USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Tunus'ta emektar Cumhurbaşkanı Merzuki hakkında hapis kararı ağız dalaşı yarattı

Tunuslu siyasal çözümleyici Bulbabe Salim, "Eski Cumhurbaşkanı'nın düşünce ayrılığı dolayısıyla hapsedilmesi siyasal müşterek karar. Durum oldukça açık. Yapılan, Merzuki'nin popülaritesini artırmaktan ayrıksı müşterek işe yaramayacak." dedi.

Tunus'ta emektar Cumhurbaşkanı Merzuki hakkında hapis kararı ağız dalaşı yarattı
25-12-2021 12:24
Tunus

Eski Tunus Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki'nin "devletin aut güvenliğine saldırmak" suçlamasıyla arkasından yargılandığı davada 4 sene hapis cezasına çarptırılması, ülkede ağız dalaşı yarattı.

Aralarında siyasilerin de bulunmuş olduğu ehemmiyetli müşterek eğin Merzuki ile alakalı kararın siyasal olduğunu, Tunus'un imajını zedelediğini ve emektar Cumhurbaşkanı'nın popülaritesini artırmaktan apayrı müşterek işe yaramayacağını belirtirken, müşterek gayrı eğin ise yargının yaptığının rastgele müşterek ülkede olabilecek bayağı müşterek obje bulunduğunu savunuyor.

Ekim ayında France 24'ün Arapça neşriyat eden kanalındaki röportajında, "Uluslararası Frankofon Zirvesi'nin Tunus'ta düzenlenmesinin darbeye dayanaklık etmek olacağını düşündüğüm düşüncesince zirvenin Tunus'ta yapılmaması düşüncesince çalıştım ve bu yaptığımla alım çalım duyuyorum." ifadelerini kullanan Merzuki kendisince 15 Ekim'de sormaca başlatıldı.

Merzuki, namına yöneltilen suçlamaları reddederek ülkesinin aleyhine çalışmadığını, Cumhurbaşkanı Kays Said'in 25 Temmuz'da almış olduğu dehşet kararları "darbe" şekilde gördüğünü ve buna huzur çıkmış olduğu düşüncesince erek alındığını belirtti.

Tunus Asliye Hukuk Mahkemesi, 4 Kasım'da Merzuki düşüncesince "ülkenin iç ve aut güvenliğine huzur düzen kurmak" suçlamasıyla "uluslararası tutuklama" kararı çıkardı.

Mahkeme 22 Aralık'ta da Merzuki'yi "devletin aut güvenliğine saldırmak" suçlamasıyla arkasından yargılandığı davada 4 sene hapis cezasına çarptırdı.

Merzuki ile alakalı kararı AA muhabirine değerlendiren uzmanlar ve yetkililer, mevzuyla ilişik tepkilerini ve görüşlerini aktardı.

Karar Tunus düşüncesince müşterek "utanç"

Tunuslu siyasal çözümleyici Bulbabe Salim, hapis kararının Tunus ve Tunuslular düşüncesince müşterek "utanç" bulunduğunu belirtti.

"Eski Cumhurbaşkanı'nın fikir ayrılığı zımnında hapsedilmesi siyasal müşterek karar. Durum oldukça açık. Yapılan, Merzuki'nin popülaritesini artırmaktan apayrı müşterek işe yaramayacak. Merzuki, bembeyaz müşterek eş şekilde kalmaya bitmeme edecek." diyen Salim, işlerin bu halde gitmeyeceğini dile getirdi.

Salim, kâffesi siyasal muhalifleri bu halde likidasyon etmenin ortamında bulundukları çağda müşterek kazanımı henüz boşa çıkaracağını ve Tunus'un imajına dokunca vereceğini tabir etti.

"Artık ülkenin itibarını kimin zedelediğini biliyoruz"

Nahda Hareketi yöneticilerinden Semir Dilu da toplumsal iletişim araçları hesabından meydana getirdiği açıklamada, Merzuki'nin karalamaya, alaya, saldırıya sunulan kaldığını fakat muhaliflerini tek devir "böcek, temsilci ve yolsuz" şekilde tanımlamadığını hatırlattı.

Bugün her insanın kelimesiz kalmış olduğu müşterek çağda Merzuki kendisince 1400 haset aşan hapis cezası çıktığını kaydeden Dilu, "Artık ülkenin itibarını kimin zedelediğini biliyoruz." ifadesini kullandı.

Darbe çatırdıyor

Siyasi çözümleyici ve edip Salih Atiyye de toplumsal iletişim araçları hesabından meydana getirdiği paylaşımda, "Merzuki ile alakalı karar, çarpış otoritesinin siyasi, türel ve ahlaki aklını kaybettiğinin müşterek göstergesi." ifadesini kullandı.

Kararın ayrıca, 30 yıldan çok süredir diktatörlüğe huzur savaşçı Merzuki'yi güçlendireceğini, Cumhurbaşkanı Said'i ise siyasal şekilde ve ahali gözetiminde zayıflatacağını tamlayan Atiyye, Said'in emektar Cumhurbaşkanı'na maruz bu cezayı yerinde çıkaracak müşterek esbabımucibe bulamayacağını kaydetti.

"Çatırdayan çarpış binasından müşterek taş henüz düşüyor. Darbelerin, tarihi derinlemesine kabil gözükse de ömrü kısadır." ifadesine arazi sağlayan Atiyye, ülkesinin hak, hürriyet ve el erki dalında yaşamış olduğu kayıplardan iri sıkıntı duyduğunu aktardı.

Partiler ve siyasilerden Merzuki'ye dayanaklık etmek mesajları

Tunuslu siyasetçiler de karar sonrası Merzuki'ye dayanaklık etmek sağlayan açıklamalarda bulundu.

Bu kapsamda Nahda Hareketi yöneticilerinden İmad el-Hamiri, "istek kıl payı alındığını" belirttiği karar düşüncesince "skandal" ifadesini kullandı.

Emel Partisi yetkililerinden Rıza Bilhac da karara "Sahte müşterek yargılama." ifadeleriyle tepkime gösterdi.

Tunus Demokratik Akım, Cumhuriyetçi Parti ve Demokratik Blok partileri de yayınladıkları kuma açıklamada, kararı kınayarak Cumhurbaşkanı Said'i siyasal rakiplerini cezalandırmakla suçladı.

"Merzuki'nin kamuoyuna izah yapması gerek"

Siyasi çözümleyici Basil et-Terceman ise "Merzuki'nin, Frankofon Zirvesi'nin Tunus'ta düzenlenmesini engel olmak düşüncesince ecnebi kuruluşlara meydana getirdiği aramaların ve kurduğu temasların nedenini kamuoyuna açıklaması gerektiğini" savundu.

Tunus'ta genel anlamda duruşma kararları kendisince değerlendirme yapılmadığını ve avukatlar kabilinden temyize götürüldüğünü dile getiren Terceman, fakat kararın şaşırtı bulunduğunu ve bazısı siyasal partilerin devletle hesaplarını durdurmak düşüncesince bu kararı kullandığını ati sürdü.

Merzuki'nin açıklamalarının, Frankofon Zirvesi'nin Tunus'ta düzenlenmesini engellemeye çalıştığını gösterdiğini korumak için çaba sarfeden Terceman, "Yargının yaptığı, rastgele müşterek ülkede olabilecek bayağı müşterek şeydir." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler