USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Libya'da etkin İzmirli güre mimar, risklerine karşın mesleğinde bariyer tanımıyor

Libya'nın başkenti Trablus'ta etkin İzmirli canlı mimar Fatma Nur Kaya, eş olmanın yapım sektöründe müşterek defa ki böylesi riskli müşterek alanda fariza yapmasına bariyer olmadığını düşünüyor.

Libya'da etkin İzmirli güre mimar, risklerine karşın mesleğinde bariyer tanımıyor
26-12-2021 15:19
Trablus

Trablus'ta ortak Türk yapım firmasında plan müdürlüğü önleyen 23 yaşındaki Kaya, sonuç 10 senedir iç savaş, arbede ve siyasal krizlere oyunluk olan Libya'da "erkeklerin dünyası" namına tanıdık şerait altında çalışıyor.

Libya'ya gelmeden ilk ailesiyle İzmir'de yaşayan, Hacettepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu Fatma Nur Kaya, Trablus'a vürut amacını ve buradaki iş tecrübesini AA muhabirine anlattı.

"Bir koca elbette yapıyorsa ortak eş da bu işi yapabilir"

Buraya gelmekten çekinmediğini ve değişmeyen vermekte zorlanmadığı tamlayan Kaya, "Tabii birtakım insanların konuşmalarından dolayı tedirginliğim oldu. Ancak akrabalarım ve yakınlarım tek devir beni bekâr bırakmadılar. Her kararımda benim yanımdalar ve dayanak oluyorlar." dedi.

Coğrafya ve emek vermek şartlarının mesleksel namına cinsiyete mucibince ayrımlılık göstermediğine mümin Kaya, şu biçimde konuştu:

"Diğer meslektaşlarım elbette burada mevcut oluyorlarsa ego de ortak eş namına illet mevcut olmayayım diyerek düşündüm. Çünkü bizim mesleğin tek biçimde ortak cinsiyete saf olmadığını düşünüyorum. Bir koca elbette yapıyorsa ortak eş da bu işi yapabilir. Hiçbir iş disiplininde eşey ayrımı olabileceğini düşünmüyorum. Ne denli riskli olursa olsun buraya da başaracağıma inandığım düşüncesince geldim."

Genç mimar, şu biçimde bitmeme etti:

"Tabii benim hakeza düşünmemin en şişman nedeninin akrabalarım bulunduğunu düşünüyorum. Beni küçüklüğümden buyana anca yetiştirdiler ki, ego tek noktada tek sonucu bekâr başıma almadığım gibi, sonuç noktada değişmeyen daim bana ilgilendiren oldu. Ne değişmeyen alırsam alayım akrabalarım tek devir 'hayır' demedi, tek devir beni korkutmadı, bilakis beni daim rahatlattı.

Ben ortak eş veya ortak koca yapar yapması imkansız derece değil, ağız ağıza ortak insanoğlu gözüyle, bunu ortak insanoğlu yapar mı yapması imkansız mı bu boşluk açısıyla yetiştirildim. O sebepten dolayı ortak bariyer bulunduğunu düşünmüyorum. Her işi, rastgele mesleği rastgele insanoğlunun yapabileceğini düşünüyorum. mühim bulunan arzulamak elbette ki."

Şantiyedeki 65 işçiden sorumlu

Kaya'nın çalışmış bulunduğu Türk yapım firmasının Trablus'un merkezinde yapımını üstlendiği yapı noktayı tamamlandığında, Libya Ulusal Petrol Kurumuna değgin ortak arz yağı şirketinin umumi özek binası namına çalışkanlık gösterecek.

Burada mimarlık kalemlerin plan müdürlüğünü ve iş takibini yaptığını aktaran İzmirli güre mimar, iş rutinini ise şu biçimde anlattı:

"Her gündüz 7 buçukta burada işbaşı yapıyoruz. 65 mert çalışmakta şu an şantiyede. Gün bünyesinde rutin kontroller yapılmasından sonraları şahıs yapmam müstelzim öteki işlerle uğraşıyorum. Akşam sayaç 5-6'ya denli sürüyor. Bazen benim buradan ayrılmam sayaç 7-8'i de buluyor. Çünkü hakkıyla baş döndürücü koyu ortak yapı noktayı burası. Burada etkin 65 insandan sorumluyum."

Şantiyede beş on Türk etkin dışında işçilerin çoğunun ecnebi ve çoğu kez Afrika ülkelerinden bulunduğunu kaydeden Kaya, onlarla elbette yazışma kurduğunu ise şu biçimde dile getirdi:

"Burada çalışanlar ecnebi tabiiyetli oldukları düşüncesince Türkçe mülakat fırsatım olmuyor. İngilizceleri de sağlam bulunmadığı düşüncesince hemen yerli dillere sahipler. Bu nedenle hemen yazışma dair zorlanıyorum. Türk çalışanlarımız mevcut lakin hemen ortak iki mert ve rastgele devir benim bulunduğum noktada olamayabiliyorlar. Ama gine de çalışanlarla ortak biçimde anlaşıyorum."

"Silah seslerini sorduğumda baş döndürücü alışılagelen bulunduğunu söylüyorlar"

Trablus'ta gözlemlediği düzenlilik vaziyetini da değerlendiren Kaya, şunları kaydetti:

"Burada rastgele ne denli birtakım hadisat müstakar derece görünse de, avlu koşulları alışılagelen ve yaşanabilir derece söylesem de rastgele devir ortak zarar var. Ufak tefek tedirginliklerim oluyor. Özellikle gece ezanı saatlerinde. Ama buradaki insanoğlu da yatkın bu tehlikeyle yaşamaya. Ben de geldiğimden bu yana alıştım. İlk günlere mucibince baş döndürücü hâlâ rahatım. Bir ahenk duyduğumda paniklemiyorum söz gelimi artık. Silah sesleri derece sesler mesela."

Çalıştığı insanların Libya'daki bir vaziyete uzlaşma sağladığını vurgulayan Kaya, şu biçimde bitmeme etti:

"Özellikle tabanca seslerini sorduğumda, baş döndürücü alışılagelen olduğunu, rastgele ortak maslahat olmadığını, sakıncalı ortak gidişat ortamında olmadığımızı söylüyorlar. Yani beni hâlâ baş döndürücü rahatlatıyorlar. Herhangi dar ortak gidişat olduğunda da neler yapabileceğimizi konuşuyoruz."

Kaya, Libya genelinde günce yaşamı zorlaştıran en ehemmiyetli problemlerinden birinin çarpıcılık kesintileri bulunduğunu bu durumun kendisi ve şantiyedeki işi düşüncesince meşakkat yarattığını dile getirdi.

"Mesleğimi rastgele koşulda rastgele yerde yapabileceğime inanıyorum"

Her dünkü noktayı ve kültürü kendisi düşüncesince değişik ortak deneme namına gördüğünü kail Kaya, "O tecrübeden elbette ki yoksun ikamet etmek istemem. Buraya gelmeden elbette burayı bilmiyorduysam, lakin ortak biçimde buraya alıştıysam, neresi olursa olsun ortak biçimde alışacağımı düşünüyorum. Her koşulda rastgele yerde yapabileceğime inanıyorum bu mesleği." diyerek konuştu.

Kaya, şu biçimde bitmeme etti:

"Buraya, kazancımı veya 'Burada bulunmam Türkiye'de bana ne derece suhulet katar?' diyerek düşünmekten ziyade, 'Burası bana ne katar?' diyerek fikren geldim. Çünkü tek görmediğim ortak yer, hâlâ önce. Sadece dedemden dinledim burayı. Dedem 4-5 yıl denli çalışmış burada. Hep o anlatırdı. Biraz sanırım o cesaretlendirdi beni de.

Farklı devletlerde idman derece ortak düşüncem vardı. Direkt Libya diyerek düşünmedim lakin ortak Arap ülkesi banko düşünüyordum. Kafamda canlandırdığım Katar olabilirdi. Hatta Arapça bellemek derece ortak düşüncem de vardı. Merak ediyordum daim ortak Arap ülkesinde çalışmanın elbette olduğunu. Böyle ortak punt geldi ve ego de değerlendirdim."

Arapçaya hevesi bulunduğunu ve Libya'da geçireceği müddet süresince bu dili öğrenmeyi düşündüğünü aktaran Kaya, "Arapçayı duya duya adım adım çözmeye başladım. İnsan çalışırken adım adım öğreniyor. Zaten öteki grup arkadaşlarımız da burada bulunarak öğür bu dili." dedi.

"Yemeklerine sağlam alışamadım"

Libya yerli mutfağının ise damak tadına makul olmadığını dile getiren Kaya, "Açıkçası sağlam alışamadım yemeklerine. İtalya'dan adapte baş döndürücü iyi bölgeler ve yemekler var. Ama şahıs mevzii yemeklerine alışamadım. Çok baharatlı ve baş döndürücü kederli yemekleri. Bir çeşitli sevemedim." diyerek konuştu.

Trablus'ta dünkü bulunduğu düşüncesince hâlâ hemen iş yeri ve kalmış bulunduğu yerle hudutlu ortak dost etrafı bulunduğunu özetleyen Kaya, iş yoğunluğunun da ortak tomar bulunduğunu anlatım etti.

"Kaldığım yere gittiğimde umumi anlamda ortak nesne meydana getirecek zamanım olmuyor, aracısız uyuyorum. O denli yorucu." diyen Kaya, Libya'daki emek vermek süresine değgin de "Bu projeyle bu arada benim sorumluluğumda bitmeme fail ortak iki plan hâlâ var. Muhtemelen ortak iki yıl hâlâ ego burada olacağım. Tabii aralık aralık Türkiye'ye gidip gelirim." ifadelerini kullandı.

Gezip görmeyi baş döndürücü muhip birisi namına Libya'da bulunmasının da "bir biçimde kendisini bahtiyar ettiğini" vurgulayan İzmirli güre mimar, Türkiye'de en baş döndürücü ailesi ve dostlarıyla aralık geçirmeyi özlediğini söyledi.

"Türkiye'de ski yapmayı özledim"

Ayrıca Türkiye'de ski yapmayı ve darülfünun yıllarını geçirdiği Ankara'yı baş döndürücü özlediğini kaydeden Kaya, laflarını şu biçimde tamamladı:

"Kayak gerçekleştirmek istiyorum. Kar da yağmaya başlamış Türkiye'de. Çünkü bura baş döndürücü hamam şu an. Tabii az buçuk dargın mevcut lakin Türkiye'ye mucibince baş döndürücü sıcak.

Ankara'yı baş döndürücü seviyorum. Orda yaşamayan bireylere mucibince baş döndürücü tekdüze baş döndürücü bunaltıcı ortak toprak derece geliyor lakin insanoğlu orda yaşadıktan sonraları kopamıyor. İnsanı ortak biçimde bağlıyor kendine. Yani baş döndürücü seviyorum Ankara'yı. Hatta ortak an ilk esasen görmek isterim Ankara'ya."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler