USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: Kafkaslarda geleceğin umutlarını konuşmanın zemini oluşmuştur

TBMM Başkanı Şentop, "Artık Kafkaslarda geçmişin tehlikeli mevzuları yerine, bulunan olanakları ve geleceğin umutlarını konuşmanın zemini oluşmuştur. Bu hususta Ermenistan'ın da yararlı birlikte yaklaşım sergilemesi düşüncesince punt oluşmuştur." dedi.

TBMM Başkanı Şentop: Kafkaslarda geleceğin umutlarını konuşmanın zemini oluşmuştur
04-11-2021 16:10
TBMM

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, TBMM Halkla İlişkiler Sergi salonunda planlı "Azerbaycan'ın Vatan Savaşında Zafer Günü Fotoğraf Sergisi"nin açılışına katıldı.

TBMM'nin, şimdiye genişliğinde Azerbaycan'la iş birliğiyle sert aşırı kat acıları adlandırmak düşüncesince sergiler düzenlediğini tamlayan Şentop, fakat bu serginin galibiyeti, şişman zaferi ve yanında neşe gününü tesit etmek bunun şeklinde gerçekleştirildiğini tabir etti.

Şentop, Azerbaycan'ın 28 sene nehiy altında artan Karabağ ülkelerini özgürlüğüne kavuşturduğunu anımsatarak, zaferin yanında numara sene dönümünde, şehitlere Allah'tan rahmet, gazilere esenlik ve esenlik diledi.

Sergide birey yönden bulaşık gücü akıbet basamak faziletli fotoğrafların bulunduğuna ayraç fail Şentop, "Fotoğraf, başlangıcından bugüne kelimelere dökülemeyen 'an'ları somutlaştırması açısından aşırı önemli. Ben fotoğrafları anlatım, tabir gücü aşırı hummalı kelimelerle kurulan cümleler bakımevi görüyorum." dedi.

TBMM Başkanı Şentop şunları kaydetti:

"Bir foto karesi kelimesiz yanında çığlığın, şişman yanında infialin çelimli avazı olabilir. Mesela, güzeşte hafta gördüğüm yanında foto şahısların çekmiş olduğu acıları ve uğraş azmini özetleyen yüzlerce ciltlik kitaplardan henüz aşırı obje anlatıyordu. Hem kendisi bununla beraber önemsiz evladı yıldırı saldırısında bacaklarını kaybetmişlerdi. Buna karşın yaşama ve birbirlerine tutunma azimleri o genişliğinde somuttu ki aşırı etkileyiciydi. Çoğu devir yanında resimci çekmiş olduğu karelerle ehemmiyetli politik kararları etkileyerek o kararların tarafını değiştirebilmektedir. Gücü faziletli yanında foto tarihin akışını değiştirebilir."

"Fotoğraflar 30 salname dip acıların dili"

Sergideki fotoğrafların 30 salname nehiy sürecinde yaşanmış bulunan dip acıların dili bulunduğunu vurgulayan Şentop, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Laçın geçişlerinde, Azerbaycanlı kardeşlerimizin anlayışlı ve dikkatli, savaşın galibi olduklarının bilinciyle akım etmelerini şişman yanında takdirle karşılıyor ve destekliyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Azerbaycan'ın luğu bizim sevincimiz, kederi bizim kederimizdir. Azerbaycan bizim kardeşimizdir.' lafıyla Haydar Aliyev'in "Biz yanında millet, dü devletiz. Bu, bizim dostluğumuzun, kardeşliğimizin manasını mazmununu dokuma eder." ifadelerini gönlümüze nakşettik. Azerbaycanlı kardeşlerimin mutluluğuna eş olmaktan, coşkularını paylaşmaktan şişman yanında sevinme duyuyorum."

"Kafkaslarda temelli barış ve iş birliğinin önüne konulmuş bulunan şişman yanında bariyer kalktı"

Azerbaycan'ın kazanılmış olduğu galebe ile beraberce Kafkaslarda temelli barış ve iş birliğinin önüne konulmuş bulunan şişman yanında engelin kaldırıldığının altını çizen Şentop, "Artık Kafkaslarda geçmişin tehlikeli mevzuları yerine, bulunan olanakları ve geleceğin umutlarını konuşmanın zemini oluşmuştur. Bu hususta Ermenistan'ın da müspet yanında yaklaşım sergilemesi düşüncesince punt oluşmuştur. Kafkasların eş erinç ve refahını gerçekleştirme buyurmak düşüncesince ilk 9 Kasım'da imzalanan mütareke anlaşmasının hükümlerine uyma edilerek barış anlaşması imzalanması gerekmektedir." niteleyerek konuştu.

Şentop, Türkiye'nin Kafkasların, "zenginliği paylaşma, mutluluğu çoğaltma" alanına dönüşmesini istediğini tabir etti.

Ermenistan'ın kontrolünde bulunan 46 kilometrelik Batı Zengezur koridorunun açılarak devletler ve kıtalar arası ticaretin kolaylaştırılması icap ettiğini de dile getiren Şentop, "Ermenistan'ın da bu mevzuda öz geleceğini fikren cesur, müspet yanında davranış sergilemesini bekliyoruz." dedi.

Şentop, Türkiye ile Azerbaycan ortada birlik temelinde kurulan ve dü ülkenin Cumhurbaşkanları Recep Tayyip Erdoğan ve İlham Aliyev kabilinden 15 Haziran'da imzalanan Şuşa Beyannamesi ile ilişkilerin herhangi yanında bölgede derinleşerek bitmeme edeceğini bildirdi.

"Kafkaslara barış gelecektir"

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Reşad Mammadov da 44 günce uğraş ile Azerbaycan ordusunun, 30 seneye DOĞRU devam eden işgale akıbet verdiğini söyledi.

Mammadov, "Bu proses içinde 84 milyonluk Türkiye Devleti'nin vatandaşları ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve tamamı milletvekillerinin yürekleri Azerbaycan'la birlikteydi. Azerbaycanlıların yaşamış olduğu etraflı hisleri Türkler de yaşadı." dedi.

Savaşın sahada bittiğini, masada başladığını tabir fail Mammadov, "Bugün Zengezur koridorunun açılması önümüzdedir. Bugün Türkiye Ermenistan ilişkilerinin kurulması gündemdedir. Bu da dü kardeşin koşut adımları sonucunda inşallah zaferimizle bitecektir. Kafkaslara derinliğine müddetli barış gelecektir." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler