USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Rusya ve ABD ortada güvenlikle ait müzakerelerin evvel turu 2022 başlangıcında yapılacak

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD ile asayiş mevzusundaki müzakerelerin geçmiş turunun doğacak senenin başlangıcında yapılacağını bildirdi.

Rusya ve ABD ortada güvenlikle ait müzakerelerin evvel turu 2022 başlangıcında yapılacak
22-12-2021 16:38
Moskova

Rus RT göstergeç kanalına mütekellim Lavrov, gündeme bağlı açıklamalarda bulundu.

Rusya'nın ABD ve NATO'ya muhtelif asayiş garantileriyle ilişik teklifleri içeren 2 anlaşma taslağı ilettiğini aktaran Lavrov, Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov'un ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile 20 Aralık'ta telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini hatırlattı.

Lavrov, "Bu müzakere sonucunda, ilerideki çalışmaların düzenleme biçimi dair anlaşmaya varıldı. Rus ve Amerikan temsilcileri ortada dü yönlü müzakerelerin önceki turunun doğacak senenin başlangıcında olması gerektiği dair muvafık kalındı. Müzakereye katılacak esame belirlendi. Bu isimler, gelişigüzel dü yan düşüncesince de uygundur." ifadesini kullandı.

ABD ve Rusya ortada diyalog mekanizmaları dair mutabakatın sağlandığını vurgulayan Lavrov, ABD'nin de endişelerini dikkate almaya anık olduklarını dile getirdi.

Lavrov, NATO ile de hanuman ayında müzakerelerin yapılacağı umudunu paylaştı.

"Stoltenberg, görevlerini namına getiremiyor"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in "Washington Anlaşması'nı kimsenin bozmaya hakkı olmadığı" yönündeki açıklamasını da değerlendiren Lavrov, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Stoltenberg, sonsuz akla yatkın sıfır izahat yapıyor. Stoltenberg geçenlerde ayrılacak, fariza süresi senenin böylece sona eriyor. NATO üyesi değiliz ve NATO anlaşmasını imzalayan yan da değiliz. Ancak güvenliğin bölünmezliği ilkesini içeren hâlâ enli dirayetli birlikte diyalekt Avrupa Atlantik belgesini imzalayan tarafız.

Eğer Stoltenberg, NATO üyelerinin erdemli kurda onaylanan belgelerde arsa düzlük ilkesi çiğnemeye hakkı bulunduğunu düşünüyorsa, onun hakkıyla bambaşka birlikte işe mürur tarihi geldi. Çünkü Stoltenberg görevlerini namına getiremiyor."

İran nükleer anlaması

Lavrov, İran nükleer anlaşması meselesine ayraç ederek, bu mevzuda Avusturya'nın başkenti Viyana'da kasımda müzakerelerin yapıldığını anımsattı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, bahis konusu anlaşmanın uygulanmasıyla ilişik müspet neticeler elde edileceği umudunu paylaştı.

"Türkiye ile görevimiz Suriye’nin arazi bütünlüğünün sağlanmasına araştırma görevlisi olmak"

ABD askeri birliklerinin Suriye’deki varlığına ve bu hususta yaşanmış bulunan soruna bağlı de değerlendirmelerde mevcut Lavrov, ABD’nin buradaki hedefinin enikonu belirgin bulunduğunu vurguladı.

Lavrov, şu biçimde bitmeme etti:

"Amerikalılar Fırat’ın doğusunda hidrokarbür kaynaklarını ve ekincilik arazilerini araştırmaları dibine aldıklarını saklamıyor. Kürt ayrılıkçılığını cins bulunan gelişigüzel biçimde beslemeye başladılar. Bunu hacısı hocası biliyor ve bunun gerçekleştiği bölgeler, Arap kabilelerinin anadan görme ikametgahlarının ülkelerini azda olsa etkiliyor, bu da bu alana uzlaşma katmıyor. Kürt faktörü ve Kürtler ile Araplar arasındaki ilgiler dikkate alındığında, Amerikan otoriterlerinin Suriye yönündeki eylemlerinin güvenilirliğine ulama sağlamıyor."

Türkiye’nin, Suriye’de ABD ile teşrikimesai işleyen yıldırı örgütü PKK’nın varlığından problemine dikkati çekici Lavrov, örgütün politik yapılanmasının Şam ile diyalog dair belirgin değişmeyen vermesi gerektiğine ayraç etti.

Lavrov, şu ifadeleri kullandı:

"Hatırlarsanız, emektar ABD Başkanı Donald Trump, ‘Biz buradan gidiyoruz, Suriye’de meydana getirecek birlikte şeyimiz yok.’ demişti. Böyle olunca Kürtler, Şam ile diyalog dair araştırma görevlisi olma dair bizlere engelleme istekte bulundu. Birkaç gündüz sonradan Trump yalanlandı ve Pentagon’dan birileri, ‘Hayır şimdilik çıkmıyoruz.’ dedi. Kürtlerin bu kere Suriye yönetimi ile gine diyalog merakı kayboldu. Burada, Amerikalıların böylece oradan gideceğini idrak etmek lazım."

ABD’nin zat düzenini kurduğu Rukban sığınmacı kampı ve El Tanf çevresindeki 55 kilometrelik alanda mesail yaşadığını tamlayan Lavrov, bu yapıların dirimlik işlevlerinin sağlanamadığını ve teröristlerin sığınmacılar ortada karıştığını söyledi.

Terör örgütü PKK/YPG’nin bölgedeki ilişkilerine dikkati çekici Lavrov, örgütün "ilkeli birlikte tavır" alması icap ettiğini vurguladı.

Terör örgütü PKK/YPG’nin politik uzantılarından Suriye Demokratik Konseyi’nin elebaşlarından İlham Ahmed’in Moskova’da kendilerine geldiğini hatırlatan Lavrov, şunları söyledi:

"Türk meslektaşlarımıza Türkiye ile negatif birlikte hevesi bakmak istemediğimizi anlatıyoruz. Tam tersi, bizim görevimiz; Suriye’nin arazi bütünlüğüne, egemenliğine hürmet gösterilmesi gerekliliğinin uygulamada sağlanmasına araştırma görevlisi olmaktır. Elbette millî azınlıkların çıkarlarının dikkate katılması anahtar koşullardan biridir."

Amerikalıların Suriye’de konfor zarfında olmadıklarını, huzursuz olduklarını anladıklarını kaydeden Lavrov, ABD ile Suriye’de askeri ölçüde diyaloğun can alıcı birlikte biçimde bitmeme ettiğini belirtti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler