USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: Anayasayı yerel yerine, olması müstelzim yere oturtmamız lazım

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, "Anayasalar, ülkenin nice sorununu çabucak çözebilecek büyülü metinler değil. Anayasayı yerel yerine, olması müstelzim yere oturtmamız lazım. Bu tartışmalarda bir numara problemimiz bu." dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: Anayasayı yerel yerine, olması müstelzim yere oturtmamız lazım
12-11-2021 15:56
Mardin

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Mardin Artuklu Üniversitesi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi'nde planlı "Türkiye'de Toplum, Siyaset ve Anayasalar" mevzulu konferansta, beniz yüze eğitimin başlaması dolaysıyla ayrı müşterek coşku ve devlet yaşadıklarını, öğrencilerde derslere ortaklık itibarıyla levent boylu senelerdir göremedikleri müşterek kesafet bulunduğunu söyledi. Bunun levent boylu zamanın vermiş bulunduğu müşterek özlemin, hasretin ne denli şişman bulunduğunu gösterdiğini aktaran Şentop, beniz yüze terbiye bilimi bilimi dair azimli olduklarını, bundan art devir olamayacağını boydak bu müstevli şartlarında da lüzumlu tedbirlere uyulması icap ettiğini belirtti.

Kovid-19 zımnında çetin müşterek dönemden geçirilerek toy bilimsel niteliği bulunan çağa gelindiğini aktaran Şentop, darülfünun endüstri iş birliğinin içtimai kâr açısından aşkın ehemmiyetli olduğuna ayraç etti. Yeni yasa tartışmalarına yer veren Şentop, şöyleki konuştu:

"Üniversitelerimizin en ehemmiyetli ulama üretebileceği konulardan bir tanesi bu. Üniversitelerimiz bu çeşit çalışmalara, siyasetin tartışmalarına gösteri adamı tutabilir. Siyaset çalışkanlık gösterirken nice bölgede yasa da bunlardan biri. O çalışmış bulunduğu alanın aydınlatılmasına gerekseme duyuyor. İşte o aydınlatmayı meydana getirecek üniversitelerimizdir, o bilimsel niteliği bulunan çalışmalardır. Üniversiteler levent boylu zamandır, müşterek vakitler siyasetin yedeğinde, ağız ağıza politik ve ideolojik, dar, steril tartışmaların içre kaldılar."

Üniversitelerin Türkiye'nin, siyasetin ve dünyanın meselelerine ulama sunması icap ettiğini özetleyen Şentop, kendisinin de darülfünun içinden geldiğini, hususiyet fakültesinde dar emek vermek sahalarında aşkın güzel akademisyenlerin bulunduğunu bildirdi.

Yeni yasa tartışmaları

Yeni yasa tartışmalarına her insanın sıfırdan başladığını anlatım fail Şentop, şöyleki konuştu:

"Halbuki anca değil Türkiye'ye toy yasa ile alakalı 1982’de anayasanın yürürlüğe girmiş bulunduğu tarihten buyana tartışıyor. 2011 senesinde Türkiye'de seçimlerin esas ruzname maddesi toy anayasaydı. Seçim sonra Mecliste toy yasa alıştırmak az daha müşterek komisyon, ahenk komisyonu kuruldu. Bütün politik partilerin katılımıyla bu komite 2 yıldan müşterek tomar müşterek devir çalıştı. Ve Türkiye'de ilkin kez etraflı politik partiler, müşterek etraflı yasa metni bulunan yasa ile alakalı görüşlerini sundular ve ortaya koydular. Şimdi sıfırdan yasa emek harcaması hazırlamaya çalışıyorlar. Yazık günahtır, bu Türkiye'ye haksızlıktır. Alınmış mesafeler, birikimler kuşkusuz değişik şeyler söylenebilir bunun üzerine."

Anayasalara aşkın müşterek tomar ve aşkın müşterek ağıt yüklendiğini dile getiren Şentop, "Sanki toy müşterek yasa yaparsak Türkiye'nin akla gelebilecek etraflı sorunlarını, ihtimal de yurttaşlarımızın esenlik sorunları da karışma kazanmak az daha hepsini çözeriz kabil müşterek yaklaşım içerisindeyiz. Bugün de öyle. İşte bu hükümet sistemini değiştireceğiz, değme obje çözülecek bari anca olsa. Keşke o denli bedava olsa meselemiz. Hep bu arada ne diyorsanız onu tecrübe edelim çözülsün boydak anca müşterek evren namevcut ki. Sorunların çözümü bu denli bedava değil." değerlendirmesinde bulundu.

Şentop, "Anayasalar bu denli büyülü metinler, ülkenin nice sorununu ansızın çözebilecek büyülü metinler değil. Anayasayı yerel yerine, olması müstelzim yere oturtmamız lazım. Bu tartışmalarda müşterek numara problemimiz bu." dedi.

"Örnekleriyle bu arada yanıtını verdik. Bunu düzeltmiyorlar"

Meclisteki tutanaklarda, "Türkçe haricinde ayrıksı müşterek dille konuşulmuştur" ibaresine bağlı de Şentop, şu değerlendirmede bulundu:

"Bir arkadaşımız, elan ilkin beraberce politika yaptığımız, ehemmiyetli görevler üstlenen levent boylu seneler Türkiye'de. Şimdi ayrıksı müşterek partinin umumi başkanı levent boylu seneler da mecliste de fariza yapmış oldu bu arkadaşımız diyor ki, 'Mecliste, parlamentoda umumi kurulda müşterek mebus konuşurken, şayet müşterek mebus Kürtçe konuşursa bu yazılmıyor, adsız sansız müşterek kıstak yerine yazılıyor.' diyor. Yalan. Meclis tutanaklarında özü bu, mahsus gözüküyor. Mecliste tutanaklar, yasa ve mevzuat gereği Türkçe tutuluyor, sebep resmi Türkçe bulunduğu için. Türkçe kıstak haricinde ayrıksı müşterek resmi dille, kelimeler olabilir, bazısı ibareler kullanılabilir boydak cümleler kurulduğu devir bunlar müşterek haşiye gösteriliyor. Bilinmeyen kıstak yazılmıyor, yazılan 'Türkçe haricinde ayrıksı müşterek dille konuşulmuştur.' diye. Bunun da neva kaydı mevcut tutanaklarda. Arapça da Farsça da İngilizce de Almanca da İspanyolca da olsa meydana getirilen bu. Çünkü resmi kıstak olması haysiyetiyle Türkçe haricinde mecliste tanık tutulmuyor. Diğerleri derece yerine neva kaydında sevk gerçekleştirmek kanalıyla belirtiliyor. Bu mahsus müşterek dile için tavırmış, Kürtçeye tavırmış kabil müşterek isnat müşterek asılsız kampanyasıyla yürütülüyor. Bunu dile getirenler oluyor. Soru önergesiyle soranlar beli elan ilkin bunlara örnekleriyle bu arada yanıtını verdik. Bunu düzeltmiyorlar. Söyledikleri şeyin hata bulunduğunu ortaya koyan bilgiyi kullanmıyorlar. Bu ne mümkün bile bile iftira, karalama, müşterek asılsız irat gayreti sonucunda olabilir."

Hükümet sistemi meselesinin yürütmeyle alakalı müşterek husus olduğunu, teşri ve yargıyla müşterek alakasının bulunmadığını tamlayan Şentop, konuşmasını şöyleki sürdürdü:

"Şimdi çıkıyorlar bazısı siyasetçiler diyorlar ki 'Adil müşterek sakatlık mekanizmasını kuracağız.' Bunun hükümet sistemiyle müşterek alakası yok. Başkanlık hükümet sisteminde de sakatlık mevcut ve bunlarda düzenlemede birbirine benziyor. Yargıyla alakalı de hükümet sistemi değişikliğinde hususi müşterek kombinezon yapmadık. Daha ilkin parlamenter sistemde her neyse ayrımsız biçimde sakatlık bitmeme ediyor. Yasamayla alakalı büro de aynı. Parlamento hem riyaset sisteminde tıpkı zamanda parlamenter sistemde var. Ve yasama kurulu yetkileri değme dü sistemde de aşağılık üst aynıdır. Tek müşterek değişik tarafı var, parlamenter sistemde hükümet parlamentonun içinden çıkıyor. Halk hükümeti seçmiyor, elden parlamentoyu seçiyor."

Bingöl'de martir yakına küfredilmesi

İYİ Partili Lütfü Türkkan'ın martir yakınına küfretmesine bağlı de Şentop, "Birkaç gündüz ilkin müşterek istifa vakası yaşandı, vahim. Hiç kimsenin ikrar etmeyeceği ihtimal tarihimizde benzer yepyeni müşterek vatandaşa belirgin müşterek biçimde sövgücü müşterek mebus ile alakalı meclisteki görevinden istifa etti." niteleyerek konuştu. Genel Başkan'ın emri üstünde istifa ettiğini dile getiren Şentop, konuşmasını şöyleki tamamladı:

"Benim bildiğim umumi reis müşterek tane kişi, müşterek heyet değil. Ve müşterek ayrıksı partide müşterek umumi reis aha falanca monitör kanalına çıkarsanız sizi partiden atarım falanca diyor. Nasıl olmakta müşterek tane kişi? Bu işin tabiatı gereğidir. Her yerde kuşkusuz nice husus konuşulur, müşterek aşkın fikir tartışılır ancak müşterek değişmeyen noktasına gelindiğinde kuşkusuz ittifaklarda da kararlar alınabilir hacısı hocası hemfikirdir boydak o sonucu bölgede fikir farklılıkları da olduğunda o görüşlerden birine yeğleme fail müşterek tane kişidir. Bunu söylemeye çalışıyorum. Kalkıp parlamentoyu yargıyı işin içerisine sokarak konuşuyorlar, illet üniversiteler bilimsel niteliği bulunan gösteri adamı tutmuyor?"

Vali Demirtaş

Mardin Valisi Mahmut Demirtaş ise siyasetin, adamlık zamanı ile yaşıt, varlığına kesin surette gerekseme mahsus müşterek vakıa ve fehva bulunduğunu belirterek insanlığın, maşer biçiminde taayyüş iradesinin belirdiği ilkin andan itibaren, politika kurumuna gerekseme duyduğunu söyledi. Siyasetin, şahısların sebep müşterek araya geldiğini, beraberce hayata devam etmenin gerekliliğini ve biçimini münakaşanın odağına koyan müşterek vakıa bulunduğunu kaydeden Demirtaş, şöyleki konuştu:

"Bununla beraberce camiası ilişik kararların kimler tarafından, nite ve ne biçimde katılması gerektiği de bilimsel siyasetin sahasına girer. Siyaset kavramı, bakım etmiş bulunduğu topluma dava değil, hal üreten müşterek sistem yerine varlığını sürdürmelidir. Hitap etmiş bulunduğu camianın değerleri ile hoşgörülü biçimde yaşamalı, içinden çıkmış bulunduğu topluma kip dokuma etmelidir. En önemlisi enerjisini içtimai normlardan, hususiyet kurallarından ve içtimai mutabakatı içerisinde barındıran çelimli müşterek anayasadan almalıdır. İşte bu nedenle bugünü ve yarınları kucaklayan, ülkemize katışıksız koşulları ve cihanşümul hususiyet normlarını potasında eriten, topu topu kesimlerin iş donanmasında planlı toy ve çıplak yasa emek harcamaları ilkin kazanmak az daha topu topu çalışmaların, ülkemize ve milletimize iyi olmasını dilek ediyorum."

Rektör Prof. Dr. Özcoşar

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar ise Türkiye siyasetinin kazanımlarının tahkimi açısından bilimsel ve ilmî çalışmaların imtiyazlı müşterek pozisyona erbap bulunduğunu dile getirdi.

Toplumun geleceğinin yapımı bağlamında üniversitelere de ehemmiyetli görevler düştüğünü bildiren Özcoşar, "Üniversite yerine biz de bu sorumluluğun bilinciyle, geleceğin inşasındaki rolümüzün farkındalığı ile amaç ve vizyonumuzu yenileyip son zamanların ve ilmî gelişmelerin koşullarına mucibince belirlemekteyiz." ifadelerini kullandı.

Konferansa, AK Parti Mardin milletvekilleri Şeyhmus Dinçel ve Cengiz Demirkaya, Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey, AK Parti İl Başkanı Faruk Kılıç, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Coşkun Sel, İl Emniyet Müdür Vekili Cihangir Sağlam ve davetliler katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler