USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İran yaptırımlarının kaldırılması ABD'deki küsurat sıvıyakıt tutarları düşüncesince hal olmayabilir

OPEC ve OPEC+ grubuna meydana getirdiği üretimi ilave çağrıları yanıtsız küsurat Beyaz Saray’ın gerekseme duyduğu sunma artışı dair gözler, İran yer yağı yaptırımlarının kaldırılmasıyla tüketicilere sürülebilecek petrole çevrildi.

İran yaptırımlarının kaldırılması ABD'deki küsurat sıvıyakıt tutarları düşüncesince hal olmayabilir
12-11-2021 11:31
Ankara

Artan sıvıyakıt fiyatlarıyla mücadelede çareyi yer yağı arzının arttırılmasında gören ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı birtakım yer yağı üreticisi ülkelerden oluşan OPEC+ grubuna meydana getirdiği üretimi ekleme çağrıları yanıtsız küsurat Beyaz Saray’ın gerekseme duyduğu sunma artışı konusunda gözler, İran yer yağı yaptırımlarının kaldırılmasıyla sektöre sürülebilecek petrole çevrildi. Bu olasılığa karşın uzmanlar, küsurat yer yağı arzının piyasadaki dengesizliği düzeltemeyebileceği dair uyarılarda bulunuyor.

Viyana Enerji Araştırma Grubu Kurucusu Fereydoun Barkeshli, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, İran'ın ekonomisini ağır biçimde baltalayan Amerika yaptırımlarının kaldırılmasına müteveccih müzakerelerin 29 Kasım’da baştan başlayacağını anımsatarak, "Yeni İran araştırma kadrosunun şimdi güzel müşterek geçim yapmış olup yapamayacağı şüpheli. Bununla birlikte, dünkü araştırma turu Amerika ile İran arasındaki bulunan gerginlik seviyesini azaltacak kuma müşterek mefruşat oluşturmuş olabilir. Biraz ironik olacak zorla dü iklim arasındaki ilişkiyi alışılagelen müşterek seviyeye taşıyacak bulunan bu kuma mefruşat de petroldür." dedi.

"Arzı arttırmanın bulunan eğrim yer yağı ve erke sanayisine derman olamayacağını yayınlayan faktörler var"

İran kökenli bilirkişi Barkeshli, yer yağı dalının OPEC+ kabilinden müşterek tomar disiplin müşterek biçimde arama edildiğine ayraç ederek bu durumun grubun düzenlenen ve güzel mutasavver müşterek alışveriş idare stratejisi bulunduğunu belirtti.

Grubun ABD’nin yer yağı üretimini ekleme çağrılarını menfez arkası yazar aralıkta sektöre günce 400 bin varil rastık kararını koruduğunu hatırlatan Barekeshli, şöyleki bitmeme etti:

"ABD Başkanı Joe Biden, OPEC+ ülkelerine, tutarları aşağılık döşemek üzere yer yağı üretimini arttırması dair türlü çağrılarda bulundu. Beyaz Saray’a geldiği günden bu yana sert müşterek tomar cephede yenilgiye uğrayan Biden’ın karnesine eklenmiş bulunan müşterek eksiklik derece da pompa istasyonlarına yansıyan faziletli mazot tutarları oldu. Daha ilk görevdeki hiçbir müşterek Amerika başkanının, Glasgow'da şişman müşterek yer konferansı bulunan COP-26'ya seslenme ederken ve seyircilere taşıl yakıtların kullanımına akıbet vermekle ilişik tavsiyelerde bulunurken OPEC ve başta Suudi Arabistan’a şimdi müşterek tomar yer yağı üretmesi düşüncesince bu kadar maksatlı ve şişman müşterek edisyon yaptığını görmedim. Tam tersine, rahmetlik Başkan Ronald Reagan, Başkan Yardımcısı George Bush'u Suudi Arabistan'a göndermiş ve fiyatların yükselmesine asistan edinmek düşüncesince krallığın şimdi az yer yağı üretmesi isteğinde bulunmuştu. Çok enteresan müşterek ironi."

Petrol fiyatlarındaki bulunan artışın sunma yanındaki sıkıntılardan kaynaklanmadığını ve Biden'ın bu mevzuda akla yatkın bilgilendirilmediği anlamında şüpheleri bulunduğunu vurgulayan Barkeshli, "Aslında, piyasada bereketli oranda yer yağı var. Petrol bulunmadığı düşüncesince yahut kota sınırına takılarak rastgele müşterek tedarikçi kabilinden arka çevrilen müşterek alıcı görmedim. Arzı arttırmanın bulunan eğrim yer yağı ve erke sanayisine derman olamayacağını yayınlayan faktörler var." değerlendirmesinde bulundu.

Barkeshli, erke piyasasında kaba petrolün değme devir saf kavara düşüncesince antipatik çelim bulunduğunu ve arsıulusal kavara fiyatlarının petrole mebni bulunduğunu anımsatarak, bu denklemin akıbet günlerde yaşanmış bulunan erke krizinde aksine döndüğünü belirtti.

Küresel piyasalardaki dengeleri karmakarışık fail saf kavara arzındaki sıkıntının azda olsa Rusya'nın teknik, ticari yahut siyasi nedenlerle şimdi müşterek tomar saf kavara satışı mevzusundaki isteksizliğinden kaynaklandığını ve bu durumun saf gazda arzu açığına etmen bulunduğunu tamlayan Barkeshli, saf gazda yaşanmış bulunan sıkıntının eş anlı cazibe kesintilerini de yanında getirdiğini söyledi.

"Piyasaya redif kapasiteyi kullanarak şimdi müşterek tomar yer yağı değdirmek kullanmakta olanları şimdi bozuk bir duruma getirir"

Barkeshli, OPEC'in arzı artırabileceğini fakat bunun fiyatlar üstünde muhtemel etkiyi yaratmayabileceğini vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"Piyasaya ağız tadı verici obje OPEC redif kapasitesidir. Aslında OPEC, piyasayı müşterek tane müşterek vasıta ile yönetiyor ki bu da redif kapasite. Üye ülkeler, redif yetenek peydahlamak ve bunu destek edinmek düşüncesince şişman miktarlarda kapital harcarlar. Yedek kapasiteyi korumak, üreticilere ekleme gider getirir. Hiçbir arsıulusal yer yağı firması bunu yapmayı hücre alamaz yahut şimdi filhakika bunu yapmaktan hoşlanmaz. Bu, hoppadak millî yer yağı şirketlerinin karşılayabileceği müşterek masraf. OPEC ve OPEC dışı yer yağı üreticisi devletlerin redif kapasitesi bittiğinde, alışveriş panikler ve şok olumsuzluklara gönül rahatlığı baş döndürücü hassaslaşır. Aslında, OPEC anadan görme yerine kapasitesinin kısaca yüzdelik 10'unu redif yerine elinde tutar. Bu yüzdendir ki sektöre redif kapasiteyi kullanarak şimdi müşterek tomar yer yağı değdirmek kullanmakta olanları şimdi bozuk bir duruma getirir."

Venezuela ve İran'ın sektöre baş başa toplanmış 2-3 ay zarfında günde kısaca 4,5-5 milyon varil yer yağı pompalayabileceğine ve bunun da piyasaları rahatlatan müşterek belki yerine görüldüğüne dikkati çekici Barkeshli, "Güvenilir tedbir kaynakları bulunan fiziksel petrolden bahsediyoruz, kağıt üzerindekilerden değil. Yine de şimdi siyasi bahsetmek gerekirse, ABD'nin yaptırımları kaldırması evreler şeklinde gelebilir. Ülkeye uyarınca değişen, gidişat bazında muafiyetler olabilir. Bu, global yer yağı alanı düşüncesince kulağa güzel gelse de İran'ı bahtiyar etmeyecek." dedi.

Barkeshli, başkaca Tahran ve Washington’un yanı esna AB ve lehçe güçlerin gerilimi azaltarak alanda normalleşmenin bilgili olmasını istediğini belirtti.

İran yaptırımlarının kaldırılması yer yağı fiyatlarında kısıtlanmış müşterek azalma getirir

ABD’nin piyasayı dengelemek düşüncesince İran yer yağı yaptırımlarını kaldırmasını muhtemel müşterek aşama yerine görmeyen IGM Energy Baş Danışmanı Ian Simm de şunları kaydetti:

"İran, revize müşterek Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) kapsamında yer yağı ihracatını ehemmiyetli seviyede artırabilir ve OPEC+ da İran'ı istihsal kesintisi anlaşmasından affedilmiş tutmaya bitmeme eder, ancak, kaba yer yağı piyasalarını dengelemek düşüncesince İran yaptırımlarının kaldırılması, başta yer yağı arzının doğacak senenin başlarında toparlanacağı tahminleri düşünüldüğünde, Biden yönetimi düşüncesince muhtemel müşterek cereyan kabil görünmüyor. Bununla birlikte, İran’ın orak ayı ayından bu yana ambarlama tesislerinde tuttuğu petrolü kullanarak hariç satım kapasitesini arttırabilir."

İran millî yer yağı firması NIOC’un yer yağı ve kavara istihsal seviyelerini çoğaltmak düşüncesince kısaca 200 bilyon dolar gerektiği mevzusundaki açıklamasına atıfta bulunan Simm, "ABD çekirdeksel anlaşmadan çekildikten sonraları projeleri ecnebi firmalardan devralan evcil şirketler bu projelerde ağır müşterek gelişim kaydetti, fakat şimdi faziletli istihsal düşüncesince aut iane gerekli." açıklamasında bulundu.

Simm, yer yağı fiyatlarının senenin arka kalanında 80 dolar yöresinde seyredeceği ön görüsünde bulunurken, ABD'nin İran yer yağı ihracatı üstündeki yaptırımları kaldırması yerinde bu rakamda beş altı dolarlık müşterek azalma kaydedilebileceğini belirtti.

ABD'nin İran yaptırımları

OPEC üyesi İran'ın yer yağı istihsal ve hariç satım altyapısı, Washington yönetiminin çekirdeksel anlaşmadan arka çekilerek, ülkenin yer yağı ihracatını sıfırlamayı hedefleyen yaptırımları devreye soktuğu 5 Kasım 2018'den bu yana emekli eyyam yaşıyor.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da april ayında baştan süregelen ve İran'daki hükümet değişikliği zımnında boşluk sunulan İran çekirdeksel anlaşması müzakerelerinin 29 Kasım'da baştan başlamış olacağı açıklanmıştı.

"Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP)" yerine bilinen anlaşmaya bağlı müzakerat kapsamında İran'ın erke sektörüne müteveccih müşterek branş film film müeyyide 10 Haziran'da bertaraf olsa da yer yağı ihracatına müteveccih yaptırımlar hala yürürlükte.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler