USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, iş insanlarına seslendi: KOSGEB ve TÜBİTAK emrinize amade

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, iş insanlarına "Siz kâfi ki üretin, KOSGEB ve TÜBİTAK emrinize amade." dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, iş insanlarına seslendi: KOSGEB ve TÜBİTAK emrinize amade
31-12-2021 10:14
Ankara

Varank, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal, sanayiciler ile üyelerin katılımıyla gerçekleşen 45. Meclis Toplantısı’nda konuştu.

Bakan Varank, 2022'de de sanayicilere sunulan Bakanlık desteklerinin artarak bitmeme edeceğini müjdeledi.

Türkiye ekonomisinin en iri gücünün istihsal çeşitliliği bulunduğunu vurgulayan Varank, "2022'de toptan piyasalarda adından gır ettirecek dünkü Türk markaları boşaltmak az daha kabadayı girişimcileri, yenilikçi fikirleri desteklemeye bitmeme edeceğiz." ifadesini kullandı.

Varank, müstevli sürecinde Türkiye’nin büyümesini sürdürdüğünü belirterek, "Salgının aslında beri Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, mukayyet istihdam 11 milyon 500 binden 13 milyon 900 bine ulaştı. Bunun 700 bini de sanayide gerçekleşmiş. Muhalefet, işsizliği muhtarların yanına hususi yazar müdürü tayin eylemek kabil iş bilmez yollarla çözmeyi fon edebilir. Biz burada gerçeklerden bahsediyoruz. En yaratıcı bölgelerde istihdamı artırarak yolumuza bitmeme ediyoruz." niteleyerek konuştu.

Salgının hayattaki tedbir zinciri üstündeki aksi etkilerini, çelimli sanayiciler, istihsal ve dış satım ile aştıklarını ayraç fail Varank, şu şekilde bitmeme etti:

"Türkiye ekonomisi, böylesine sıkıntılı müşterek atmosferde bile gösterdiği performansla rüştünü hepsi dünyaya kanıtlama etti. Küresel tedbir zincirlerinde yaşanmış bulunan kırılmalar sonra oluşan boşluğu doldurabilecek seçenek müşterek istihsal merkezi bulunduğunu dünyaya duyuru etti. Baktığınızda, rastgele müşterek geniş belirtke ülkemizin kompetitif konumunu değişik doğrulama ediyor. Bunların başlangıcında da yüzdelik 95’i endüstri mamüllerinden oluşan ihracatımız geliyor. İşte, elan sene bitmeden 200 bilyon doları geçtik. 2022 senesinde da bu rakamın katlanarak artmaya bitmeme edeceğine inanıyoruz."

"Türkiye ekonomisinin en iri gücü, istihsal çeşitliliğidir"

Varank, Türkiye’nin hesaplı gücünün faiz, seviye ve pahalılık üçgeninde değerlendirilmemesi icap ettiğini dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün Türkiye, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde icra ettiği atılımlarla dünyanın en çalışkan iş ve envestisman ortamına cemaat ülkelerinden biridir. Ancak bu canlılığın nedenini elden düzeyde ve faizde arıyorsak, Türkiye’ye en iri haksızlığı yapıyoruz demektir. Türkiye ekonomisinin en iri gücü, istihsal çeşitliliğidir, buhran dönemlerindeki direncidir, kalifiye iş gücüdür, riziko alabilen girişimcileridir ve çelimli para sistemidir. Bu nedenden daima denir ki; ekonomimizin enerjisini elden kur, nema ve pahalılık üçgeni üstünden okumayın. Böyle müşterek yaklaşım en ilkin siz kalburüstü iş insanlarına meydana getirilen müşterek saygısızlıktır.

Bu ülkenin yatırımcısını, girişimcisini, emekçisini namevcut saymaktır. Biz ne genişliğinde söylesek de muhalefet, bu ülkenin gerçeklerine ecnebi bulunduğunu rastgele fırsatta gösteriyor. Hep beraberce izledik, sonuç beş altı aydır seviye ve nema üstünde tepinip durdular. Ama gördük ki seviye üstünden ülkemize meydana getirilen dayatmalar müşterek akşam de boşa çıktı. Aylardır meydana getirilen kişmiri yaymaca beş altı saatte namevcut oldu. Buradan politik müşterek yarar kesbetmek isteyip umduğunu bulamayanlar da şaşkınlıktan ne yapacaklarını bilmesi imkansız bir hale düştüler."

"Üretime ve ticarete odaklanın"

Varank, Ankara'nın defans endüstri iktisap eylemek az daha nice sektörde ehemmiyetli müşterek istihsal merkezine dönüştüğünü belirterek, "Başkentimizi, efdal uygulayım bilimi ve ekleme kalburüstü üretimde cemaat bulunduğu gizil zımnında 2022'deki gelişmelere de taraf verecek müşterek özek namına değerlendiriyorum. Bakanlık namına tecim odalarını kalkınma politikalarının en ehemmiyetli paydaşlarından birisi namına görüyoruz. KOSGEB ve TÜBİTAK destekleri de emrinize amade. Siz kâfi ki asli işiniz bulunan üretime ve ticarete odaklanın, istihdam sağlayın, ekleme bedel üretin. Bakanlık namına hepsi imkanlarımızla sizi desteklemeyi sürdüreceğiz." niteleyerek konuştu.

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG) elden otomotiv çoğaltma projesi namına görmediklerini vurgulayan Varank, "Türkiye, otomotiv endüstrisinde hakkıyla çelimli müşterek ülke, 30 bilyon dolara yaklaşan dış satım yapabilen müşterek ülke. Ama endüstrinin dönüşümünü de yakalamamız, tedarikçilerimizin üreticilerimizin bu dönüşüme kadem uydurması gerekiyordu. Bununla endüstriyi muhavvil müşterek projeyi başlattık." değerlendirmesinde bulundu.

Varank, fiyatlama, fahiş paha ve istifçilik mevzularına da değinerek, dürüst, aklık işini akla yatkın karşılayıcı tüccarlarla tek problemlerinin olmadığına ayraç etti.

Birtakım insanların amaçlarının azami kar eylemek bulunduğunu tamlayan Varank, "Biz, bunu müstevli devrinde yaşadık. Salgın devrinde fiyatlarda tek oynaklık yoktu, incelmemiş maddede başağrısı yoktu lakin tığ Türkiye’de 2 dolarlık kumaşların 40 dolara satıldığını gördük. Girdiden mi kaynaklanıyordu? Hayır. Fiyatlardaki oynaklıktan mı kaynaklanıyordu? Hayır. Kurdan mı kaynaklanıyordu? Peki bunun fiyatı kesinlikle 40 dolara çıktı? Biz, 2 dolarlık ürünü 40 dolara satarak oportünizm gerçekleştirmek isteyenlerle idman istemiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Ülkemizden en iri beklentimiz istikrar"

ATO Başkanı Gürsel Baran da sanayinin, büyümenin kılavuz gücü bulunduğunu anlatarak, ürettiği ürünleri dünyanın ciharıyek yanına satan gerçek sektörün, ihracatta hepsi zamanların en güzel sürecini Türkiye'ye yaşattığını dile getirdi.

Savunma sanayinde dışa bağımlılık oranının yüzdelik 80'lerden yüzdelik 20'lere gerilediğini vurgulayan Baran, sabık ay 221 bilyon dolarlık dış satım rakamını yakaladıklarını aktardı.

Dünyada yeşil inkılap çalışmalarının yoğunlaştığı bu süreçte, yerel elektrikli arabayla evren pazarına duhul hazırlığını aşırı bulunmaz bulduklarını tamlayan Baran, Türkiye'nin otomobilinin, toptan ölçekte rakiplik edecek müşterek bellik olmasının yanı esna yerel ve ulusal istihsal enerjisini göstermesi açısından da ehemmiyetli bulunduğunu söyledi.

Emtia fiyatlarındaki yükseliş ve incelmemiş konu teminindeki hastalıkların iş dünyası gündemini çalışır ettiğini vurgulayan Baran, şunları kaydetti:

"İş dünyası namına çalışan, üreten, tecim yapan, dış satım karşılayıcı kamet namına ülkemizden en iri beklentimiz, istikrar. Ticaretimizi yaparken önümüzü gitmek istiyoruz. Bu süreçte, yükselen incelmemiş konu fiyatlarının ve istihsal maliyetlerinin dağınık ticarete yansıması fahiş paha ve istifçilik mevzularını gündeme taşıdı. Üyelerimiz, istihsal ve tedbir zincirindeki paha artışları adisyona katılmadan, elden efdal kar kesbetmek düşüncesince paha artışı yapıyor görüntüsünden ve istifçilik mevzusundan sonuç etap rahatsızız. Fiyatlama, üretimden başlayan, dağıtıma ve satışa vasıl evrelerden oluşuyor. Bu zincirin görünmeyip elden tacirlerin suçlanması akla yatkın değildir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler