USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Vaka artışının sürdüğü Doğu Akdeniz'de 'Tedbirlere uyun, telkih olun' çağrısı

Adana Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Ali Tanju Altunsu, "Hepimiz üzerimize düşeni yaparsak değerli olabiliriz. Bütün devletlerde sav söz belli, maske, mesafe, hıfzıssıhha ve aşı." dedi.

Vaka artışının sürdüğü Doğu Akdeniz'de 'Tedbirlere uyun, telkih olun' çağrısı
07-12-2021 11:25
Adana

Kovid-19 vaka rakamları müşterek esbak haftaya mucibince en baş döndürücü kalan 10 il ortada arazi düzlük Adana, Hatay, Mersin ile Osmaniye'de, maske, açıklık ve hıfzıssıhha kurallarına uyulması ve telkih olunması çağrısında bulunuldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından, değme 100 bin insanlarda tanıdık Kovid-19 vaka rakamları müşterek esbak haftaya mucibince 20-26 Kasım'da en baş döndürücü kalan 10 il ortada arazi almış bulunduğu açıklayan bu kentlerde, her insanın evvela günkü hassasiyetle tedbirlere uyması istendi.

Adana Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Ali Tanju Altunsu, AA muhabirine, 3 haftadır şehrin vaka artışında evvela 10 il ortada arazi aldığını söyledi.

Vaka artışlarının, şahsi esirgeyici önlemlere nazarıitibar edilmemesinden kaynaklandığını dile getiren Altunsu, havaların soğumasıyla mahkûm mekan kullanımının artarak çoğalması ve aldığı kadar müstevi havalandırması yapılmamasının da etkenler ortada arazi aldığını aktardı.

Altunsu, maske, mesafe, hıfzıssıhha kurallarına nazarıitibar edilmemesinin beraberinde telkih yaptırmamanın vaka artışına sebep bulunduğunu belirtti.

Vakaların şişman çoğunluğunu 25-45 gözyaşı aralığındaki etkin kesimin oluşturduğunu özetleyen Altunsu, ofislerde müstevi havalandırmasının elleme yapılması, maskelerin banko boşlama edilmemesi ve toplumsal mesafeye uyulması gerektiğine ayraç etti.

Altunsu, kurallara uyulması şeklinde vaka sayılarının aceleci halde azalacağını söyledi.

Kovid-19 ile ait her insanın ilişkin düşeni gerçekleştirmek mecburiyetinde bulunduğunu vurgulayan Altunsu, şu halde bitmeme etti:

"Bütün devletlerde motto belli, maske, mesafe, hıfzıssıhha ve aşı. Yani bu kurallara, tedbirlere uymazsak sıkıntıyı gene maşer adına hepimiz yaşıyoruz. Yine hastaneye yatışlarımız, ölümlerimiz artıyor. Bu kurallara uyduğumuz devir ki müşterek fasıl asıl açıdan tedbirlerle bunların elleme neticelerini da gördük. Burada insanların özlük şahsi tedbirlerine uymaları baş döndürücü müşterek tomar ehemmiyetli fakat o devir neticeye ulaşacağız."

Altunsu, aşıdan ötürü rahatsızlığı geniş geçirmenin rehavete sebep olmaması gerektiği uyarısında da bulundu.

"Aşılar müşterek an evvela tamamlanmalı"

Hatay Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Mehmet Özdoğan da ister dölleme gerekse filyasyon ve bilgilendirme çalışmalarıyla 24 sayaç görevde olduklarını vurguladı.

Kış aylarında olunduğuna yer veren Özdoğan, şunları kaydetti:

"Soğuklar nedeniyle mahkûm bölgelerde yurttaşlarımızın iç içe olması, enflüanza ve dargın algınlığının artmasıyla 2 haftadır Kovid-19 olaylarında artış gözlenmekte. Son 3 gündür eksilme gözlemlemekteyiz. Evet vaka sayısında artış mevcut fakat bizi sevindiren hastanemizde, serviste, derin bakımda gözleyen hastamız yok. Kovid-19, Hatay'da arama altında diyebiliriz. Kontrol dibine alınması, durdurduğumuz anlamına gelmiyor. Vatandaşlarımızın, Sağlık Bakanlığımızın belirttiği kabil maske, açıklık ve hıfzıssıhha kurallarına uymalarını kaynak ediyoruz. Özellikle cıvıl cıvıl ortamlarda 'Biz aşılıyız, bizlere müşterek bilinçlilik olmaz.' niteleyerek kurallara uymamaları başağrısı yaratabilir. Çünkü virüs, cisim direnci güçsüz olanlara yahut aşılarını tamamlamamışlara başağrısı yaratabiliyor. Herkesin aşılarını müşterek an evvela tamamlamasını istiyoruz."

Özdoğan, kurallara uyulması yerinde bu hastalığın el birliğiyle atlatılacağını umduklarını söyledi.

"Hastalığı asıl geçirenlerin yüzdelik 95'i aşısız"

Mersin İl Sağlık Müdürü Emrah Ceviz, Doğu Akdeniz illerinde mevsimlik etkiye ilişkin adına sonuç 2 haftalık süreçte vaka sayılarının arttığını belirtti.

Havaların soğumasıyla vatandaşların mahkûm mekanlarda elan müşterek tomar saat geçirmeye başladığını aktaran Ceviz, "Her ne denli olaylarda müşterek artış olsa da aşısı tamamlanan ve asıl süreğen rahatsızlığı yok artı tanılı kişiler, rahatsızlığı evlerinde karantina altında elan geniş geçiriyor. Hastalığı asıl nâkil ve derin bakımlarda takip edeni meydana getirilen hastalarımızın yüzdelik 95'i aşısız ve aşısı natamam kişiler." niteleyerek konuştu.

Ceviz, Mersin'in 2. düze aşılamada yüzdelik 80'i aştığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bu ehliyetli değil. Son devirde dölleme az elan eğleşme noktasına geldi. Vatandaşlarımızdan, ilkin gençlerimizden talebimiz, kem aşılı yahut aşısız olanların müşterek an evvela esenlik tesislerine başvurma ederek aşılarını yaptırmaları. Kendimizi ve sevdiklerimizi arkalamak istiyorsak müşterek an evvela aşımızı olalım. Doğabilecek olumsuzlukların önüne geçelim."

"Vaka sayısı minimum il olma uğrunda sakıncasız adımlarla ilerleyeceğiz"

Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz ise site adına Kovid-19 ile mücadeleye bitmeme ettiklerini anlatarak, "Fakat maatteessüf 2 haftadır en efdal seyreden il durumundayız. Bu gidiş bizi baş döndürücü üzüyor. Bugüne denli baş döndürücü değerli getirmiştik. İnanıyorum ki en endamsız sürede toparlayacağız ve vaka artışını düşüşe geçireceğiz." dedi.

Tekrar vaka sayısı minimum il olmayı umduklarını dile getiren Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

"Bunun düşüncesince de tedbirlere uymamız ve aşılarımızı olmamız gerekiyor. Hiçbir devir yılmadan, yılgınlığa düşmeden ve bıkmadan, koronavirüs bitene denli mücadeleyi sürdürmekten apayrı çaremiz yok. En elleme halde eskiden bulunduğu kabil bu mücadeleyi sürdürelim ve en endamsız sürede inşallah ilimizde koronavirüs vaka sayılarını en aşağılara dökmek düşüncesince tedbirlere uymaya bitmeme edelim ve aşılarımızı olalım."

Vaka sayısındaki artışın nedenlerini de değerlendiren Yılmaz, "Vaka sayısındaki artışa sebep adına tedbirlerin vatandaşlarımızca gevşetildiğini görüyoruz. Tedbirlere uymamız şart. Şu an ikinci düze aşılamada Türkiye'de ikinci il durumundayız. İnanıyorum ki bu tedbirlere uyarak ve telkih adına vaka sayısı minimum il olma uğrunda sakıncasız adımlarla ilerleyeceğiz." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler