USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Milli Siber Güvenlik Zirvesi başladı

Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi'nin Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi himayesinde düzenlemiş olduğu "Siber Güvenlik Haftası" etkinlikleri, Milli Siber Güvenlik Zirvesi ve Fuarı ile başladı.

Milli Siber Güvenlik Zirvesi başladı
22-11-2021 13:26
Ankara

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, açılış töreninde meydana getirdiği konuşmada, bugünün dünyasında teknolojiye ve veriye hükmedenin, veriyi sayısal ortamda üreten, kullanan ve hafız tamamı unsurlara da hükmedebildiğini söyledi.

Bu çerçevede "güvenlik" teriminin anlamının da dijitalleşmeyle beraberce şişman seviyede değiştiğini vurgulayan Demir, ortak ülkenin güvenliği ve savunması düşüncesince sayısal platformun önemine ayraç etti.

Demir, görev verdikleri Türk Silahlı Kuvvetlerinin, İçişleri Bakanlığının ve Milli İstihbarat Teşkilatının degaje seviyede siber güvenlikle dayalı planlar yaptığını ve talepte olduğunu aktararak, bu talepleri istikbal etmek düşüncesince ortak an önceki ürünleşmeye, yerlileşmeye ve millileşmeye gerekseme bulunduğunun altını çizdi.

Kamu özellikle edinmek az daha baş döndürücü degaje seviyede siber güvenlik ürünlerinin ecnebi kaynaklı olmasının çıkarlarını ortak açıdan alarma gönderme ettiğini ve ortak an önceki hamle atılması ihtiyacını gündeme getirdiğini tamlayan Demir, bu doğrultuda Türk Silahlı Kuvvetlerine ilişik Siber Savunma Merkezi (SİSAMER) Projesi'ni yürüttüklerini bildirdi.

Demir, defans endüstrisine görev edecek imtihan ve istimara altyapılarının geliştirilmesi, işletilmesi ve idamesi az daha faaliyetlerin çalışan biçimde yürütülmesini getirmek az daha TRTEST Test ve Değerlendirme AŞ'yi kurmuş oldukları bilgisini paylaştı.

275’ten ortak tomar mahsul ve 400’den ortak tomar hizmet

Siber güvenlik kümelenmesinde 200'e DOĞRU şirketin toprak aldığını dile getiren Demir, şöyleki bitmeme etti:

"Türkiye Siber Güvenlik Kümesi'nin ana hedefi; Türkiye’deki siber güvenlik firmalarının sayısını artırmak, üyelerinin teknik, yönetsel ve mali açılardan gelişimine dayanak olmak, siber güvenlik ekosisteminin standartlarını geliştirmek, üyelerinin mahsul ve hizmetlerinin markalaşmasına asistan olmak, üyelerinin millî ve küresel pazarda rakiplik enerjisini artırmak, siber güvenlik alanındaki insanoğlu deposu sayısını artırmak, özelliklerini yetiştirmek ve halis muhlis toplumda siber güvenlik bilincini geliştirmektir. Çünkü siber güvenlik meselesinin merkezinde insanoğlu bilinci var."

Demir, dijitalleşmenin yaşama tesirleri ve buna dirlik nite teyakkuza geçileceğinin öğrenilmesinin önemini vurgulayarak, "Siber güvenlik, 'savunma' terimi ihtiva ettiği denli savunmanın içre herhangi ortak devir ortak tecavüz unsuru da vardır. Bunu unutmamak lazım." dedi.

Kümelenme içerisinde bugüne denli yerel ve ulusal imkanlarla geliştirilen 275’ten ortak tomar mahsul ve 400’den ortak tomar hizmetin iç ve aut tüketicilere sunulduğunu kail Demir, "Tüm amme kurumları, yazışma ve sayısal sistemle dayalı tamamı birimler, data biriktiren ve yapan tamamı birimler, ulusal ve yerel sistemlere güvenmeli." ifadesini kullandı.

Demir, yerel ve ulusal mamüllerin geliştirilmesi ve kullanımına müteveccih verdiği dayanak düşüncesince Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkürlerini iletti.

Farkındalığın artmasıyla yerel mahsul sayısı ve bu mamüllerin kullanımının artmasını beklediklerine dikkati çekici Demir, "Bu açıdan bağımsızlığımızı siper ve bitmeme ettirme önünde kararlılıkla yürüyeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

"Bir günde sayı farkı 42 kat sayısal dünyaya fut izimizi bırakıyoruz"

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç da "Türkiye'deki ortak ferdin sayı farkı kendisine günde data paylaştığı, etkileşimde bulunduğu alet yahut lamise sayısı 42. Yani biz, 42 kat sayısal dünyaya fut izimizi bırakıyoruz." dedi.

Yeni doğacak teknolojiler, 5G, nesnelerin interneti, giyilebilir teknolojilerle, dek edilen alet sayısının hâlâ da artacağını dile getiren Koç, şu ifadeleri kullandı:

"Ne yapmamız gerekiyor? Tabii ki sayısal teknolojileri kullanacağız, zira hayatımızı kolaylaştırıyor. Dijital fut izlerimizin, siber tehditlere dirlik yüzeyini de artırdığını unutmamamız gerekiyor. Savaşta toy savaş alanı ayırmak gibidir, toy sayısal fut izi bırakmak. Tüm paydaşlarla gerçekleştirmek istediğimiz en ehemmiyetli şeylerden ortak tanesi, sayısal dünyada bıraktığımız fut izinin bilincinde olmak."

Koç, siber güvenliğin eğer olmazsa olmazı bulunan kişide farkındalık yaratıldığında bu pik 1-0 önde başlandığını dile getirerek, "İnsanda farkındalık yaratıldıktan sonradan bu verileri, yerel ve ulusal mahsul ve yazılımlarla da korursak bu maçı banko alırız." diyerek konuştu.

Siber Güvenlik Haftası etkinlikleri 26 Kasım'a denli bitmeme edecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler