USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Stokçuluğa hakkında caydırıcılığın yoğunlaştırılmasını da içeren teklif, TBMM Genel Kurulu'nda

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, "Birlikte üretmeye, bu sahanın kişi dengelerini korumaya ve üretimle ihracatla büyümeye bitmeme edeceğiz." dedi.

Stokçuluğa hakkında caydırıcılığın yoğunlaştırılmasını da içeren teklif, TBMM Genel Kurulu'nda
05-01-2022 20:14
TBMM

TBMM Genel Kurulu'nda, stokçuluğa erinç caydırıcılığın yoğunlaştırılmasını da içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin birlikte numara bölümünün hepsi üstündeki görüşmeler tamamlandı.

Teklifin birlikte numara kısmı üstünde İYİ Parti Grubu namına gır meydan Ankara Milletvekili Ayhan Altıntaş, "Stokçuluk, kanunlarımızda akla yatkın tanımlanmış ve delik cezası kabil ciddi birlikte cezası var. Bu teklifte ise sadece Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un 18'inci maddesinde dünyalık cezaları artırılıyor. Hapis cezası doğrusu varken siz dünyalık cezasını az buçuk hâlâ artırmakla hal bulacağınızı kanıt ediyorsunuz. Kusura bakmayın zorla buna cezaevi boyamak kısaca idrak operasyonu denir." niteleyerek konuştu.

Devlet Demiryollarına ilgilendiren İskenderun Limanı'nın 2011'de, Mersin Limanı'nın 2007'de, Samsun ve Bandırma limanlarının 2010'da 36 yıllığına; Derince Limanı'nın 2015'te 39 yıllığına işletilmek kıl payı özelleştirildiğini anımsatan Altıntaş, "Bu limanlardan da sözleşmesi en evvel kısaca 2007'de imzalanan limanın zamanının üstünden hâlâ 14 sene geçmiş, kontrat bitimine hâlâ 22 sene var; Derince Limanı'nın sözleşmesinin bitimine 32 sene var. Erken seçme sonucu almasanız dahi, seçimlerin 2023 Haziranı'nda olabileceği da ortadayken bu tez nedir? Tekrar kuvvet olacağınıza inanıyorsanız bu teklifi seçimden sonraları getirin." ifadelerini kullandı.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, kesin olması müstelzim EPDK'nin, vatandaşa meydana getirilen zamanı zamma sefer verdiğini encam sürerek, "Enerji lobilerine tasdik oldu. Kurum hedefinden çıktı, EPDK direktifle çalışan, AK Parti'nin kaymakamlık başkanlığı niteliğine geldi. EPDK'ye 'Bu zamların emirini da saraydan mı aldınız?' niteleyerek istimzaç etmek lazım. Kademeli tarifeyi hedefi dışına çıkardınız, insanca hayat şartlarından ve içtimai prospektüs olmaktan uzaklaştırdınız. Yaptığınız hukuksuzdur, fırsatçılıktır. Çıkardığınız yasaya karşıt uygulamaya geçtiniz ve gene 'Ben yaptım, oldu' dediniz. Kazanan ki oldu? Kazanan erke lobileri oldu, kaybeden de vatandaşımız." görüşünü savundu.

"Sulamada, çağ erke sisteminden müstefit gelişmek gerekiyor"

MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Türkiye'yi enerjide dışa bağımlılıktan çevirmek düşüncesince aşırı ehemmiyetli birlikte çalışmanın içerisinde bulunduğunu belirterek, "Türk milletinin önümüzdeki yüzyıllarda da bu coğrafyada kesin ve kesin birlikte biçimde yaşayabilmesi, enerjide dışa bağımlılıktan kurtarabilmek düşüncesince ahit Gabar'da, Cudi'de, Tendürek'te arsa yağı kontrol çalışmalarını yapan, ahit yerden yere vurduğunuz bu Enerji Bakanlığının personellerinin yardımıyla bu etaplar gerçekleşiyor." niteleyerek konuştu.

Yer altı su kaynaklarının bu ülkenin ehemmiyetli su kaynakları bulunduğunun altını çizen Kaşıkçı, fakat çiftçilerin mahsulünü suvarmak düşüncesince bu su kaynaklarını kullandığını söyledi.

Çiftçilerin bu suyu su pompalarıyla çıkardığı düşüncesince ehemmiyetli oranda yalıtım faturası ödediğine dikkati çekici Kaşıkçı, şu biçimde bitmeme etti:

"MHP olarak, zirai sulamada, bu cins ehemmiyetli ovalarda, ilkin çağ enerjisi sisteminden müstefit gelişmek gerekiyor niteleyerek düşünüyoruz. Bunu yaparken de çiftçilerimizin ferdî şekilde bunu yapmalarından ziyade, esasen kuracağımız kooperatifler marifetiyle vatandaşımızı ve çiftçilerimizi bu yöne akla yatkın yönlendirebiliriz. Bizlerin, o bölgenin, o kentin evcil yöneticilerinin de bu kooperatiflerin içerisinde bulunması ayrımsız sürede çiftçilerimize de ehemmiyetli birlikte emniyet verecek niteleyerek düşünüyorum. Denizdeki yoğun akıntısının yalıtım enerjisine çevrilmesiyle alakalı bu teklifimizi az buçuk sonraları Sayın Bakanımıza da sunacağım ve çiftçilerimizin çağ enerjisinden hâlâ birlikte tomar faydalanıp ehemmiyetli birlikte girdi bulunan yalıtım enerjisinden de artırım edilmesi açısından ehemmiyetli birlikte yardım sunacağını düşünüyorum."

"Tüm bu icraat hüküm denetimi zarfında yürüyecektir"

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, stokçuluğa erinç caydırıcılığın yoğunlaştırılmasını da içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin TBMM Genel Kurulundaki görüşmeleri esnasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Teklifte toprak meydan düzenlemelere benzeri birlikte uygulamanın olup olmadığına ilişikli birlikte soruya Altunyaldız, "Benzer uygulama; 4760 mahdut anayasa kapsamında Hazine Taşınmazlarının Değerlendirilmesi Hakkında Kanun ile alakalı birlikte kodifikasyon yapıldığına ilişikli birlikte bilim mevcut elimizde. Anayasa Mahkemesine iptali düşüncesince oluşturulan davanın aksi sonuçlandığına ilişikli bilgiyi kırışmak istiyorum. Bu yürütüm tamamı limanlar düşüncesince kendiliğinden işleyecek birlikte yürütüm değil. Bir arzu süresi, yorum süreçleri var. Sonunda müsaade süreçleri var. Dolayısıyla edilmek maksut şey; idarenin tamamı hisse senedi ve işlemlerinin hususiyet denetimine, hüküm denetimine editör olması ilkesi ve anlayışı gereği tamamı bu icraat hüküm denetimi zarfında yürüyecektir." cevabını verdi.

Süreçlerin belirlendiğini vurgulayan Altunyaldız, buna bağlı iddiaların birlikte temeli olmadığını bildirdi.

"Piyasayı bozan istifçilik faaliyetleri kararında firmalara ceza"

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunda 2020'de 2 bin 900, 2021'de 2 bin 703 edinmek kıl payı toplamda 5 bin 603 dosya görüşülüp karara bağlandığını anlatım fail Altunyaldız, "Bu kapsamda 896 dosyada muhalefet belirleme edilmiş ve fahiş eder artışı, piyasayı bozan istifçilik faaliyetleri kararında firmalara toplamda 25 milyon 444 bin 478 TL yönetimsel dünyalık cezası uygulanmıştır." bilgisini paylaştı.

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu çeşidinden birlikte otomotiv bayisine istifçilik icra ettiği nedeni öne sürülerek 545 bin 550 TL yönetimsel dünyalık cezası uygulandığını hatırlatan Altunyaldız, "81 ilde 15 Eylül - 28 Aralık 2021 tarihleri ortada Ticaret Uyum Müdürlüklerince meydana gelen nahak yere eder denetimlerinde mecmu 14 bin şirket ve 101 bin 338 verim incelenmiş ve denetlenmiştir." dedi.

Altunyaldız, meydana getirilen düzenlemeyle ukubet madun ve yukarı sınırlarını ayarlamak ve hâllenmek şekli ile etkinliği artırmayı amaçladıklarını dile getirerek, "Birlikte üretmeye, sektörün öz dengelerini korumaya ve üretimle ihracatla büyümeye bitmeme edeceğiz." dedi.





SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler