USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Norveçli genç aktivistler devletlerinde taşıl mahrukat üretimini istemiyor

Yüksek bol bolamat seviyesini yer yağı ve katıksız taş yağı lambası lambası ihracatına verecekli Norveç'te genç aktivistler, geleceklerinden şişman endişe duyarak mekân kirliliğine defa açan taşıl mahrukat üretimine müsaade sağlayan yasanın kaldırılmasını istem ediyor.

Norveçli genç aktivistler devletlerinde taşıl mahrukat üretimini istemiyor
26-10-2021 11:10
Ankara

Uluslararası Enerji Ajansının arızi verilerine mucibince 2019'da dünyanın en baş döndürücü arz yağı üreten devletler sıralamasında 13'üncü, saf taş yağı lambası lambası üretiminde 8'inci yetkin arazi meydan Norveç, Arktik dalında mekân kirliliğine defa açıyor ve dünyaya baş döndürücü oranda karbon kadem izi bırakıyor.

Norveç, arz yağı ve saf taş yağı lambası lambası ihracatından elde etmiş olduğu gelirin şişman kısmını, doğacak nesiller düşüncesince açılan servet fonunda topluyor.

Öte taraftan Norveç'in taşıl mahrukat ihracatının defa açmış olduğu mekân yıkımından tasalı bulunan ve bu mevzuda eyleme geçilmesini arzu fail genç aktivistler, ülkede serbest istidatlı protestolar düzenliyor.

Çevre örgütü Friends of the Earth'de (Yeryüzünün Dostları) Petrol Politikaları Danışmanı adına fariza önleyen Thor Due, Young Friends of the Earth'ün (Yeryüzünün Genç Dostları) Başkan Yardımcısı Lea Justine Nesheim ve Norveçli aktivist Jannickie Totland, doğacak ay İskoçya'nın Glasgow kentinde yapılacak hava zirvesinden evvel AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Thor Due, Norveç hükümetinden arz yağı kontrol ruhsatlarının iptalini arzu ettiklerini, karbon ve taşıl yakıtlardan mevrut karbondioksite atmosferde hâlâ ortak tomar arazi olmadığını söyledi.

Norveç'te bundan sonradan arz yağı ve saf gaza yaslanan gelirlerin mali yatırımlara yönlendirildiğini, bundan dolayı taşıl mahrukat üretimine akıbet verilmesinin, Norveç'in bolluk seviyesinde baş döndürücü şişman düşüşe defa açmayacağına inandığını dile getiren Due, "Beni en baş döndürücü tehlikeli şey, ekonomimizi hala dünkü arz yağı ve doğalgaz dağıtımı ilişkin kuracak olmamız; iklimin bundan sonradan buna dayanamayacak olması." dedi.

Glasgow'daki İklim Zirvesi'ne atıfta mevcut Due, "Her sene bunun en ehemmiyetli sene bulunduğunu söylüyoruz zira gelişigüzel sene hâlâ da çirkin ortak hava istikbaline akla yatkın defa alıyoruz. İyimser olmaya çalışıyorum. Gerçekten ortak şeyler yapabileceklerini umuyorum fakat bu çabucak politikacılara ve yapabileceklerine bağlı. 2050'ye denli bakir emisyona erişmek istiyoruz. Bunu yapamazlarsa tabii liyakatsiz olacaklar." niteleyerek konuştu.

Due, herkesten evvel yasalarla hava değişikliğine müsaade verici politikacıların matematik vermesi gerektiğini, bire ortak sürede hava dair önlemlerin uygulanmasını sağlayacak yasaları çıkarmanın da politikacıların mesuliyeti bulunduğunu vurguladı.

"İklim değişikliği yaratarak servet kazanıyoruz. Bu beni baş döndürücü endişelendiriyor"

Young Friends of the Earth'ün (Yeryüzünün Genç Dostları) Başkan Yardımcısı Lea Justine Nesheim de "İklim krizinin hem gezegenimiz hem de adamlık düşüncesince dokuncalı olacağına inanıyorum. Norveç tüketicilere hâlâ ortak tomar taşıl mahrukat sokmaktan sorumlu. İklim değişikliği yaratarak servet kazanıyoruz. Bu beni baş döndürücü endişelendiriyor. Bence bu korkunç. İklim değişikliğinden hâlâ ortak tomar etkilenecek insanoğlu var. Biz de etkileneceğiz. Bu insanoğlu düşüncesince ortak problem yaratıyoruz." dedi.

Nesheim, Norveç'te meydana getirilen akıbet seçimden sonradan da dünkü hükümetin bu mevzuda hâlâ harekete geçmediğini belirterek "Hükümetin yeteri kadar terakkiperver bulunduğunu düşünmüyorum. Ancak protestolarımızın gerçekleri görmezden gelmemelerini sağlayacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Yeni hükümetin ortak ekalliyet hükümeti olduğuna, hasebiyle kanun değişikliklerinde parlamentoda bağlaşma sağlaması gerektiğine ayraç fail Nesheim, "Parlamentoda hâlâ terakkiperver ve hâlâ yeşil politikalara sahip, Norveç'te taşıl mahrukat üretimini sınırlamaya arzulu nice önemsiz fırka var. Bu nedenle, Norveç düşüncesince yeşil ortak intikal başlatma dair ekalliyet hükümetiyle teşrikimesai yapabileceğimizi umuyoruz." niteleyerek konuştu.

Norveç'in taşıl mahrukat ihracatını azaltması yerinde bolluk seviyesinin düşebileceğinin bilincinde bulunduğunu kail Nesheim, şunları kaydetti:

"İklim krizi Norveçliler düşüncesince az buçuk hâlâ az refahtan ve ya az buçuk hâlâ az paradan baş döndürücü hâlâ kötü. Aslında yeteri kadar paramız var, baş döndürücü varlıklı ortak ülkeyiz. Ancak hayatımızı baş döndürücü zorlaştıracak ortak hava krizinin içindeyiz. Hayatımızı kestirim edilenden baş döndürücü hâlâ öngörülemez duruma getirecek ortak kriz. Benim kuşağımdan nice insan, yaşamlarında fark hazırlamaya olağandan istekli. Yeter ki yaşayabilelim diye. Yani benim kuşağım, geçişin ve yöntem değişikliklerinin hayatlarımıza getireceklerini bildirme etmeye ve bahtiyar olmaya hazır. Refahımızı değiştirecek ise bunu yöneteceğiz. Sorun değil zira alternatifi baş döndürücü hâlâ kötü."

Nesheim, Glasgow'da yapılacak şahika düşüncesince de "Çok konuşuyor ve baş döndürücü az eyleme geçiyorlar. Yani hem güzel hem kötü. Bence bitmeme etmeliler fakat ümit ederim hâlâ velut anlaşmalar hazırlamaya başlayabilirler." değerlendirmesini yaptı.

"Tarihimizdeki en imtiyazlı nesiliz fakat bire ortak sürede geleceğimiz düşüncesince ve hava krizi hasebiyle baş döndürücü fakat baş döndürücü endişeliyiz"

23 yaşındaki aktivist Jannickie Totland da genç nesillerin gelecekle hâlâ baş döndürücü ilgilendiğini belirterek "Petrol ve saf gaz, Norveç'in en şişman endüstrisi. Biz, ihtimal de tarihimizdeki en imtiyazlı nesiliz fakat bire ortak sürede geleceğimiz düşüncesince ve hava krizi hasebiyle baş döndürücü fakat baş döndürücü endişeliyiz. Bu sebepten tedricen hâlâ ortak tomar genç insanoğlunun arz yağı ve doğalgaz endüstrisinin nerede duracağını aşina olmak istediğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Totland, ortak iki sene evvel anayasayı ihlal etmiş olduğu düşüncesince Norveç hükümetine problem açtıklarını fakat efdal mahkemenin gayrimenkul haricinde yakılan saf gazdan Norveç'in mesul olmayacağına hükmettiğini hatırlattı.

Genç aktivist, "Gittikçe hâlâ baş döndürücü genç, efdal mahkemenin mükemmel tersini düşünüyor. Ayrıcalıklı şehir adına bizim ilkin hâlâ ortak tomar vebal almamız gerekiyor. Petrol çıkartıyorsak sonuçlarına da katlanmalıyız." niteleyerek konuştu.

Tüm bu girişimlerin ürün vermesi şeklinde arz yağı ve saf taş yağı lambası lambası sektöründe çalışanların işlerini yitirme endişesi taşıdığını da aktaran Totland, "Bir taraftan bunu anlayabiliyorum. Ben de Norveç'in batısındanım ve ailemin nice ferdi arz yağı endüstrisinde çalışıyor. Açıkçası benimle ters fikirlere sahipler. Eğer arz yağı ve saf taş yağı lambası lambası alanı biterse işlerini kaybedecekler fakat doğacak nesilleri düşünmeliyiz, dünyanın geleceğini, ileriyi demek hâlâ önemli. Sadece kendimizi düşünemeyiz." dedi.

Petrol ve saf taş yağı lambası lambası sanayisinden ak pak enerjiye geçişin er ve ya geç olması icap ettiğini korumak için çaba sarfeden Totland, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Eğer arz yağı ve saf taş yağı lambası lambası sondajına bitmeme edersek, dünyanın iklimini baş döndürücü hâlâ çirkin duruma getirmeye katkıda bulunursak, problem baş döndürücü hâlâ şişman olacak. Çünkü mekân gelişigüzel şeyin kaynağı. Yok edersek gelecekte yaşayacak tek şeyimiz kalmayacak. Petrol ve saf gazın ülkemize getirmiş olduğu gelirden artma bununla ilgileniyorum. Bence sömürdüğümüz tamamı ülkelerle el donanması içinde, baş döndürücü hâlâ ortak tomar düşünmeliyiz. Onlar bizim sorumlusu olduğumuz neticeler ile uğraşıyorlar."

Totland, siyasetçilerin bu mevzunun çözümü dair baş döndürücü ağır akıntı ettiklerinin altını çizerek "Bu değişimleri gerçekleştirmek düşüncesince baş döndürücü ortak tomar çağımız yok. Evet, politikacılar geçmiş seçimlere nazaran hava ve mekân kendisince hâlâ baş döndürücü konuşuyorlar fakat ego hala baş döndürücü endişeliyim zira hala bizi dinlemiyorlarmış üzere hissediyorum." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler