USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Prof. Dr. Aşan: Körfez devletleri İstanbul Finans Merkezi'nde yerini alacak

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, Körfez ülkelerinin İstanbul Finans Merkezi'nde yerini alacağını belirterek, "2022 yılının ortasında İstanbul Finans Merkezi'nin aşırı ehemmiyetli birlikte bölümü çalışkan bir duruma gelecek." dedi.

Prof. Dr. Aşan: Körfez devletleri İstanbul Finans Merkezi'nde yerini alacak
23-10-2021 11:45
23-10-2021 11:45
İstanbul

Aşan, İstanbul Finans Merkezi'ndeki (İFM) gelişmeler ve İFM'nin Katılım Finans’a katkılarına bağlı AA muhabirinin sorularını yanıtladı. İstanbul Finans Merkezi'nin konumlandırılmasını ve stratejisini oluştururken, İstanbul'un yegâne özelliklerinden bir tanesi adına hem lehçe bununla beraber kültürel manada katılım finans dalında ehemmiyetli müşterek kapsayıcılığı olacağını tabir fail Aşan, İstanbul'un Balkanlar, Kuzey Afrika, Körfez ve Türk Cumhuriyetlerinin ortasında merkezde müşterek konumda bulunduğunu belirtti.

Bu manada bakılınca Türkiye'nin baş döndürücü iri coğrafi pozitif yanları bulunduğuna dikkati çekici Aşan, "Finansal kuruluşlar da karışma edinmek neredeyse etraflı kuruluşların müşterek merkezi var. Kapsayıcılığı konuşurken, gerçekte etraflı bu bölgelere seslenme edecek mali kurumların İstanbul'u müşterek biçim veya temel adına değerlendirmelerini düşünüyorduk. Kurumların merkezleri düşüncesince en akıllıca arazi İstanbul ve bunu öne çıkarmaya çalışıyoruz. İstanbul, kültürel ve dini adına da İslam coğrafyasının ehemmiyetli müşterek merkezidir." sanarak konuştu.

Aşan, Katılım Finans dalında bölgenin önderi ve çekicilik merkezi biçimine başlamak düşüncesince elzem unsurun türel enfrastrüktür bulunduğunu vurguladı. İyi ve ayrıntılı müşterek mevzuat altyapısı oluşturulduğunda arsıulusal yatırımcıların çağırma edilmesinin de şimdi hazırlop bulunduğunu özetleyen Aşan, şu şekilde bitmeme etti:

"Elbette Katılım Finans dalında halihazırda mevzuatımız mevcut ancak, elden katılım finans sahasını düzenleyen ayrı müşterek türel altyapının olması şimdi doğru. Bankacılık Kanunu içre dercedilmiş orada mevcud düzenlemelerden çoğalma ayrı müşterek Katılım Finans Kanunu emek harcaması gerçekleştirmek şimdi manalı olacak. BDDK ile Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi adına bu anayasa emek harcamaları bünyesinde arazi alıyoruz. Cumhurbaşkanımızın tabir etmiş olduğu kadar ilişik mevzuatın baş döndürücü endamsız müddet bünyesinde Meclis gündemine gelmesini bekliyoruz."

İstanbul Finans Merkezi faaliyete geçecek

Prof. Dr. Aşan, türel altyapının beş altı bacağı bulunduğunu, bunlardan birisinin de İstanbul Finans Merkezi'nin kişi kanunu bulunduğunu söyledi.

Bu kanunun divan gündeminde bulunduğunu ve endamsız müddette çıkacağını tamlayan Aşan, "Kanunla baş başa İFM'nin nite yönetileceği, orada ne çeşit istisnaların, teşviklerin vs. hizmetlerin olabileceği muhtemelen olacak. Bu çeşit finans merkezlerinde, doğacak bulunan kuruluşlar açısından sizin vereceğiniz teşviklerden baş döndürücü şimdi ehemmiyetli unsurlardan bir tanesi buranın nite yönetileceğidir. Çünkü bu çeşit finans merkezleri baş döndürücü iri yapılardır ve buranın yönetiminde de rastgele müşterek kapalılık olmaması gerekir." ifadelerini kullandı.

Aşan, İstanbul Finans Merkezi'nin faaliyete intikal takvimine bağlı soruyu, şu şekilde yanıtladı:

"2022 yılının ortasında İstanbul Finans Merkezi'nin baş döndürücü ehemmiyetli müşterek bölümü açılıp canlı bir duruma gelecek. Kurumlarımızın ehemmiyetli müşterek bölümü göç işlemlerini yapar sanarak düşünüyoruz. İnşaat emek harcamaları gerçekte bu senenin böylece büyükçe tükenmiş olacak. Bir yegâne Merkez Bankası binası kalıyor. Oranın en iddialı binası olacak. Merkez Bankası'nı da 2022 yılının böylece taşınacak bir duruma getirmiş olacağız. İFM, doğacak senenin ortasında kapasitesinin ehemmiyetli müşterek kısmıyla faaliyete geçecek. Kamu bankalarımız, aranjör ve denetleyici kurumlarımız orada olacak."

Yatırımcıların dikkat odağı: İstanbul

Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, İFM'nin yapım çalışmalarının güçlü alanda buraya müteveccih müşterek dikkat oluşturduğunu belirtti. Körfez bölgesinde gerçekleştirdikleri görüşmelerde katılım finansı dalında ağır alakanın bulunduğunu tabir fail Aşan, hem katılım finans dalında Körfez ülkelerinden müşterek istem görüleceğini bununla beraber bahis konusu devletlerin müesseselerinin İstanbul Finans Merkezi'nde merkezleriyle, şubeleriyle veya değişik ofisler ve departmanlarıyla gelmiş şekilde arazi alacaklarını söyledi.

İstanbul'dan 4 saatlik uçuşla gidilecek bölgelere bakılınca Avrupa'yı, Rusya'yı, Türk Cumhuriyetlerini, Kuzey Afrika'yı ve Körfez memleketlerini içerdiğini hatırlatan Aşan, "Aslına bakarak topu topu bu yerler düşüncesince İstanbul dikkat odağı. Görüşmelerimizde müspet dönüşler alıyoruz. Büyük arsıulusal kuruluşların ve mali kurumların değişik finans merkezlerinde bulunan semt merkezlerinin İstanbul’a taşınmalarını öngörüyoruz. Bu kuruluşların semt merkezleri var. Dubai bu ehemmiyetli merkezlerden biri. Oradan İstanbul'a müşterek hacim kayma olabileceği ihtimalini de görüyoruz." sanarak konuştu.

"'İFM Tahkim Merkezi'ni kuruyoruz"

Göksel Aşan, ecnebi yatırımcılar açısından en ehemmiyetli konulardan birinin de takviye bulunduğunun altını çizerek, "Yabancı yatırımcılar açısından hususiyet baş döndürücü ehemmiyetli ve bizim de berk müşterek hususiyet sistemimiz var. İhtisas mahkemelerimiz kuruldu. Bir de bunun takviye ayağı var. Biz de 'İstanbul Finans Merkezi markası' bünyesinde 'İFM Tahkim Merkezi'ni kuruyoruz. Bunun altında önceki el 'İslami Tahkim'i oluşturacağız." ifadelerini kullandı.

Kümelenme projesini müşterek iri ekosisteme çevirmeyi başaracaklarını tamlayan Aşan, bunu başarınca kurumların İstanbul'a gelmemeleri düşüncesince hiçbir müşterek nedenin kalmayacağını aktardı.

Aşan, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi koordinasyonunda gerçekleştirilen, faizsiz adına çalışkanlık yayınlayan bankacılık, kapital piyasaları, sigortacılık ve içtimai finans kadar alanları havi katılım finans sisteminde insanoğlu deposu potansiyelini artıracak "Katılım Genç Gelişim" kabiliyet ve onaylama programı kendisince da bilgelik verdi.

İlk aşamada, 1.000 nefis kabiliyet tarzı ve eğitimi gerçekleştirilerek "Katılım Finans Temel Eğitimi Başarı Sertifikası" verildiğini tamlayan Aşan, 420 yöresinde izinli verildiğini ve bu kadar programlarda bu sayının küçümsenmeyecek müşterek muvaffakiyet bulunduğunu söyledi.

Aşan, ikinci etapta ise 100 nefis kabiliyet seçiminin ve eğitiminin tamamlamasıyla baş başa "İslami Finans Yetenek Başarı Sertifikası" verilerek kıymetlendirme periyodunun böylece eylem programının tamamlanacağını, güzel bulunan gençlere sektörde yetişim olanağı ve istedikleri takdirde sektörde emek harcamaları düşüncesince dayanak noktası verileceğini dile getirdi.

Programa iri dikkat bulunduğunu ve bu seneki başarıdan iri devlet duyduğunu tabir fail Aşan, "Önümüzdeki yıl bu sayıyı 2 bine çıkartacağız. Başarılı bulunan gençlerimizi gene piyasaya kazandırmayı hedefliyoruz. Katılım finans kuruluşlarını, kapital piyasalarını, tekafül sektörünü mübalağa etmek istiyoruz. 2025 senesinde katılım finansın, mali manzume içindeki payını, şu anki seviyenin 2 katına çıkarmayı hedefliyoruz." niteleyerek laflarını tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler