USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

İstilacı aslan balığı Kuzey Ege'de de görüldü

Hint Okyanusu, Büyük Okyanus'un gün batısı kısımları ile Kızıldeniz'de yaşayan, Süveyş Kanalı üstünden Akdeniz'e 1990'lı senelerde antre fail aslan balığı, akıbet kendisine Edremit Körfezi'ne ulaştı.

İstilacı aslan balığı Kuzey Ege'de de görüldü
11-11-2021 12:49
İzmir

Denizlerdeki istilacı türlerle ek icraat yürüteç Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlanma Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker Aydın, bitmeme fail projesi kapsamında, toptan istinas ve hava değişikliğiyle bu arada Akdeniz'de derin namına tanıdık aslan balığını Ayvalık açıklarında yük dibine alarak arsıulusal müşterek yazı yayımladı.

Aydın, AA muhabirine, dirim bilimsel istilanın bu zamanın en ehemmiyetli problemlerinden bir tanesi bulunduğunu belirterek, domestik sıfır türlerin toy ekosistemlere girmesinin biyoçeşitliliği ve ekosistem bileşenlerini zılgıt fail müşterek ilke ayrıcalığı taşıdığını söyledi.

Biyolojik istilaların hemen ekolojik değil, hesaplı ve toprak arsa esenlik problemlerine da dokunca verdiğini tabir fail Aydın, ilkin Süveyş Kanalı ve Cebelitarık Boğazı kazanmak üzere, değme sabık devir küsurat insanoğlu etkilerinin Akdeniz'e antre karşılayıcı domestik sıfır istilacı türlerin sayısını arttırdığını söyledi.

Bu çağda Akdeniz Havzası'nda domestik sıfır türlerin sayısının 1100'ü aştığını dile getiren Aydın, "Ülkemiz sularına da bulaşma fail bu türler değme sabık devir güncellenmektedir. Orta ve Kuzey Ege Denizi balıkçılığı üzerinde bitmeme etmekte bulunan araştırmalarımız kapsamında lazım istilacı gerekse elan başlangıçta belirleme edilmemiş nice adalet ek toy bilgiler bilgelik hayatına kazandırılmıştır. Bunlar içinde bilhassa palavra balıkları ve aslan balığı üzere bulundukları ekosistemin dinamiklerine ehemmiyetli etkisinde bırakır yapabilen türler de bulunmaktadır." dedi.

Kayalıklarda egemenlik kuruyor

İstilacı türlerden aslan balığının mutedil sularda neşeli müşterek deli dolu olduğunu, kendisinden önemsiz balıkları yediğini, bilhassa kayalıklarda egemenlik kurarak ayrıksı türlere taayyüş şansı vermediğini özetleyen Aydın, bu türün ağılı olması zımnında hem ekosistemi bununla birlikte plonjon turizmi alanlarını zılgıt ettiğini tabir etti.

Bu türün avcısı bulunan orfoz ve lagos üzere türlerin azalması zımnında de aslan balığının çabucak yayılmasının önüne geçilemediğini aktaran Aydın, şunları söyledi:

"Aslan balığı öbür istilacı türlerden ayrımlı namına aşırı müşterek tomar sem içermekte fakat bunun yanında ticari müşterek kıymeti de bulunduğu gözükmekte, tüketilebilmekte. Gitgide Süveyş Kanalı'ndan geçtikten sonradan Akdeniz'de yayılarak ülkemizin sularına girmeye başladı. Aslan balığına bağlı Antalya ve Muğla'nın peşi esna elan kuzeyde Seferihisar, Kuşadası, Karaburun üzere alanlarda de kayıtları verildi. Biz de gerçekleştirdiğimiz tetkikat sırasında en önce Dikili Körfezi elan sonradan da Edremit Körfezi'nde aslan balığını yük dibine aldık. Burada da önemsiz ölçekli balıkçılarla araştırmalarımız kapsamında buna rastladık. Önümüzdeki senelerde orada da Akdeniz'de bulunduğu denli çoğalır mı bilmiyoruz fakat artma ihtimali aşırı erdemli görünüyor. Uyum mizan gücü aşırı erdemli müşterek tür, hain müşterek tür. O bölgedeki balıkçılığı ve ekonomiyi ne etkisinde bırakır gelecek günlerde göreceğiz."

Aslan balığının kıyıda oyun ile avlanabildiği düşüncesince uyanıklık edilmesi gerektiğine ayraç fail Aydın, bu istilacı türün çöpe atılmasını istemediklerini belirtti.

"Ticaretinin yapılması savaş düşüncesince ehemmiyetli müşterek araç"

Aslan balığı ve bunun üzere müşterek aşırı istilacı türün Akdeniz'e girmesinin en ehemmiyetli sebebinin suların ısınması bulunduğunu tabir fail Aydın, şunları belirtti:

"Özellikle Akdeniz'in gizli müşterek tekne oluşu suların elan müşterek tomar ısınmasına bozukluk olmakta. Bu da mutedil sularda bulunan türlerin rastgele müşterek araç ile toy besinler bulmak neredeyse huruç etmesine bozukluk oluyor. Aslan balığı da bunlardan müşterek tanesi. Özellikle Akdeniz Bölgesi'nde aslan balıklarının dikenleri kesildikten sonradan etinin tüketilebildiğini öğrendik. Balık pazarlarında da arıtılmış kûhi kilosu 30-35 liralık yöresinde alıcı bulabilmektedir. Bu istilacı türlerle savaş düşüncesince ehemmiyetli müşterek anahtar zira rastgele müşterek türün ticari oluşu balıkçının onu avladığında yarar sağlayabilmesi anlamına gelmektedir. Bu anlamda aslan balığı oldu sakıncalı ve ağılı fakat ekonomiye kazandırılabilecek müşterek tür. Bu günahsız bulunduğunun müşterek işareti değildir. Ama savaş düşüncesince müşterek biricik tomar kozumuzun bulunduğunu söyleyebiliriz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler