USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Ukrayna krizinde Almanya çatışık tabanca politikası izlemekle eleştiriliyor

Rusya'nın Ukrayna sınırında er sayısını yükseltmesine gönül rahatlığı Batılı devletler Ukrayna'nın defans enerjisini çoğaltması düşüncesince tabanca sevkiyatı yaparken, Almanya çatışık tabanca politikası izlemekle eleştiriliyor.

Ukrayna krizinde Almanya çatışık tabanca politikası izlemekle eleştiriliyor
31-01-2022 11:35
Berlin

Ukrayna'nın Berlin Büyükelçisi Andrij Melnyk, haftalardır Alman medyasına Rus tehdidine erinç ülkesinin silahlara gerekseme duyduğunu anlatıyor.

Melnyk çıkarlarını sıyanet etmek düşüncesince Almanya'dan harp gemisi, roketsavar ile gönüllüler düşüncesince 100 bin tolga ve dulda yeleği istedi.

Alman hükümet yetkilileri ise ortak yönetim hükûmeti protokolünde buhran ve harp bölgelerine tabanca satılmayacağının toprak aldığını hatırlatarak, Ukrayna'nın taleplerine menfi karşılık veriyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, matbuat toplantılarında mevzuya bağlı sorulara, "Alman hükümeti derinliğine senelerdir bu mevzuda benzeri ortak izleme izliyor. Buna cellat silahlar ihraç etmediğimiz de dahildir." yanıtını vererek hükümetin tutumunu daim hatırlatıyor.

Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da Kiev'e meydana getirdiği ziyarette ülkesinin geçmişine ayraç ederek, Almanya'nın "kısıtlayıcı tabanca hariç satım politikasının dobra sebepleri bulunduğunu" söyledi.

Baerbock, "Son basamak sakıncalı vaziyeti nötr bir hale getirmenin ortak tane makbul yolu diplomasidir." ifadesini kullanarak Ukrayna'nın tabanca taleplerini art çevirdi.

Almanya'nın Ukrayna'ya desteği şaşkınlıkla karşılanıyor

ABD, İngiltere ve Baltık devletleri kadar Batılı devletler Ukrayna'ya askeri yardımda bulunacağını söylerken Almanya'nın bu tutumu hem dünya süresince aynı sürede bağlaşık devletlerde şaşkınlığa kere açıyor.

Alman hükümeti, bu konudaki baskıları indirmek düşüncesince Ukrayna'ya askeri şifahane ve miğferlerle dayanak vereceğini açıkladı.

Estonya çeşidinden gönderilecek askeri hastanenin parasının Almanya çeşidinden karşılanacağının ortaya çıkması ile Ukrayna'ya gönderilecek tolga sayısının 5 bin namına tabir edilmesi kamuoyunda ve müttefiklerde şaşkınlığı arttırdı.

Ukrayna'nın Berlin Büyükelçisi Melnyk, kısıtlanmış sayıda tolga gönderilmesini simgesel jest namına diyerek "Bu devede kulak, avunan üstelik değil." ifadesini kullandı.

Kiev Belediye Başkanı emektar yumruk oyunu şampiyonu Vitaliy Klitçko da Almanya'nın 5 bin tolga göndermesini "şaka" namına nitelendirerek, "Sonraki dayanak namına Almanya ne irsal kılmak istiyor? Yastık mı?" halinde tepkisini dile getirdi.

Almanya'nın Ukrayna'ya tabanca ambargosu uyguladığı halinde yorumlanan ortak bambaşka gidişat da Estonya'nın Ukrayna'ya özgülemek istediği emektar Doğu Almanya'nın (DDR) stoklarından küsurat obüslerle ait oldu.

ABD basınında toprak düzlük haberlere gereğince Alman hükümeti obüslerin Ukrayna'ya verilmesi dair Estonya'ya erinç çıktı.

Daha geçmiş belirtik koşullarda geçmiş Finlandiya'ya satılıp arkası esna Estonya'nın almış bulunduğu bahis konusu silahların Ukrayna'ya verilmesi düşüncesince Almanya'nın izni gerekiyor.

Alman hükümeti, obüslerin Ukrayna'ya verilmesine müsaade verilip verilmemesine bağlı tetkik periyodunun bitmeme ettiğini açıklayarak üçüncü devletlerin Ukrayna'ya tabanca vermesini de sürüncemede bırakıyor.

Çelişkili tabanca politikası

Almanya'nın henüz eskiden zamanlarda Kuzey Irak'ta peşmergeye savaşçı tabanca göndermesinin birlikte Libya ve Yemen'deki krizlerde karışan bulunan Mısır ve Suudi-Arabistan'a tabanca ihraç yazar Ukrayna'ya tabanca vermemesi Alman tabanca politikasında yaşanmış bulunan çatışık gidişat namına değerlendiriliyor.

"Stiftung Wissenschaft und Politik" (SWP) Enstitüsünden Dr. Andre Haertel AA muhabirine meydana getirdiği değerlendirmede, Ukrayna kriziyle ile ait Alman tabanca politikasının gündeş niteliğine bağlı ortak genel, ortak de hususi ayn açısının bulunduğunu belirtti.

Haertel, umumi namına Alman tabanca hariç satım politikasını değerlendirmenin mütekait bulunduğunu tabir ederek, "Burada nice aykırı düşünce var. Bir taraftan DEAŞ'a erinç peşmergeye ve buhran ve yüklülük bölgelerine, Suudi Arabistan'a, Mısır'a tabanca sağlanıyor. Bazen yüklülük yahut arbede bölgesinin ne bulunduğu da ortak kıymetlendirme meselesidir. Diğer taraftan Ukrayna'ya yahut bambaşka hallerde çalışkan arbede bölgelerine 'hayır' denilerek tabanca gönderilmiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bunun peşinde anlaşılan ortak seçicilik bulunduğunu özetleyen Haertel, "Ukrayna (ihtilafı) kadar vaziyete bakıyorsunuz. Orada arkada şişman ortak çelim duruyor yada aykırı olumlu şeyler var. Büyük ortak gücü öfkelendirmek istemezsiniz. Kendi ilişkilerinizi kötüleştirmek istemezsiniz. Bu halde tabanca tedbir etmezsiniz. Gelecekte açıklığa kavuşturulması müstelzim çelişkiler var." dedi.

ABD ve İngiltere'nin meydana getirdiği yardımlar Ukrayna ve Rusya arasındaki çelim dengesini değiştirmiyor

Ukraynalıların, Amerika ve İngiltere'yi tabanca destekleri düşüncesince övdüklerine ayraç fail Haertel, fakat gönderilen materyallerin sınırlanmış sayıda tanksavar, defans ve önemsiz silahlar, dulda yeleği ve miğferler bulunduğunu belirtti.

Haertel, "Bütün bunlar, Rusya ile Ukrayna arasındaki askeri çelim dengesinde nazar boncuğu şeyi değiştirmiyor." halinde konuştu.

DEAŞ'e erinç peşmergenin silahlandırılmasının düş vaat ettiğini fakat Ukrayna'yı silahlandırmanın nazar boncuğu halde düş vaat etmediği görüşünü paylaşan Haertel, "Askeri alandaki dengesizlik, asimetri baş döndürücü büyük. Ukrayna'nın Rusya ile askeri ortak arbededen kaçınması gerekiyor." ifadesini kullandı.

Haertel, Amerika ve İngiltere'nin iklim defans füzeleri ve harp uçakları kadar Ukrayna'nın zaman gerekseme duyduğu silahları vermediğini ve vermeyeceğini belirtti.

Almanya'nın Ukrayna'ya tabanca vermemesinin ortak maada nedeninin ise tarihten kaynaklandığını anımsatan Haertel, "Almanlar, hem elitler aynı sürede halkoyu bambaşka devletlere tabanca tedbir edilmesini aut ve asayiş yöntem uzlaştırıcı namına kullanmakta şişman ortak dava yaşıyor." dedi.

Haertel, tabanca mevzusunun hem Rusya ilişkilerinde hem bambaşka mevzularda tekinsiz bulunduğunu belirtti.

Almanya Ukrayna'yı 2014'ten sonradan finansal ve diplomatik namına destekledi

Almanya'nın 2014'ten sonradan Ukrayna'nın mevki yapılarına konuşu ve finansal dayanak verdiğini, diplomatik namına desteklediğini ve Rusya'ya müeyyide yürütüm dair önderlik ettiğini özetleyen Haertel, Almanya'nın bu rolünün tabanca ihraç etmekten henüz sansasyonel ve makul olduğunu, Ukrayna'ya tabanca tedarikini Batı ittifakında bambaşka devletlerin üstlenebileceğini kaydetti.

Almanya Dış Politika Cemiyeti (DGAP) Güvenlik ve Savunma Programı araştırmacısı Andras Racz da Almanya'nın Ukrayna'ya tabanca göndermemesinin baş döndürücü derinlere dayalı tarihî sebepleri bulunduğunu söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock'un da buna ayraç ettiğini anımsatan Racz, "Bu, tarihe meydana getirilen ortak gönderme. Pek baş döndürücü insanoğlunun organize ettiği kadar ortak çeşit mazeret değil." dedi.

Racz, Almanya'nın Ukrayna'ya cellat sıfır katkısı sağladığını belirterek, "Sahra hastanesi ve birtakımı ferdî esirgeyici takım gönderiyorlar ve anlaşılan henüz ilavesi da gelecek. Ancak Almanya'nın bitmeme fail ortak harbe tabanca göndereceğini sert beklenen görmüyorum." halinde konuştu.

Almanya'nın Ukrayna'ya hoppadak 5 bin tolga göndermesine bağlı Racz, bunu ülkeye henüz baş döndürücü materyal sağlamasının başlangıcı namına gördüğünü söyledi.

Angela Merkel mütekait ortak işi başardı

Almanya'nın ihtilafın aslında beri Ukrayna'ya dayanak lafı verdiğini hatırlatan Racz, "Almanya, Avrupa Birliği'ni (AB) Rusya'ya müteveccih yaptırımlar dair ortak arada tutmada anahtar oyuncuydu. (Eski) Şansölye Angela Merkel, yaptırımların peşinde AB'nin uyumunu dayanak olmak düşüncesince baş döndürücü mütekait ortak işi başardı. Dolayısıyla Almanya, Rusya'ya erinç yaptırımları sürdürerek Ukrayna'ya iane geçirmek düşüncesince baş döndürücü obje yaptı." dedi.

Racz, "Ukrayna krizinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin art aşama atmadıkça benzeyen sürede diplomatik ortak hal bulunabileceğini düşünmüyorum. Şubat ayının ikinci haftasında Rusya, Ukrayna'ya müteveccih şişman ortak hücum düşüncesince birlik askeri hazırlığa ulaşacak. Şu anda enikonu riskli ortak zamanın gelmesinden akıl ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler