USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Romanlardaki mekanlar ve kahramanlar meslek koridoruna taşındı

Sakarya'da Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinin, okudukları romanlardaki kahramanların giysilerini giydiği, mekanları canlandırdığı "Roman Kahramanları Festivali"nde mülevven sahneler ortaya çıktı.

Romanlardaki mekanlar ve kahramanlar meslek koridoruna taşındı
22-12-2021 14:23
Sakarya

Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinin, romanlardaki kahramanların giysilerini giydiği, mekanları canlandırdığı "Roman Kahramanları Festivali" mülevven görüntülere oyunluk oldu.

Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri, okudukları kitapları elan elleme idrak etmek düşüncesince roman kahramanlarının kostümünü giyip karakterleri canlandırarak, hem gelişimlerine ulama sağlamakta aynı sürede mülevven sahneler oluşturuyor.

Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi'nde 21 Aralık Dünya Roman Kahramanları Günü zımnında 4 senedir "Roman Kahramanları Festivali" düzenleniyor.

Okunan romanların elan elleme anlaşılması, duygudaşlık ve çözümleme kabiliyetinin geliştirilmesi amacıyla meydana getirilen festivalde, öğrenciler 1 hafta süresince Dostoyevski, Charles Dickens, Honore de Balzac, Reşat Nuri Güntekin, Orhan Pamuk ve Yusuf Atılgan kıl payı yazarların romanlarındaki kahramanların kostümlerini giyiyor, zat olanaklarıyla kitaplardaki mekanları okulda dekore ediyor.

Roman karakterlerini canlandırarak kitapları elan elleme derk fırsatı bulan öğrenciler, okulda planlı musahabe ve panellere katılıyor, kabiliyetlerine uyarınca dinleti verip kılık sergisi de açıyor.

"Romanı anlamak, insanı idrak etmek manasına geliyor"

Edebiyat öğretmeni Ercan Yılmaz, AA muhabirine, 21 Aralık Dünya Roman Kahramanları Günü kapsamında Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi'nde bu uygulamayı yaşama geçirdiklerini söyledi.

Dört senedir meydana getirilen festivalin öğrencilerin yalnızca roman kahramanları kıl payı giyinmesinden ibaret olmadığını, okulun doğrudan yalnızca herhangi ortak yerini romanlardaki mekanlar kıl payı dekore ettiklerini, ortak hafta süresince musahabe ve türlü etkinlikler gerçekleştirdiklerini belirtti.

Yılmaz, romana aşırı ehemmiyet verdiklerini dile getirerek, "Romanı anlamak, insanı idrak etmek manasına geliyor. Aslında hem tedbir sınıfında hem 9, 10 ve 11'inci sınıflardaki öğretim programı içinde romanın ehemmiyetli toprak tuttuğunu görüyoruz. Öğrenciler bu festivalde ortak açıdan hem yaşama aynı sürede darülfünun sınavına hazırlanıyorlar. Aynı sürede romandan melodi istihbar etmek kıl payı sınama geliştiriyorlar, kitaplarla ahbaplık kuruyorlar, yazarlarla tanışıyorlar. Dolayısıyla gerçekte ortak evren yurttaşı peyda etmek bağlamında da ortak etiket mensur etmekteler kendilerine." ifadelerini kullandı.

Dünyanın herhangi ortak yöresindeki adamla ve öteki canlılarla duygudaşlık kurabilmenin şartlarının roman okumaktan geçtiğini düşündüğünü aktaran Yılmaz, hem şenlik aynı sürede merkeze kitabın konduğu okulun felsefesi bağlamında aşırı dobra neticeler elde ettiklerini anlattı.

Öğrencilerin festivalde okudukları romanların kahramanlarını anlattıklarını, onları öne çıkarabilmeleri düşüncesince kitabı içselleştirmeleri gerektiğini, bunun da çözümleme kabiliyetini geliştirdiğini tamlayan Yılmaz, festivali ileriki zamanlarda de bitmeme ettirmeyi düşündüklerini kaydetti.

"Festivalden sonraları yaşama ayn açımız değişiyor"

Öğrenci Ahmet Yusuf Cengiz de yazın ve sanatın insanoğlu yaşamını değiştireceğine inandıklarını, o sebeple bu çeşit etkinlikler düzenlediklerini söyledi.

Festivalden sonraları yaşama ayn açılarının değiştiğini, elan müspet baktıklarını dile getiren Cengiz, "Buradaki dört başı mamur etkinlikleri, dekorları ve kostümleri mektepli arkadaşlarımızla bu arada yaptık. 150'ye andıran arkadaşımız kostüm giydi, 15'e andıran roman dekoru yapıldı. Müzikle ilgilenen arkadaşlarımız konserler verdi, resimle ilgilenen arkadaşlarımız işporta açtı. Bunu ekol namına yapıyoruz ve bundan aşırı alım çalım duyuyoruz." dedi.

Öğrenci Berra Dere de okuldaki herhangi ortak etkinliğe katılmaya çalıştığını belirterek, "Katıldığım herhangi ortak aktiflik bana değişik sağ açıklık katıyor. Her canlandırdığımız cibilliyet düşüncesince değişik sağ açıklık ve kıymetlendirme getirmemiz gerekiyor. Bundan çevre bizlere katmış olduğu duygudaşlık duygusu, kitabın içerisine daldıktan sonraları duyduğumuz beğeni ve melodi duygusu güvenli olun anlatamam. Her festivalde herhangi ortak yiğit bunu hissediyor." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler