USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Yemen'de çatışmalar zımnında okulları yıkılan öğrenciler çadırlarda eğitim görüyor

Yaklaşık 7 senedir iç savaşın sürdüğü Yemen'in birtakım bölgelerinde yüzlerce öğrenci, çadırlarda ve kulübelerde güç şerait altında eğitimlerini sürdürmeye çalışıyor.

Yemen'de çatışmalar zımnında okulları yıkılan öğrenciler çadırlarda eğitim görüyor
02-12-2021 12:57
Aden

Yemen'de İran destekli Husiler ile hükümet güçleri ortada bitmeme fail çatışmalar en iri ziyanı ülkenin geleceği küçüklere veriyor.

Okulları yıkılan yada iri dokunca gören öğrenciler rastgele şeye karşın eğitimlerine bitmeme edebilmek düşüncesince engebeli, dallı budaklı badiye yollarını aşarak, ortak halde sınıfa dönüştürülen cılız çadırlara ulaşıyor. Bazıları bu kavi geziye örtüsüz ayakla çıkarken, bahtlı olanlar at sırtında kere alıyor.

Büyük çoğunluğunun ekol çantası bile bulunmuyor. Bu vaziyetteki öğrenciler un ve düğü çuvallarını ekol çantası namına kullanıyor.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi ilkgüz ayında Yemen'de çatışmalar dolayısıyla 2 bin 500'den ortak tomar okulun dokunca gördüğünü yahut yıkıldığını, bu durumun 2 milyondan ortak tomar öğrenciyi tahsilden yoksun bıraktığını açıkladı.

Yıkılan okulların yakınlarına mayın ve patlayıcı yerleştiriliyor

Hacce vilayetine ilişkin Midi ilçesinde yıkılan Ali bin Ebu Talib Okulu Müdürü Abdulah Tayyib, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, çadırlarda eğitim gören öğrencilere esna düzenlemek düşüncesince yıkılan, dokunca gören okullara gittiklerini fakat bu ziyaretlerin de kazalı ve kavi bulunduğunu söyledi.

Sahil kentindeki hepsi okulların ağız ağıza yıkık, etraflarının da mayın ve patlayıcılarla çevrilmiş bulunduğunu tamlayan Tayyib, "Öğrencilerin oturabileceği sıraları ararken, mühendislik kadrosunun sayesinde hemen ortak okulda 15'ten ortak tomar patlayıcının temizlendiğini gördük." dedi.

Okullarına mukayyet 350'den ortak tomar mektepli bulunduğunu kail Tayyib, ailelerin çanta ve resmî giysi alabilecek vaziyetleri olmadığını, baş döndürücü sayıda öğrencinin de sade kadem okula geldiğini belirtti.

Yemen ordusundaki Mayın Temizleme Mühendislik Bölümü Başkanı Tuğgeneral Yasir er-Ruhani ise savaşın başlamasından beri Hacce kentinin kurtarılmış bölgelerinde 50 binden ortak tomar mayın, patlayıcı ve patlamamış cephane temizlediklerini aktardı.

Ruhani, patlayıcıların çoğunun evlerin, yolların ve okulların yakınına yerleştirilmiş halde olduğuna dikkati çekti.

Öğrencilerin çoğunun ekol çantası ve üniforması yok

Midi bölgesindeki Eğitim ve Öğretim Ofisi Müdürü Fatma Cemal Cerbihi de yüzlerce öğrencinin dirlik karşıya kalmış yer aldığı vaziyeti şu halde anlattı:

"İlçedeki öğrencilerin yüzdelik 70'inden dahası ekol çantası namına un, düğü ve diyabet hastalığı çuvallarını kullanıyor, yüzdelik 80'i şu demek oluyor ki tahminî 800 öğrencinin ise ailelerin konuşu vaziyetleri dolayısıyla üniforması yok."

Cerbihi, "Öğrencilerimiz üç senedir çadırlarda, kulübelerde güneşin altında, badiye tozunun, efsanevi ve motor seslerinin bulunmuş yer aldığı çetince ortak ortamda ibret görüyor." ifadelerini kullandı.

Midi'nin de aralarında bulunmuş yer aldığı hepsi ilçelerde, şerait dolayısıyla rüştiye seviyesindeki eğitim döneminin kalacak noktaya geldiğini kaydeden Cerbihi, bundan dolayı baş döndürücü sayıda çocuğun çarşılarda çalışmaya başladığını ve okulu bıraktığını aktardı.

Öğrencilerin bilgilerinin tutulacağı elektronik beyin bile yok

Hacce'ye ilişkin Hiran Bölgesi Eğitim Müdürü Muhammed Hüseyin Avvam, ağız ağıza yıkılan dü ekol engelleme edinmek neredeyse bir çok çok yenilemeye eksikli 11 ekol bulunduğunu söyledi.

Avvam, "İlçede 3 bin 400'den ortak tomar mektepli ağaçların altında, kulübelerde, camilerde ve aksi yer koşullarında eğitim görüyor." dedi.

İlçedeki Eğitim Müdürlüğü ve okullardaki öğrencilerin verilerini arşivleyecek ortak bilgisayarının bulunmadığına ayraç fail Avvam, hepsi mektepli bilgilerinin elinde tuttuğu telefonda bulunduğunu söyledi.

Kurtarılmış bölgelerdeki çocukların, savaşın ve kuşatmanın bedelini ödemeye bitmeme ettiğini, eğitim sisteminin finansman eksikliği, hepsi küçüklere güvenli, adaletli ve sürdürülebilir misyon sağlayamama kadar sorunlarla dirlik karşıya bulunduğunu aktaran Avvam, "Tüm ilçelerde, köylerde ve yerinden edilenler düşüncesince kurulan kamplarda eğitim döneminin bitmeme etmesi düşüncesince gönüllülüğün anne maslahat yer aldığı söylenebilir." sanarak konuştu.

Öğretmen de mektepli de barışma derdinde

Öğretmen Ali Abduh Tayyib ise aylık kesintisi ve efdal fiyatlar dolayısıyla eğitim sektöründeki heveslerinin ve hayallerinin yıkıldığını söyledi.

Boğucu ortak kuşatmanın ortasında ve Husilerin ekincilik ürünlerinin pazarlara ihracatını engellediği koşullarda çiftliğinin biricik barışma deposu olduğuna ayraç fail Tayyib, "Çözülebilecek kadar görünmeyen, çabucak küsurat ve şiddetlenen zorluklarla dirlik karşıyayız. Öğretmen de mektepli de ailelerine korumak düşüncesince barışma deposu arayışı içinde." ifadelerini kullandı.

6 milyon çocuğun tahsilden yoksun kalabileceği uyarısı

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) orak ayı ayında yayımladığı raporda, Yemen'de eğitimleri aksayan evlatların sayısının 6 milyona ulaşabileceği uyarısında bulundu.

Öğretmenlerin üçte ikisinin (170 binden ortak tomar öğretmen) dört senedir derneşik aylık alamadığı ve ailelerinin geçimini bildirmek düşüncesince öğretmenliği tasarruf etmek mecburiyetinde kaldıkları kaydedilen raporda, bunun da tahminî 4 milyon çocuğun hâlâ eğitim kabul etme şansını yenilgi riskiyle dirlik karşıya kalması anlamına geldiği aktarıldı.

"Son altı yılda Yemen'deki arbede taraflarının saflarında 3 bin 600'den ortak tomar çocuğun tabanca dibine alındığı" tamlanan raporda, Mart 2015-Şubat 2021 zamanında tahminî 3 bin 300 çocuğun öldürüldüğü, 465 eğitim tesisinin saldırıya uğramış yer aldığı ve askeri amaçlarla kullanıldığı tabir edildi.

Aynı raporda, "5-17 gözyaşı arası Yemenli evlatların yüzdelik 17'sinin, şu demek oluyor ki mecmu 3,1 milyon bebek çalışıyor ve Yemen'deki konuşu yıkılış dolayısıyla şu anda hâlâ ortak tomar etkin çocuğun olması muhtemeldir." ifadeleri kullanıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler