USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Konteynerlere atılmış atık ilaçlar elektrik enerjisine dönüştü

Erzurum Atatürk Üniversitesinde başlatılan "Atık İlaç Konteyneri Projesi"yle birleşen ilaçlardan elektrik enerjisi üretimi gerçekleştirildi.

Konteynerlere atılmış atık ilaçlar elektrik enerjisine dönüştü
02-11-2021 12:06
Erzurum

Erzurum Atatürk Üniversitesinde başlatılan "Atık İlaç Konteyneri Projesi"yle birleşen ilaçlardan elektrik enerjisi üretimi gerçekleştirildi.

Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğrencileri lisans hatim tezi kapsamında, ehemmiyetli yer problemlerinden olan, atık biçimine mevrut ilaçların yer ve insanoğlu sağlığına dokunca vermeden arama dibine katılması düşüncesince emek vermek başlattı.

Atık İlaç Konteyneri Projesi'ni yaşama nâkil öğrenciler, üniversitenin yerleşke alanındaki 5 değişik noktaya 2 mt. derinliğe konteynerler yerleştirdi. Buraya atık atıklar toplanarak art dönüşüm tesisine gönderildi.

Elde edilen 4 titrem atık ilacın art dönüşümü yapılarak 1767 kilowat elektrik enerjisi elde edildi.

Atık ilaç konteynerleriyle, dokuncalı maddelerin çevreye ve kişiye el etmeden arama dibine alınmasının sağlanması amacıyla projenin memleket geneline yayılması planlanıyor.

Öğretim Üyesi ve Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zeynep Ceylan, AA muhabirine, pert gerçekleştiren atık ilaçların yer ve insanoğlu sağlığına dokunca vermemesi düşüncesince yaşama geçirilen "Atık İlaç Konteyneri Projesi"nin 3 salname çalışmasının arkası sıra ehemmiyetli ortak evreye geldiğini söyledi.

Türkiye'nin değişik yerlerinde ilaç derç işleminin yapıldığını fakat sürdürülebilir olmadığına dikkati çekici Ceylan, 2018 teşrinievvel ayından itibaren konteynerler kurduklarını, bunların ortamında hususi çuvalların bulunduğunu, bu çuvallar doldukça vinçler sayesinde kaldırdıklarını, 40 salname sızdırmazlık garantisi mevcut bu çuvallardan atık ilaçları kolilediklerini söyledi.

"Üç senedir bitmeme fail bu emek vermek böylecene memleket geneline yayılıyoruz"

İlaçları Ankara'da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca akredite ergin Ara Depolama Tesisinde topladıklarını tabir fail Ceylan, kargo tutarının yarısını karşılayan şirketin da yardımı ile derç işlemi sürdürdüklerini dile getirdi.

İnsan yoğunluğunun bulunduğu 5 noktaya atık konteyneri yerleştirdiklerini aktaran Ceylan, şu biçimde bitmeme etti:

"Üç senedir bitmeme fail bu emek vermek böylecene memleket geneline yayılıyoruz. Büyükşehir Belediyemiz de bu çalışmaya dayanak verecek. Sürdürülebilir ortak biçimde atık ilaçların yönetimi Türkiye'de ortak biricik bizim üniversitemizde yapılıyor. Toplayanlar mevcut zorla tığ baş döndürücü manzum ortak biçimde senede 3 kere konteyneri doldukça açıyoruz. Bir kıta 4 tonluk konteynerimiz doldu. İzmit Atık ve Artıkları Arıtma, Yakma ve Değerlendirme AŞ'ye (İZAYDAŞ) gönderiyoruz. 4 tonluk atık ilacımız yakılarak elektrik enerjisine çevrildi. Şu anda gene ikinci 4 tonluk konteynerimiz doluyor. Böylece ekosistemimizi ve doğamızı akıbet aşama toksik ortak atık bulunan atık ilaçlardan korumuş oluyoruz."

Ceylan, atık konteynerlerin dolumlarının hızlandığını, mevzuyla ilişik terbiye bilimi bilimi seminerleri verdiklerini, okullardan kurumlara genişliğinde online da peyda etmek neredeyse gelişigüzel yerde terbiye bilimi bilimi vererek ehemmiyetli ortak farkındalık oluşturduklarını vurguladı.

"Ekosistem bundan sonra almış bulunduğu uğur boncuğu toksik maddeyi tolere edemiyor"

"Miadı meşbu ilaçlar atık ilaçlardır" ifadesinin kem ortak tarif olduğuna dikkati çekici Ceylan, akıllıca şartlarda saklanmamış ilaçların da atık ilaçlar bulunduğunu belirtti.

"Bir ilacın atık ilaç olabilmesi düşüncesince akıbet istimal tarihinin meşbu olması gerekmiyor." ifadesini kullanan Ceylan, akıllıca şartlarda saklanmamış halis muhlis ilaçların, atık namına değerlendirileceğini zira kullanan şahısda toksik tesirinin olabileceğini vurguladı.

Prof. Dr. Zeynep Ceylan, şunları kaydetti:

"Şimdi genel anlamda bayat ilaçları yurttaşlarımız poşetlere koyup çöplere atıyor veya lavabolara döküyor. Lavabo ve klozetlere de dökülse çöplere de dökülse bu ekosisteme gidiyor. Bunlar akıbet aşama toksik ve örgensel atıklar. Ne oluyor? Ekosistem bundan sonra uğur boncuğu toksik maddeyi tolere edemiyor art bizlere gönderiyor. Bunların katiyen ayakyolu ve çöplere dökülmemesi lazım. Bunları ortak biçimde ayaklarına genişliğinde getirdiğimiz misyon bulunan konteynerlere atabilirler."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler