USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

TOBB ve ABD Ticaret Odasından 'stratejik' imza

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile ABD Ticaret Odası ortada Mutabakat Zaptı imzalandı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu,"ABD'li yatırımcıları Türkiye'yi ortak envestisman ve tecim üssü kendisine değerlendirmeye çağırma ediyorum." dedi.

TOBB ve ABD Ticaret Odasından 'stratejik' imza
16-03-2022 14:17
Ankara

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun davetiyle Türkiye'ye mevrut ABD Ticaret Odası Kıdemli Başkan Yardımcısı Myron Brilliant'ın Ankara temasları kapsamında TOBB'da "TOBB-ABD Ticaret Odası Mutabakat Zaptı" imza töreni ve düzentileme yemeği düzenlendi.

Törene, Hisarcıklıoğlu ve Brilliant yanında, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffrey Flake ile Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu da katıldı.

Burada mütekellim Hisarcıklıoğlu, Kovid-19 salgını ile ekonomilerde yaşanmış bulunan zorluklar, denk zincirlerindeki kopmalar, idmansız özellik fiyatlarındaki artma ve bildirme güvenliği sorunlarıyla uğraş ederken, bu kat Ukrayna-Rusya savaşıyla erinç karşıya kalındığına dikkati çekti. Hisarcıklıoğlu, "Öncelikle müşterek hususu çelimli biçimde vurgulamak istiyorum. Rusya'nın Ukrayna topraklarına müteveccih saldırısını ikrar edilemez görüyoruz. Ukrayna'nın egemenliğine, politik donanmasına ve arsa bütünlüğüne hürmet gösterilmesinden yanayız. Rusya da Ukrayna da bizim andıran komşumuz." niteleyerek konuştu.

Rusya'nın, Türkiye'nin önde mevrut tecim ortaklarından bulunduğunu bildiren Hisarcıklıoğlu, ülkenin yanı başındaki Rusya-Ukrayna krizinin Türkiye ekonomisine aksi tesirinin cankulağı izlem edilmesi icap ettiğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye-ABD ilişkilerinin askeri, politik ve kârlı iktisap eylemek az daha üç boyutu bulunduğunu belirterek, "Biz, iş dünyası olarak, gelişigüzel devir ilişkilerimizin ticari kısmını öne çıkaracak yaklaşımlara evleviyet verilmesini istiyoruz. Zira, biliyoruz ki refahın da huzurun da güvenliğin de yolu ticaretten geçer. Biz 100 bilyon tecim hedefinin realist ve ülkelerimizin istihsal potansiyeli ile mevzun bulunduğunu düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

TOBB ve ABD Ticaret Odası olarak, senelerdir ticareti artırmak, henüz akıllıca envestisman ve iş ika iklimi tekvin etmek düşüncesince beraberce çalıştıklarına ayraç fail Hisarcıklıoğlu, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Türkiye-ABD ticaretini dü bağlaşık ülkeye şayeste seviyeye çıkarmalıyız. Tekrar vurgulamak istiyorum. Türk ve ABD iş dünyası 100 bilyon dolarlık tecim hedefini başarabilecektir. Bu hedefin realist olduğuna inanıyoruz. Türkiye'de ABD'li yatırımcılar düşüncesince ağırbaşlı fırsatlar vardır. Ülkemiz, pozisyonu ve insanoğlu deposu bakımından mahal ülkeler düşüncesince de alımlı müşterek istihsal merkezidir. Bu noktada, ABD'li yatırımcıları Türkiye'yi müşterek envestisman ve tecim üssü namına değerlendirmeye çağırma ediyorum. ABD Ticaret Odası ile bugüne genişliğinde bulunduğu az daha bundan hakeza da bu alanlardaki iş birliğimizi bollatmak istiyoruz."

"Sağlık, erke ve enformatik hikayelerinde iş donanmasına ağırbaşlılık verilecek"

Hisarcıklıoğlu, bu mevzuda siyasilerden beklentileri bulunduğunu da dile getirerek şu biçimde konuştu:

"Türkiye ile ABD arasında, müşterek başıboş tecim anlaşması yahut benzer tesiri olacak tercihli tecim anlaşması imzalanmalıdır. Türkiye, Section 232 kapsamı haricinde tutulmalıdır. Zira Türk iş dünyası bu uygulamadan ağırbaşlı dokunca görmektedir. İkili ticaretimizi aksi etkileyen bu mevzunun müşterek an geçmiş çözüme kavuşturulmasında dayanak noktası istiyoruz. Türkiye üstencilik sektöründe sonuç aşama başarılıdır. Türk ve ABD firmaları üçüncü devletlerde eş planlara de imza atmıştır. Bu çerçevede, ABD üstencilik endüstrisi Türk firmalarına da açılmalıdır."

İmzalanan antant zaptı ile 2022 yılı düşüncesince eş düzentileme alanlarını da kararlaştırmış olacaklarını bildiren Hisarcıklıoğlu, sağlık, enerji, enformatik teknolojileri, sayısal ekonomi, turizm, enfrastrüktür hikayelerinde iş donanmasına ağırbaşlılık vereceklerini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, TOBB ve Amerikan Ticaret Odası olarak, 2022 senesinde üçüncü ülkelerdeki iş birliğini de güçlendireceklerini belirtirek, şunları kaydetti:

"Özellikle Şikago'da faaliyete güzeşte Türk Ticaret Merkezi'nin ilerleyici devirde geri fariza operasyonları da yürütür müşterek bir vaziyete gelmesini planlıyoruz. Şu anne genişliğinde bu merkezden 50 şirket yararlanmaya başladı. Böylece Türk şirketlerinin Amerikan pazarına girişinde kapıdan kapıya fariza verir bir vaziyete geleceğiz. Aynı sürede Amerikan firmalarının geri fariza operasyonlarını da ucuzlatacağız. ABD çapındaki geri fariza ağımızı Ticaret Bakanlığımızın da destekleriyle 5-6 eyalete yaymayı planlıyoruz."

"Vizyonumuz istihsal ve tecim üssü konumunu pekiştirmek"

Ticaret Bakan Yardımcısı Tuzcu da Türkiye'nin toptan yatırımları çekici en ehemmiyetli destinasyonlardan bir tanesi bulunduğunun altını çizerek, ülkenin, geniş konuşu verileriyle müstevli sürecinde fazlalık ayrıştığını söyledi. Türkiye'nin, Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nde 2021 yılı bakımından 190 diyar ortada 33'üncü sıraya yükseldiğini anımsatan Tuzcu, sonuç dü senedir elde edilmiş nema ve dış satım rakamlarına ayraç etti. Tuzcu, "Bu müspet gelişmeler ışığında Türkiye ekonomisinin derinliğine vadeli vizyonu, sayısal ve yeşil dönüşümü tamamlamak, rakiplik gücü yüksek, geri fariza ve türel altyapısı çelimli müşterek istihsal ve tecim üssü konumunu pekiştirmektir." dedi.

ABD'li şirketlerin Türkiye'deki yatırımlarını ve bu yatırımların yıldan yıla artmasını ölçüm ve kıvançla karşıladıklarını bildiren Tuzcu, "Türkiye ve ABD arasındaki envestisman ve tecim ilişkileri sonuç devirde müstevli ve öbür koşullara karşın ehemmiyetli aralık kaydetti. Bu mesafelerin alınmasında, ABD'yi 14 bilyon dolarla devletimizde en baş döndürücü envestisman karşıcı ikinci diyar pozisyonuna getiren 2 bin ABD şirketinin ehemmiyetli yardımı olmaktadır ve bu yatırımlar, onların Türkiye ve ekonomisine bulunan itimatını gösteriyor. ABD'nin dünyada 8 trilyon dolarlık direkt yatırımı bulunduğunu değerlendirdiğimizde, Türkiye'deki bulunan ümranlı envestisman ortamına ABD'den baş döndürücü henüz müşterek tomar envestisman gelebileceğini, bu potansiyelin baş döndürücü henüz müşterek tomar bulunduğunu düşünüyoruz." niteleyerek konuştu.

Tuzcu, ABD'nin, Türk yatırımcılar düşüncesince de baş döndürücü ehemmiyetli müşterek destinasyon bulunduğunu ve Türk firmalarının bu ülkede 8,3 bilyon dolarlık yatırımı bulunduğunu anlatarak, ABD'nin, Türk firmalarının en baş döndürücü envestisman icra ettiği ikinci destinasyon bulunduğunu söyledi. Tuzcu, "Her dü diyar yatırımcılarının duyduğu aykırı güvenin, ülkelerimiz arasındaki ticari ve konuşu ilişkilerin gelişmesinde ehemmiyetli görevi bulunduğunu ve ilişkilerimizin mühim yapısına en iri katkının ticari ve konuşu ilişkilerden geleceğini bildirmek hata olmaz." ifadesini kullandı.

"Çelik vergileri kaldırılmalı"

İki diyar tecim kütlesinin güzeşte sene 31,4 bilyon dolar düzeyine ulaştığını tamlayan Tuzcu, bu kur ile ABD'nin, Almanya'dan sonradan Türkiye'nin en faziletkâr tecim hacmine eriştiği ikinci diyar pozisyonuna geldiğini aktardı. Tuzcu, ABD yönetimiyle ticari ve konuşu ilişkileri henüz da imar kılmak düşüncesince temaslarda bulunduklarını da anlatım ederek, "Section 232'deki polat ve alüminyum vergilerinin kaldırılması, ABD yönetiminden ehemmiyetli beklentimizdir. Bu beklentimizde Amerikan hususi sahasının desteğini alacağımızı öngörüyoruz. Bu noktada henüz ilkin Japonya, Kore, AB, nice diyar ile ABD ortada kurulan güzel diyaloğun Türkiye ile de kurulabileceğini anlatım ettik ve kendilerinin de bu konudaki katkılarını bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Tuzcu, sayısal ve yeşil transformasyon konularının da teşrikimesai düşüncesince ehemmiyetli başlıklar olacağını düşündüklerini vurgulayarak, bunlarla ait andıran çalışmaya anık olduklarını söyledi.

Birçok Amerikan firmasının da ortamında bulunduğu şirketlerin toptan tedbir zincirinde başta istihsal ve imalat noktasında müşterek tane merkeze, başta Asya'ya basıcı olmasının ağırbaşlı aksi tesirleri bulunduğunu yaşanarak deneme ettiğine dikkati çekici Tuzcu, "Bu bağlamda Türkiye'nin, yatırımların baştan konumlanması yönünde Asya merkezli istihsal ağına seçenek olabileceğini ve bu seçenek arayışında bulunan ABD yatırımcıları düşüncesince ağırbaşlı gizil ve avantajlar barındırdığını anlatım eylemek isterim. Amerikan hususi sektöründen bu avantajlar noktasında firmalarımızla iş birliğini artırmalarını beklediğimizi anlatım eylemek istiyorum." dedi.

Flake: Rusya iri müşterek denk ödeyecek

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffrey Flake ise Kremlin'in "insanlık dışı saldırısı gölgesinde müşterek araya" geldiklerini belirterek, Rusya-Ukrayna savaşına diplomatik hal yöntemleri araması hasebiyle Türk devletine ve halkına teşekkürname etti.

Flake, "Rusya elbette ki bu karışma hasebiyle ekonomik, politik ve diplomatik manada iri müşterek denk ödeyecek. Uluslararası maşer gelişigüzel devir bulunduğu için baş döndürücü henüz çelimli ve teşrikimesai ortamında çalışıyor." dedi.

Kısa vadede ticarette bir takım kesintiler olacağını fakat şürekâ ve müttefikler namına ticareti ve ticari bağları artırmaları icap ettiğini vurgulayan Flake, "1100 genişliğinde Amerikan firması Rusya'da iş yapıyordu. Bazıları demincek orayı bırakma ediyor. Bazıları da operasyonlarının müşterek kısmını Türkiye'ye kaydıracağını söyledi. Bence de Amerikan şirketleri Türk pazarını düşünmeli." ifadelerini kullandı.

Flake, bu durumun henüz müşterek tomar ecnebi yatırımcı çekebilmek düşüncesince Türkiye düşüncesince müşterek punt olabileceğine ayraç ederek, "Yabancı yatırımı çekebilmenin ve burada tutabilmenin en ehemmiyetli koşullarından bir tanesi iş ortamının kararlı ve sürdürülebilir olması. TOBB ve ABD Ticaret Odası arasındaki bu iş birliğiyle bu maksata ulaşabileceğimizi umuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Salgın esnasında Türkiye'nin ABD'ye ihracatı yüzdelik 45 artmış"

Geçen sene ABD-Türkiye düet tecim kütlesinin 28 bilyon dolara ulaştığına dikkati çekici Flake, "Bu da müşterek sene içerisinde yüzdelik 30'luk müşterek artma anlamına geliyor. Türkiye'nin ABD'ye ihracatının çoğalması elbette ki buna müşterek katkı. Çok delici bu. Salgın esnasında Türkiye'nin ABD'ye ihracatı yüzdelik 45 artmış." dedi.

Flake, Türkiye'de 1900'den müşterek tomar Amerikan şirketinin canlı bulunduğunu ve 20 bilyon dolarlık envestisman yaptığını anlatım ederek, "Dolayısıyla düet konuşu ilişkilerimizin henüz da güçlü olması ve gelişim göstermesi düşüncesince ehliyetli mefruşat var. Ben gelişigüzel devir Amerikan şirketlerine ürünleri, hizmetleri ve yatırımları düşüncesince Türkiye'nin, düşünmeleri müstelzim müşterek alışveriş bulunduğunu söylüyorum." niteleyerek konuştu.

Flake, ülkeler arasındaki ilişkilerin artırılabileceğini belirterek, Amerikan firmalarının derinliğine vadede Türkiye'de envestisman ika dair Türk ekonomisi erinç müspet görüşlere eş olduğuna ayraç etti.

"Yaşadığımız arsıulusal sistemde beraberce olmazsak yeteri kadar çelimli olamayız"

ABD Ticaret Odası Kıdemli Başkan Yardımcısı Brilliant ise müstevli hasebiyle baş döndürücü müşterek tomar güçlükle erinç karşıya kaldıklarını anlatarak, ABD Ticaret Odası ve TOBB'un baş döndürücü dayanabilen ve zamanı müşterek ilişkiye eş bulunduğunu söyledi.

Brilliant, TOBB ile değişik platformlarda nice misil müşterek araya geldiklerini belirterek, "Bence gelişigüzel dü yapı sadece gelişigüzel dü ülkedeki şahısların yaşamlarını iyileştirmiyor, bunun indinde Türkiye ve ABD'nin toptan ilişkilerde oynadığı görevi düşününce, burada da baş döndürücü ehemmiyetli müşterek gösteriş oynuyor ve ABD-Türkiye ilişkilerini geliştiriyor." dedi.

Kovid-19 salgınının yarattığı iri zorlukların yanı esna Rusya-Ukrayna savaşının da hepsi vatandaşları etkilediğini vurgulayan Brilliant, Ukrayna'da derinliğine süredir bulunan şirketlerin ve ABD odalarının da orayı bırakma eylemek mecburiyetinde kaldığını dile getirdi. Brilliant, "Bu nedenden dolayı de tığ İkinci Dünya Savaşı'nın sonundan buyana ortamında yaşadığımız arsıulusal sistemde beraberce olmazsak yeteri kadar çelimli olamayız." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin bazısı yatırımları ve ticareti kendine çekebileceğini aktaran Brilliant, Türk hükümeti ve hususi sahasının insancasına krizle başa çıkacak dair icra ettiği yardımları takdirle karşıladığını dile getirdi.

ABD-Türkiye ilişkileri açısından toy müşterek fırsat

Brilliant, "Şu andaki durumun da bilincinde olmamız ve hakkıyla bu iştirak üstünde henüz müşterek tomar durmamız gerekiyor. Bana layıkıyla bu henüz öncesinde ABD-Türkiye ilişkileri açısından ortaya çıkmamış bulunan müşterek fırsatı gösteriyor. Bu durumun hem ABD düşüncesince bununla birlikte Türkiye düşüncesince müşterek punt doğurduğunu söylemem lazım." niteleyerek konuştu.

Yüksek seviyeli ticari diyalogların nite güçlendirilebileceğini düşünmeleri icap ettiğini de kaydeden Brilliant, "Ticaret hacmini 2021'de 32 bilyon dolara çıkarmış durumdayız ve bu da ABD ve Türkiye'nin birbirleri düşüncesince ne genişliğinde ehemmiyetli tecim ortakları bulunduğunu gösteriyor." ifadesini kullandı.

Ortak mühim düzenek vurgusu

Brilliant, henüz iri potansiyelin varlığına ayraç ederek, "Yeni müşterek ABD-Türkiye eş mühim mekanizmasının olması ve bunun içerisinde de tecim bileşeninin olması, bence bu iyileşmeyi henüz da güçlendirecektir. Hem konuşu ve bununla birlikte ticari diyaloğunun geliştirilmesi gerekmektedir. Belki bakanlıklar seviyesinde hakeza müşterek mekanizmanın kurulmasıyla bu arada ehemmiyetli icraat gerçekleştirilebilir." dedi.

Serbest Ticaret Anlaşması (STA), sayısal ticaret, erke ve yenilenebilir erke ile Türkiye'nin toy doğal yel yağı lambası yağı kaynakları bulmasını sağlayabilecek müşterek erke modeli üstünde emekleri icap ettiğini özetleyen Brilliant, ABD'nin de bu manada inanılır müşterek tedarikçi olabileceğini kaydetti.

Brilliant, bu mevzuyu ABD'deki yöntem yapıcıların da baş döndürücü önemsediğini belirterek, "Çin ve Rusya'ya bulunan bağımlılığın azaltılması, ABD ve Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesini sağlayacak. Daha çelimli tedbir zincirleri, enerjinin çeşitlendirilmesi, ABD'den doğacak bulunan LNG'nin kullanılması bana layıkıyla toptan denk zincirine Türkiye'nin henüz müşterek tomar katılmasını sağlayacak." dedi.

Türkiye'nin Avrupa ve Pasifik'te müşterek sayısal barışma içine katılmasının ehemmiyetli olacağını aktaran Brilliant, uç ötesi data transferinin gerçekleştirilmesi ilkelerinin dü ülkenin diyaloglarında da ehemmiyetli arsa tutacağını söyledi.

"İş Kadın Konseyi oluşturulabilir"

Brilliant, bayanların henüz müşterek tomar iş gücüne katılmasını sağlamanın konuşu refahın yükseltilmesi açısından da ehemmiyetli olacağını belirterek, "TOBB ve ABD Ticaret Odası bu manada 'Türkiye'de gelişen başarıya nite katkıda bulunabiliriz' niteleyerek düşünmesi güzel olur. Belki ABD Dışişleri Bakanlığıyla bu arada müşterek İş Kadın Konseyi oluşturulabilir niteleyerek düşünüyorum." dedi.

Gerçekten değiş düşüncesince müşterek punt bulunduğunu düşündükleri düşüncesince Türkiye'de bulunduklarının altını çizen Brilliant, "Biz bu ülkede baş döndürücü derinliğine süredir envestisman yapıyoruz ve baş döndürücü derinliğine süredir de envestisman hazırlamaya bitmeme edeceğiz." niteleyerek laflarını tamamlandı.

Konuşmaların arkası esna Hisarcıklıoğlu ve Brilliant kabilinden TOBB-ABD Ticaret Odası Mutabakat Zaptı imzalandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler