USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İran: Fransa'nın nükleer görüşmelerdeki tutumu yararlı değil

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Avusturya'nın başkenti Viyana'da meydana getirilen nükleer müzakerelerde ilkin Fransa edinmek kabil Avrupa tarafının tutumunun yararlı olmadığını söyledi.

İran: Fransa'nın nükleer görüşmelerdeki tutumu yararlı değil
23-12-2021 20:14
Ankara

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile başşehir Tahran'da müşterek araya mevrut Abdullahiyan, görüşmenin peşi sıra planlı matbuat toplantısında konuştu.

İranlı Bakan Abdullahiyan, dü diyar arasındaki transit geçişleri ve ticareti geliştirmeye asistan olacak Şelemçe-Basra çıpa yöntemini en çelimsiz müddette faaliyete nakil üzerinde azimli olduklarını belirterek, "Uçuş vizeleri ve umumi vizelerin aykırı kaldırılmasına da hazırız." dedi.

Suudi Arabistan'la görüşmeler bitmeme edecek

İran ve Suudi Arabistan ortada bitmeme fail görüşmeler ve Irak'ın bu mevzuda üstlendiği role yer veren Abdullahiyan, "Sayın Fuad Hüseyin ve Irak Başbakanı Mustafa Kazimi'nin çabalarıyla, Tahran ve Riyad ortada Bağdat'ta yapılacak müşterek ahir müzakere turuna katılacağız. Yanlış anlaşılmaları çözmeye ve Tahran-Riyad ilişkilerini normale döndürmeye müteveccih çabaları düşüncesince Irak hükümetine teşekkürname ediyorum." dedi.

Abdullahiyan, müzakerelerin sonuç turunda Suudi Arabistan'a müşterek dal film film uygulama ve müspet teklif sunduklarını aktararak, "İnşallah dü diyar heyetleri andıran vakitte Bağdat'ta müşterek araya doğacak ve anlaşmanın müşterek ahir evresinin uygulanması düşüncesince çalışacaklar." ifadelerini kullandı.

Yeni yüz koronavirüse (Kovid-19) yakalanan Yemen Büyükelçisi Hasan İrlu'nun yaşamını kaybetmeden eskiden otama düşüncesince İran'a nakledilmesi üzerinde dayanaklık etmek bulunan Irak'a teşekkürname fail Abdullahiyan, "İran'ın Yemen Büyükelçisi'nin hastalık müşterek zamanlar nakledilmediğine değgin Suudi Arabistan'dan kandırma edici müşterek mukamele bekliyoruz." dedi.

Abdullahiyan, Suudi Arabistan'ın Cidde'deki İslam İşbirliği Teşkilatında vazifeli üç İranlı diplomata ara sınav verdiğini de laflarına ekledi.

"Avrupa ülkelerinin ilkin de Fransa'nın yaklaşımını müspet görmedik"

Viyana'da meydana getirilen nükleer görüşmelerle ait müşterek istifham üzerinde Abdullahiyan, "Viyana görüşmelerinin sonuç turunda, dü kademeli görüşmelerin peşi sıra yegâne müşterek belgeye ve yegâne müşterek gündeme ulaşabildik. Bu ehemmiyetli müşterek gelişmeydi." dedi.

Avrupa ülkelerinin müzakerelerdeki tutumunu eleştiren Abdullahiyan, şu şekilde konuştu:

"Daha eski müzakerelerde umumi adına kimi Avrupa ülkelerinin ilkin de Fransa'nın yaklaşımını müspet görmedik. Fransa tarafının müzakerelere odaklanmasını ve müspet müşterek gösteriş oynamasını bekliyoruz. Viyana'daki müzakereleri güzel niyetle ve ciddiyetle, güzel müşterek anlaşmaya muvasalat etmek düşüncesince sürdüreceğimizi açık açık bildirme ediyor, gayrı taraflardan da bire müşterek yaklaşımı umuyoruz. Diğer taraflar, müşterek gedik verip karşılığında 10 gedik isterlerse İran'ın bunu ikrar etmeyeceğinden şek duymasınlar."

Buna cevap Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in yaklaşımının müspet bulunduğunu kail Abdullahiyan, Rusya ve Çin'in müzakere masasındaki müzahir ve müspet yaklaşımını da ölçüm ettiklerini dile getirdi.

​​​​​​​İran Dışişleri Bakanı, su ve sınırlardaki nehirlerin kullanması meselesiyle ait müşterek istifham üzerinde şunları kaydetti:

"Geçen hafta Türkiye Enerji Bakanlığından müşterek heyetle bu mevzuda görüşmeler yapıldı. Bu özellik İran ve Irak'ın gündemindedir. Ervend Nehri'nin (Şattülarap) eş kullanması ve taranmasında güzel müşterek aksiyon kaydedildi. 1975 Cezayir Anlaşması çerçevesinde alanda barajların yapımı ve bitmiş nehirlerinin işletilmesi üzerinde İran'ın görüşmeleri bitmeme ediyor. İran, Irak, Suriye ve Türkiye'nin bu nehirlerden bazılarının kullanımındaki eş noktaları delik uğrunda bulundurarak aykırı adına doygunluk edici müşterek neticeye ulaşmayı umuyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler