USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kadına yönelik şiddette ‘Evlilik ehliyeti’ önlemi

Tüm dünyada 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü yerine bilinmektedir. Kadına şiddet ve avrat cinayeti oranlarının faziletli bulunduğu zamanımızda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kadına Şiddeti Araştırma Komisyonu'ndan “evlilik ehliyeti”

Kadına yönelik şiddette ‘Evlilik ehliyeti’ önlemi
25-11-2021 10:49

Kadına yönelik şiddet, dünyanın nice değişik DOĞRU en yoğun rastlanan ve halen çözüme kavuşturulamamış konulardan müşterek tanesidir. Kadın cinayetlerini güçlük olmak adına müşterek hal olunabileceği melhuz dünyaevi ehliyeti konusunu tüzel manada inceleyici İstanbul Arel Üniversitesi Adalet Programı Öğr. Üyesi Dr. Gözde Zeytin Çağrı değerlendirmelerde bulundu. Dr. Gözde Zeytin Çağrı, “Suçun işlenmesini azaltmada cezaların caydırıcı olması enikonu ehemmiyetli müşterek konudur. Suçun karşılığı namına maruz ukubet da şişman ehemmiyet taşımaktadır” dedi.

“Kişinin önceleri sabıkasının olması evlenmeye bariyer müşterek gidişat oluşturmamaktadır”
TBMM Kadına Şiddeti Araştırma Komisyonu'nda maruz dünyaevi ehliyeti önerisinin hanıma sertliği engellenip engellenemeyeceğinin kesinleşmemiş müşterek husus bulunduğunu tabir fail Dr. Öğr. Üyesi Çağrı, “Bu evrede izdivaç ehliyeti kapsamında arazi takanak kriterleri saptama etmek enikonu önemli. Öncelikle öneride arazi düzlük sabıka kaydının dünyaevi engeli oluşturması düşünülemez. Kişinin önceleri sabıkasının olması evlenmeye bariyer müşterek gidişat oluşturmamaktadır. Aksi durumun düşünülmesi esas doğruluk ve özgürlüklerin ihlali bulunduğu için Anayasa'ya karşıt olacaktır. Bu janr müşterek düzenlemenin getirilmesi biçiminde ise geçmiş namına ne suçların izdivaç engeli oluşturacağı akla gelecektir. Söz konusu saptama neye mucibince yapılacaktır, kimler evlenebilecektir? Akıl hastaları ise Türk Medeni Kanunu öz 133 uyarınca, evlenmelerinde tıbbî mahzur olmadığı biçimsel esenlik yerleşmiş raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler” şeklinde konuştu.

Burada biçimsel esenlik yerleşmiş tutanağının enikonu ehemmiyetli bulunduğunu kail Çağrı, “Hükümde biçimsel esenlik yerleşmiş tutanağının evlenebilmek düşüncesince mukteza bulunduğunu görmekteyiz. Bununla beraberce evlenecek bireyin şiddet eğiliminin olup olmadığının tespiti değerlendirilebilecek mevzular ortada arazi alabilir ve husus yasalı zemine oturtulabilir. Ancak burada da tespitin baş döndürücü akıllıca yapılması gerekmekte. Fakat genele baktığımızda izdivaç ehliyeti kriterleri uygulamasının hanıma dirlik sertliği ağız ağıza halledemeyeceğini beyan etmek mümkün. Zira işlenen avrat cinayetlerine baktığımızda hepsinin dünyaevi birlikteliği içinde işlenmediğini de görmekteyiz. Ayrıca bu janr kriterlerin belirlemesinin neye göre, elbette yapılacağının satır satır belirlemesinin de ayrı müşterek dolambaç altında incelenmesi gerekiyor.”

“Hiç kimesne beyin hastasıyım sanarak ukubet almaktan kurtulamaz”
Kadınlara şiddet uygulayıcı yahut avrat cinayetleri işleyenlerin beyin hastasıyım sanarak haydi haydi ukubet almaktan kurtulamayacaklarını dile getiren ve bunu ruh bilimsel manada değerlendiren İstanbul Arel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Çocuk Gelişimi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mazlum Çöpür, “Böyle müşterek kanıt olması DOĞRU psikiyatristler kabilinden kontrol edilmektedir ve anlatım düzenlenmektedir. Gerekirse anlaşılan müşterek müddet görme altında tutularak anlatım düzenlenmektedir. İtiraz olması DOĞRU isim Adli Tıp Kurumu ilgilendiren kuruluna gönderilerek anlatım alınmaktadır. Yani tek kimesne beyin hastasıyım sanarak ukubet almaktan kurtulamaz” ifadelerini kullandı.

Bir ruh bilimsel kıymetlendirme ile birtakım ağırbaşlı psikoloji rahatsızlıkları belirlemenin kuvvet bulunduğunu kail Prof. Dr. Mazlum Çöpür, “Yapılacak ruh bilimsel değerlendirmede kriterlerin ne olacağı, bu kriterleri kimin saptama edeceği ve elbette saptama edeceği de sert beklenen görünmemektedir. Ayrıca ağırbaşlı beyin rahatsızlıkları haricinde insanların menfaatlerini müşterek muayenede gizlemeleri de tekaüt müşterek gidişat değildir” dedi.

Kadınların doğruluk kontrol özgürlüğünü kullanması, tekaüt vaziyette kala mezun makamlara haydi haydi ulaşabilmesinin baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu tamlayan Çağrı, ”Bu mevzuda bayanların hem bu bölgede etkin cemiyetler hem baroların ilgilendiren birimleri bununla beraber kayıtlı ve görsel matbuat kabilinden şiddete dirlik mücadelede bilinçlendirilmesi enikonu önemlidir. Kadına yönelik şiddetin bahis konusu bulunduğu hallerde verilecek cezalara ilişkin dünkü tensikat yapılabilir” şeklinde konuştu.

“Şartlı salıverilme ve denetimli azatlık ile ilgilendiren tensikat yapılabilir”
Son namına ek tedbirlerin de uygulanabileceği bunun indinde konkre uyuşmazlıkta takdiri iskonto sebeplerinin uygulanamayabileceğini tabir fail Çağrı, “Şartlı salıverilme ve denetimli azatlık ile ilgilendiren tensikat yapılabilir. Uygulamada tanıdık hanıma yönelik şiddete ilişkin verilecek kararların henüz aceleci uygulamasını sağlayan tensikat getirilebilir. Kadın cinayetlerini karışma üstüne birtakım devletlerde bulunduğu kadar mezun birimler arttırılabilir” sanarak laflarını sonlandırdı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler