USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Vladimir Putin: 'Rusya'nın güvenlik talepleri Batı tarafından görmezden gelindi'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Amerika ve NATO'nun Rusya'nın güvenlik isteklerine verdiği cevaba yönelik, "Rusya'nın güvenlik garantileri mevzusundaki esas talepleri Batı tarafından görmezden gelindi. NATO'nun genişlemesinin önlenmesi, Rus sınırları yakınlarına hücum si

Vladimir Putin: 'Rusya'nın güvenlik talepleri Batı tarafından görmezden gelindi'
01-02-2022 23:16

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin Sarayı'nda Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ı ağırladı. Ukrayna-Rusya sınırındaki gerilimi ele düzlük liderlerin görüşmesi kestirmece 5 vakit sürdü. Putin ve Orban, etraflıca devam eden görüşmenin peşi esna gazetecilerin karşısına geçerek görüşmeyi değerlendirdi ve gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Putin konuşmasında, “Macaristan'ın Rusya'nın Avrupa'daki ehemmiyetli birlikte ortağı bulunduğunu vurguluyorum. Korona virüs salgını ile ait çetince vaziyete karşın aykırı tecim güzeşte senenin 11 ayında yüzdelik 30 artarak 5 buçuk bilyon dolara ulaştı” dedi.

Rusya'nın Macaristan ile doğal kavara transiti üstüne iş birliğini artırmaya amade bulunduğunu anlatım fail Putin, “Macaristan, Rus gazının transit geçişinde emniyetli birlikte eş ve bu konumunu değme devir doğruluyor. Elbette bu bölgede aykırı kazanım sağlayıcı değme ayrışık iş birliğini geliştirmeye hazırız” halinde konuştu.
Putin, güneş tacı virüs salgınında Macaristan'ın mücadelesine yer vererek yaklaşan sürede Macaristan'ın Sputnik Light aşısını da satın alacağını ve başkaca Rus aşılarının Macaristan'da üretilmesi üstüne rastgele birlikte politik engelin bulunmadığını belirtti.

“Rusya'nın güvenlik garantileri mevzusundaki esas talepleri Batı tarafından görmezden gelindi”

Rusya'nın Avrupa'nın güvenliği üstüne Amerika ve NATO'ya sunmuş olduğu güvenlik garantilerinin arazi almış olduğu geçim taslağına maruz mukayyet yanıtlara yer veren Putin, yanıtların menfaatlerini doygunluk etmediğini ayraç etti. Macaristan Başbakanı Orban ile görüşmesinde Ukrayna meselesinin yanında kendilerinin sunmuş olduğu güvenlik garantileri konusunu da ele aldıklarını anlatım fail Putin, “26 Ocak'ta Amerika ve NATO'dan mevrut mukayyet yanıtları cankulağı inceliyoruz. Ancak şu bariz ki Rusya'nın güvenlik garantileri mevzusundaki esas talepleri Batı tarafından görmezden gelindi ve Sayın Orban'ı bu mevzuda bilgilendirdim. NATO'nun genişlemesinin önlenmesi, Rus sınırları yakınlarına atılım silahı sistemlerinin yerleştirilmemesi ve bloğun Avrupa'daki askeri altyapısının 1997'deki özelliğine art döndürülmesiyle ait üç esas talebimizin akla yatkın birlikte halde dikkate alındığını görmedik" dedi.

Putin'den elan aşkın diyalog çağrısı

Moskova'nın Ukrayna üstünden yükselen gerilimi hafifleştirmek düşüncesince Batı ile hala elan aşkın müzakereye bariz bulunduğunu da laflarına ekleyen Putin, Rusya'nın güvenlik endişeleri de müdahale iktisap etmek kabilinden hepsi tarafların çıkarları dikkate alınırsa gerilimin düşürülmesine müteveccih müzakerenin cins bulunduğunu dile getirdi.

Ukrayna'nın NATO'ya alınma ihtimali

Putin başkaca Ukrayna'nın NATO'ya katılmasının, Ukrayna yönetiminin Kırım'ın yahut ülkenin doğusundaki Rusya destekli ayrılıkçıların kontrolündeki alanlarda kontrolü art kabul etmek düşüncesince askeri harekat başlatabileceği birlikte vaziyete kez açabileceğini anlatım etti. Putin, "Ukrayna'nın NATO üyesi bulunduğunu ve bu askeri operasyonları başlattığını düşünün. O devir NATO bloğuyla harbe girmemiz mi gerekiyor? Bunu düşünen mevcut mı? Görünüşe uyarınca hayır" dedi.

Putin'den "Ukrayna'da insanoğlu hakları ihlali dizgesel vaziyete geldi" değerlendirmesi

Putin, "Elbette Ukrayna ihtilafının çözümü ile ait madde da tartışıldı, ihlali sistemik birlikte çözüm düzlük insanoğlu hakları piyasası da müdahale iktisap etmek kabilinden Ukrayna'daki vaziyeti da görüştük” halinde konuştu. Güvenlik garantileri üstüne Batılı liderlerle düşünüm alışverişinde bulunmaya bitmeme ettiklerinin de altını çizen Putin, yaklaşan sürede Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Moskova'yı görüşme edeceğini aktararak, “Dün Fransa Cumhurbaşkanı ile yaklaşan sürede Moskova'ya gelebileceği üstüne anlaştık. Kendisiyle bu sorunları da görüşeceğiz” dedi.

“Avrupa'da Rusya ile çatışmaya tahavvül etmek talip birlikte tane birlikte reis yok”

Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise Batılı devletler ile Rusya ortada yaşanmış olan gerilime değinerek, “Avrupa Birliği'nde Rusya ile çatışmaya tahavvül etmek talip birlikte tane birlikte reis caba yok. Batı ve Rusya arasındaki gerilimi indirmek düşüncesince hepsi diplomatik vasıtaların kullanılması önemlidir. Macaristan, Batılı devletler ve Rusya arasındaki gerilimin azaltılmasının yanında antipatik savaşın önlenmesi ile ilgileniyor” dedi.
Rus gazının Macar halkı düşüncesince önemine aksan karşıcı Orban, “Kullanım maliyetlerini indirmek düşüncesince Rus gazına gerekseme var. Macaristan halkı açısından Rusya'dan salname doğal kavara arzını 1 bilyon metreküp arttırmamız enikonu önemli” ifadelerini kullandı.

Erhan Altıparmak

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler