USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Türkiye'nin ikinci rahim naklinin yapıldığı Havva Erdem taburcu edildi

Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde Türkiye'nin ikinci rahim nakli meydana getirilen 32 yaşındaki Havva Erdem taburcu edildi.

Türkiye'nin ikinci rahim naklinin yapıldığı Havva Erdem taburcu edildi
24-09-2021 13:27
Antalya

Erdem'in taburcu edilmesi nedeniyle Akdeniz Üniversitesinde matbuat toplantısı düzenlendi.

Toplantıya Havva Erdem ile Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnanç Mendilcioğlu, dünyanın ilkin kadavradan rahim nakli meydana getirilen Derya Sert ve benzeri Mustafa Sert ile 15 maaş evlatları "Ömer Özkan" nesil de katıldı.

İlk el görüntülenen "Ömer Özkan" bebeği kucağına meydan Prof. Dr. Ömer Özkan, "Ben de esasen ilkin el kucağıma alıyorum. Çok bahtiyar ve heyecanlıyım." dedi.

Prof. Dr. Ömer Özkan, Türkiye Cumhuriyeti halkının baş döndürücü bahtlı bulunduğunu dile getirerek ortak bireyin maddesel olanaklarıyla karşılaması az elan olanaksız bulunan bu çeşit ameliyatları Sağlık Bakanlığının üstlendiğini söyledi.

Özkan, artık yapılacak kâffesi ameliyatların Bakanlığın vereceği izinlerle beklenir olacağını dile getirdi.

Yaklaşık 15 sene ilkin başladıkları serüvende 10 sene ilkin dünyanın ilkin güzel rahim naklini gerçekleştirerek literatüre geçtiklerini tabir fail Özkan, 5 bin hanımdan ortak tanesinin çırılçıplak rahminin bulunmadığı düşünüldüğünde bu ameliyatın öneminin elan da ortak tomar anlaşılacağını kaydetti.

Rahim nakli ile elden çocuğun yuvalanacağı, büyüyebileceği organı naklettiklerini dile getiren Özkan, "2011 senesinde Derya Sert'e meydana getirilen rahim nakli ile dünyada dünkü ortak proses başladı. Bunun meyvesi 9 salname teehhür oldu. Dünyada da uygulanmaya başladı. Bu halde 20-25 nesil doğdu. Sadece bizlere bu yüzden başvuran yüzlerce pestil var. Kayıt esir ihtimal de binlerce pestil olacaktı. Avrupa'dan, Amerika'dan fevk düzem kişilerin araya girerek 'Bir görseniz' söylediği hastalar var." dedi.

Rahim naklinin mevzuatın oluşmasıyla elan da kalın yapılabileceğini vurgulayan Özkan, "Mevzuat ile canlıdan da rahim nakli gerçekleştirilebilir. Böylece dünya dışından da pestil gelebilir. Kısa müddette Havva Hanım'ın nesil sahibi olmasını umuyoruz. Tecrübeler büyük. Bilime ehemmiyetli katkılar sağlayacak. mühim ortak ilmî dergide yayımlanacak." sanarak konuştu.

Rahim nakli meydana gelen 32 yaşındaki Havva Erdem ise hararetli olduklarını söyledi. Ömer Özkan bebeğin dünyaya gelmesiyle elan da umutlandıklarını özetleyen Erdem, "11 salname evliyim. Eşim daima dayanak oldu. Sürecin ilerlemesi düşüncesince sabırsızlanıyoruz. İlk transferde kucağımıza alacağımıza inanıyoruz." ifadesini kullandı.

Toplantıya doktorunun adı maruz 15 maaş oğlu Ömer Özkan ile eklenmiş bulunan Derya Sert (33), anneliğin baş döndürücü bambaşka ortak ihtisas bulunduğunu belirtti. Bu sürece doğmak düşüncesince baş döndürücü uğraştıklarını, mesai verdiklerini aktaran Sert, "Hocalarımızla beraberce emeğimizin karşılığını aldık. Çok mutluyuz. Duacıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Nakil ekibinde toprak meydan rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan da rahim nakli dair ehemmiyetli ortak dönemeçte olduklarına dikkati çekti.

Dünyanın ilkin rahim naklinin arkası sıra Avrupa'dan Asya'ya, ABD'ye derece nice ülkeden mevrut ekiplere tecrübelerini aktardıkları bilgisini sağlayan Özkan şöyleki konuştu:

"Yaptığımız rahim naklinden sonradan dünyada bizim tekniğimiz kullanılarak rahim nakilleri gerçekleşti. Havva Erdem, ilkin operasyonun gerçekleşmesiyle beraberce ana olma özlemindeki binlerce hanımla beraberce aktarım düşüncesince bizimle iletişime geçti. Nakli yaptık ve cemaziyelevvel taburcu oldu. Her şeyin önünde bulunduğunu dil ferahlığı ile söyleyebiliriz. 11 sene zarfında 12'nci karma nesiç naklimizi yaptık. Bu derece sayıda dünyada karşılayıcı bambaşka ortak biçim yok. Bu tecrübenin ışığında canan Havva Erdem'in Derya Sert'ten elan çelimsiz müddette çocuğunu kucağına almasını bekliyoruz."

İki rahim naklinin de Sağlık Bakanlığının bu mevzuda ortak mevzuatı bulunmadığı düşüncesince hususi izinle yapıldığının bilgisini sağlayan Özkan, bu bölgede Bakanlığın hazırlayacağı mevzuatın beklendiğini kaydetti.

Bakanlıkça hazırlanacak mevzuatla rahim nakillerinin de yaygınlaşmasını beklediklerini tabir fail Özkan, "Böylece bu nakiller de bire ortak böbrek, uykuluk nakilleri denli gündemde yerini takanak ve nice kadının üvey ana duygusunu yaşamasına fırsat olacaktır. Beklentimiz en herşeyden ilk olarak Havva Erdem'in sağ esen bebeğini kucağına alması." sanarak konuştu.

Prof. Dr. İnanç Mendilcioğlu ise 1 sene bünyesinde Havva Erdem düşüncesince tulum nesil denemelerine başlayacaklarını kestirim ettiklerini belirtti.

Havva Erdem'e Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde Prof. Dr. Ömer Özkan'ın başlangıcında bulunduğu kol çeşidinden 27 Temmuz'da kadavradan tahsil edilen rahim nakledilmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler