USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Yabancı öğrenciler vatanlarında 'Türkiye'nin fahri elçisi' peyda etmek istiyor

Türkiye'ye yetişek gibi dünyanın ayrımlı ülkelerinden burs programı kapsamında mevrut arsıulusal öğrenciler, ülkelerine geri döndüklerinde "Türkiye'nin fahri temsilcisi" peyda etmek istediklerini söyledi.

Yabancı öğrenciler vatanlarında 'Türkiye'nin fahri elçisi' peyda etmek istiyor
12-12-2021 13:38
Ankara

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığınca (YTB) Türkiye'de tahsil gören arsıulusal öğrencilerin bilimsel nitelikli donanımlarını tasarruf buyurmak ve aydın birikimlerine medet ısmarlamak neredeyse planlı "6. Uluslararası Öğrenci Bilimler Kongresi"ne eklenmiş olan öğrenciler, Türkiye'de mektepli olma deneyimini ve gelecekle ilgilendiren beklentilerini AA muhabirine anlattı.

Selçuk Üniversitesinde doktora talebesi Afgan Nurullah Seyfi, Türkiye'ye geçmiş kat 2013'te geldiğini belirterek şunları söyledi:

"Türkiye'de mektepli olduğum düşüncesince alım çalım duyuyorum. 2013-2016 yıllarında Türkiye'de efdal lisans yaptım. 2016'da ülkeme dönerek tedrisat üyeliğine başladığımda, Türkiye'de elde ettiğim tecrübelerden aşırı faydalandım. Aynı biçimde doktoramı bitirip ülkeme döndükten sonradan bu tecrübelerimi zat halkıma, milletime aktarma buyurmak istiyorum."

Türkiye'nin değme bölgede manken birlikte diyar bulunduğunun altını çizen Seyfi, "Biz Türkiye'de hemen yetişek almıyoruz. Düzenlenen kongrede de ayrıksı şehirlerden mevrut öğrencilerle tanıştık. Türkiye'de okurken nice değişik kıtadan arkadaş iktisap şansı yakaladım. Biz Türkiye'nin fahri elçisi şekilde zat ülkemize döneceğiz ve bunu sahn boyu bitmeme ettireceğiz. Kendi devletimizde de Türkiye'yi özümleme edeceğiz." niteleyerek konuştu.

"Öğrendiklerimi bire birlikte biçimde infaz kılmak istiyorum"

Nijeryalı Wasiu Ayodele Abibu, Türkiye'ye tahsil düşüncesince 2018'de geldiğini söyleyerek "Dokuz Eylül Üniversitesinde Mikrobiyoloji bölümünde doktora öğrencisiyim. Nijerya'da da benzeri birlikte bölümünde lisans eğitimi almıştım. Her sene izlence kapsamında değişik illerde planlı kongrelerde birlikte araya başlamak hepimiz düşüncesince aşırı ehemmiyetli birlikte okazyon yaratıyor. Burada olduğum düşüncesince aşırı mutluyum." ifadesini kullandı.

Türkiye'de namına maruz fırsatlardan naşi sevinme duyduğunu kaydeden Abibu, "Burada yetişek hesabına bizlere maruz fırsatlar ilerleyici çağda kariyerimiz düşüncesince aşırı ehemmiyetli medet sağlayacak. Ben de ülkeme döndüğümde buradakine benzeri emekleri ve öğrendiklerimi bire birlikte biçimde infaz kılmak istiyorum." dedi.

"Türkiye'de insanoğlu elan hayırsever ve sıcakkanlı"

Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde kısaca 3 aydır Türkçe eğitimi meydan Rus Aysılu Valiullina, Luiza Asukhanova ve Kazak Akerke Babyrbe, burs programı kapsamında geldikleri Ankara'da tanıştıklarını ve endamsız müddette birleşme fırsatı bulduklarını söyledi.

Aysılu Valiullina, lisansüstü öğrenimi öncesinde Türkçe eğitimi aldığını anlatarak şu ifadeleri kullandı:

"Kısa müddette Türkçemizi geliştirdik. Burada öğretmenlerle şimdiye sincap aşırı dobra birlikte haberleşme kurduk, değme istediğimiz suali rahat sorabiliyoruz. Düzenlenen kongrede de Türkiye'nin ciharıyek yanı sıra okuyan öğrenciler şekilde birlikte araya geldik. İleride toplumsal komünikasyon araçları eliyle iletişimimizi bitmeme ettireceğiz. Benim de amacım, ülkeme döndüğümde burada edindiğim tamamı tecrübelerden faydalanabilmek."

Rusya'nın başkenti Moskova'dan geldiğini tamlayan birlikte öbür burslu mektepli Luiza Asukhanova da Ankara ile Moskova arasındaki farklardan bahsetti.

İki hükûmet merkezi ortada yaşantı seçimi şekilde aşırı birlikte tomar ayırt olduğunu vurgulayan Asukhanova, "Moskova'da aşırı birlikte tomar insanoğlu yaşıyor, her insanın birlikte acelesi var. Buradaysa insanoğlu elan rahat, hayırsever ve sıcakkanlı. Bu hale az buçuk şaşırdım zira Moskova'da insanoğlu aşırı tez ediyor, kimsenin tarihi yok. Orada problemlerimi kendim çözüyorum fakat burada hacısı hocası iane buyurmak düşüncesince değme devir hazır." niteleyerek konuştu.

Kazakistan'dan mevrut Akerke Babyrbe de Ankara Üniversitesinde Tarih Bölümünde doktora eğitimi aldığını, şu anda Türkçesini imar kılmak neredeyse kıstak derslerine katıldığını aktardı.

Türkiye'de burslu yetişek kabul etme şansını sağlayan YTB ve öbür yetkililere teşekkürlerini ileten Babyrbe, "Burada olmaktan çevre aşırı memnunum. Benim de amacım; Türkiye ve ülkem ortada güreşçi köprüsü olabilecek icraat yapabilmek." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler