USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

İngiltere'de görmüş olduğu kelebek çiftliğini İstanbul'da kurdu

Yurt dışındaki örneklerinden ilham alınarak Beykoz'da kurduğu çiftlikte 800 denli kelebeği ziyaretçiyle buluşturan Çiğdem Ünlü, hususi iklimlendirilen ortamda enerjik neslinin devamına katkıda bulunuyor.

İngiltere'de görmüş olduğu kelebek çiftliğini İstanbul'da kurdu
03-11-2021 12:36
İstanbul
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}İngiltere'de görmüş olduğu kelebek çiftliğini İstanbul'da kurdu

İngiltere'de görmüş olduğu kelebek bahçesinden etkilenerek Türkiye'de kom kuran Çiğdem Ünlü, metin ve katıksız ortamda bakmış olduğu kelebek neslinin devamına yardım sağlıyor.

Yaklaşık 800 genişliğinde kelebeğe ev sahipliği işleyen Beykoz'daki çiftlik, ziyaretçilerine rengarenk canlılarla birlikte arada olma fırsatı veriyor. Tropikal birlikte hava oluşturulan, 28 adım ateşlilik ve yüzdelik 80 gönen koşullarında tutulan bahçede 15 janr kelebek çeşidine hususi görev uygulanıyor.

Ünlü, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, çiftliğin 2013 senesinde kurulduğunu söyledi.

Eşiyle gittiği gayrimenkul dışı seyahatlerinde kelebek bahçelerine rastladıklarını tamlayan Ünlü, "Shakespeare'in doğduğu ve dehşetli eserlerini yazdığı belde Stratford'ta önce adına kelebek bahçesini görmüştük. 'Biz bu işi Türkiye'de yapmalıyız' dedik. İkimiz de çevreciyiz. Çocukların AVM'lerden kurtulması, katıksız ortamı tanımaları, kelebeklerin güzelliklerine şahitlik etmeleri ve kelebeklerin bizlere ne yararları bulunduğunu öğrenmeleri düşüncesince bu çiftliği kurmaya değişmeyen verdik. Uzun etapların ardından, 2 sene genişliğinde çalıştık ve sonra da önce kelebeklerimizi İstanbul'a, buraya Beykoz'a getirdik." dedi.

Kelebeklerin metin birlikte biçimde yaşamalarını getirmek düşüncesince oluşturdukları katıksız ortamın önemine yer veren Ünlü, çiftliğin açıkça sahasının 4-5 dönüm bulunduğunu kaydetti.

Kelebek bahçesinin büyüklüğünün ise kısaca 500 metrekare bulunduğunu dile getiren Ünlü, şöyleki bitmeme etti:

"Bütün hayattaki kelebek bahçelerinde, mülevven olmaları, yöntemlerinin iyi olması, şişman kanatlara erbap olmaları nedeniyle tropikal pul kanatlılar sergileniyor. Onun düşüncesince de tropikal birlikte hava fotoğraflamak zorundasınız. Burası 28 adım sıcaklık, kısaca yüzdelik 80 gönen koşullarında hususi adına iklimlendirildi. Bitkiler de kelebeklerin hem besleneceği hem de tırtılların seveceği biçimde akla yatkın adına bahçeye getirildi. Yurt dışından ve Anadolu'dan bitki bilimi var. Birçok fidan çeşidimiz de bulunuyor. Bunlar hem kelebeklerin seveceği hem tırtılların seveceği ağaçlar."

"Kimyasal tek nesne kullanamayız zira kelebeklere dokunca verir"

Çiftlikte 15 janr kelebek çeşidi bulunduğunu kaydeden Ünlü, pupalara akla yatkın adına sayının değişebildiğini anlatım etti.

Ünlü, kelebek çiftliğine 15 günde birlikte kıç geldiğini aktararak, "Bahçenin süresince kısaca 800 kelebek görebilirsiniz. Bakımlarımız değme çağ yapılmaktadır zira buranın yaşlı olması gerekiyor. Bitkilerin bakımı daima yapılıyor. Kimyasal tek nesne kullanamayız zira kelebeklere dokunca verir. Kelebekler yiyintili sularla beslenirler. Onun düşüncesince de sürekli, etrafta şayet çiçekleriniz yetersizse yiyintili su yahut meyveler bulunduruyoruz. Kelebeklerin ağızları yok, hortumları var. Hortumlarıyla hemen nakit şeyler içebiliyorlar. Bunun düşüncesince bizim pipetle içtiğimiz gibi, içebilecekleri değme janr malzemesi burada bulunduruyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Çiftlikteki Atlas güvesinin kanatlarını 30 santimetreye genişliğinde açan birlikte janr olduğuna dikkati çekici Ünlü, "Güveler ve pul kanatlılar ayrımsız aileden geliyorlar, Lepidoptera ailesi. Dünyada 200 bin janr Lepidoptera var. Atlas da bunlardan birisi. En büyüğü baştan sona sorulur ya, aha en büyüğü Atlas'tır." dedi.

Ünlü, yılda kısaca 200 bin ziyaretçinin geldiğini belirttiği İstanbul'daki çiftliğin hayattaki öbür örneklerinden ayrımlılık gösterdiğini anlattı.

Çiftliğe mevrut ziyaretçilerle küçüklere "Kelebeğin Hikayesi" isimli sanlı birlikte film izlettiklerini kaydeden Ünlü, sonra bu canlıların ekosisteme yararını anlattıklarını söyledi.

Ünlü, kelebeklerin de arılar denli bitkilerin çoğalmasını sağladığını aktararak, şunları söyledi:

"Kelebekler Şayet olmazsa hiçbirimizin yaşaması muhtemel değil. Doğaya verdiğimiz zararlarla onların doğasını ve dirim alanlarını bulunmayan ediyoruz. Tarımda geçer kimyevi ilaçlar, ayak böceklerini, karıncaları, arıları ve pul kanatlılar denli canlıları da öldürüyor. Bu noktada yapılabilecek en ehemmiyetli tutum maşer bilinci oluşturmaktır. Toplum bilincini kurmak düşüncesince de eğitimlere gerekseme var. Özellikle okullarda bu özellik anlatılırsa bu zihin oluşacaktır."

Ünlü, Türkiye'de görülmesi çetin bulunan türleri bu çiftlikte teşhir etmek istediklerini belirtti.

Kelebeklerin naif, güzel, sanatla alakalı özelliğe sahip, baş döndürücü çelimli ve ehemmiyetli canlılar bulunduğunun altını çizen Ünlü, "Mesela 3 bin 500 kilometre huruç edebilen pul kanatlılar var. Amerika'da kral kelebekleri, Kanada'dan Meksika'ya 3 bin 500 kilometre kere kıvrım edebiliyor. Düşünebiliyor musunuz? Kuşlar denli uçabiliyorlar. Ama onun yanında, ayrımsız sürede baş döndürücü faydalılar doğaya. Çünkü çiçekten çiçeğe konup o polenleri taşıyarak, bitkilerin çoğalmasını sağlıyorlar." biçiminde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler