USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İndirimli satışlarda nihai tüketicilerin korunmasına müteveccih toy tedbirler alındı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, indirimli satışlar ve zata mahsus fiyatlar kabil mevzularda tüketicileri en fevk kurda koruyacak tedbirleri yaşama geçirdiklerini bildirdi.

İndirimli satışlarda nihai tüketicilerin korunmasına müteveccih toy tedbirler alındı
01-02-2022 12:45
Ankara

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Twitter hesabından meydana getirdiği paylaşımda, Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği'ni yenilediklerini ve değişikliğin Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandığını belirterek, "İndirimli satışlar ve zata mahsus fiyatlar neredeyse mevzularda tüketicilerimizi en yukarı kurda koruyacak tedbirleri yaşama geçirdik." ifadesini kullandı.

Muş, gelişen ticari avlu ve küsurat genel ağ kullanıma dair adına sektöre müteveccih ticari reklam ve uygulamaların durumunda yaşanmış bulunan gam de cezaevi önüne alınarak Bakanlıkça "Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği"nde ayrım yapıldığını bildirdi ve mevzuya dair ilişim paylaştı.

Mal yahut hizmetin ilkin aktüel meydan fiyatının üzerinde bulunmasına dirlik tılsım alındı

Yapılan düzenlemeyle, "kişiselleştirilmiş fiyat reklamları" mevzuat kapsamına alındı.

Tüketiciler, genel ağ süresince vandöz yahut sağlayıcıların makul sektöre yahut mahveden gruplarına özel fiyat sunduklarına dair bilgiye toprak maruz reklamlarla hâlâ aşırı dirlik karşıya kalmaya başladı. Reklam verenlerin, nihai tüketicilerin satın onama etme davranışı ve öbür ferdî verilerini çözümleme ederek ortak mal yahut hizmete dair kişiselleştirilmiş fiyat sundukları bu reklamlarda, nihai tüketicilerin o mal yahut hizmetin aktüel meydan fiyatı dair akla yatkın bilgiye intikal etmeleri şişman ehemmiyet bildirme ediyor.

Yapılan düzenlemeyle, kendilerine kişiselleştirilmiş fiyat maruz tüketicilerin, rastgele ortak reklamda öneri edilen fiyatın ferdî alım satım davranışlarını dikkate meydan ortak algoritmaya dayandığı dair bilgilendirilmesi koşulu getirildi. Böylece maruz fiyatın o mal yahut hizmetin, ilkin aktüel meydan fiyatının üzerinde bulunduğu hallerde dirlik karşıya kaldıkları risklerin önüne geçilmesi sağlandı.

İndirimli satış aldatmacalarına sonuç verildi

Bir mal yahut hizmetin indirimli satışa sunulduğuna dair reklamlarda, "indirimin en dobra indirim payı yahut tutarı" olduğuna müteveccih beyanlara yahut indirimden esbak fiyat ile indirimli satış bedeli dair tüketicileri satın almaya yönlendirecek özellikte bilgilere toprak verildiği gözlemleniyor.

Düzenlemeyle, rastgele ortak indirimli satış reklamında, mal yahut hizmete dair indirimin duyurulduğu tarihten esbak 30 çağ süresince meri en bağan fiyatın kaynak fiyat adına alınması, ortak öbür ifadeyle indirimden esbak fiyat adına belirtilmesi mecburi oldu.

Ayrıca, ürün ve göveri neredeyse acele bozulabilen mallara dair reklamlardaki indirimin hacim yahut oranının hesaplanmasında, indirimli fiyattan ortak esbak fiyatın asal katılması sağlandı.

Yapılan değişimlerle vandöz yada sağlayıcıların hakikatı yansıtmayan fiyat indirimlerinin reklamını yapamaması amaçlandı.

Finansal hizmetlere dair reklamlarda saydamlık artırıldı

Yönetmelikte, dair itimat ile satışa maruz mal yahut hizmete dair reklamlarda nihai tüketicilerin hâlâ net ve transparan şekilde bilgilenmesini bildirmek düşüncesince de değişikliğe gidildi.

Buna göre, bu reklamlarda kredinin vadesi, repo oranı, kredinin tüketiciye hep maliyetinin maaş ve salname yüzdelik kıymeti ve arka ifa şartları neredeyse hususlara reklamın yayımlandığı bölgede yada ortak bağlanak yahut uyarma işaretiyle nihai tüketicilerin yönlendirilerek etraflıca bilim alabileceği ortak genel ağ sitesinde yahut açılır ekranda toprak verilmesi sağlandı.

Sıralama uygulamaları kanuni altyapıya kavuşturuldu

Bir mal yahut fariza satın alınmadan geçmiş tüketicilerce genel ağ üstünden meydana getirilen aramalarda, sıralamaya dair rastgele ortak bilginin toprak almadığı ve sıralamaların en üzerinde toprak meydan satıcı/fiyat ve benzer bilgilerin tüketiciler kabilinden "en dobra sonuç" adına algılandığı cezaevi önüne alınarak aranjman yapıldı.

Sıralama içeren reklamlarda nihai tüketicilerin özellikle, meydana getirilen sıralamanın ne ölçütler kullanılarak oluşturulduğu ve denetçi sayfasında hasıl önerilerin sıralamada toprak meydan firmalardan ecir alınarak yapılıp yapılmadığı ve zımnında ortak reklam olup bulunmadığı dair bilim sahibi olmaları ehemmiyet taşıyor.

Yönetmeliğe katılan hükümlerle ortak denetçi sorgusuna karşılık adına tüketiciye maruz sıralamayı belirleyen anne ölçütler dair nihai tüketicilerin bilgilendirilmesi mecburi kılındı. Ayrıca meydana getirilen sıralamanın, sıralamada toprak meydan vandöz yahut sağlayıcılardan ecir alınarak yapıldığı hallerde bu bilginin "reklam" ibaresi kullanılarak açık açık belirtilmesi sağlandı.

Bu sayede tüketicilerin, meydana getirilen sıralamanın reklam yahut sponsorluk ve benzer anlaşmalara dayanılarak yapılıp yapılmadığı, fiyat, mesafe, mahveden puanı yahut ayrımlı kombinasyonlara layıkıyla sıralanıp sıralanmadığı dair azami bilgiye intikal etmeleri belkili bir duruma getirildi.

Tüketici değerlendirmelerine dair kavait belirlendi

Tüketicilerin satın onama etme kararını etkileyen en şişman bileşenlerden birini, ortak mal yahut fariza yahut vandöz ve sağlayan üzerine ayrımlı tüketicilerce meydana getirilen değerlendirmeler oluşturuyor. Bir platformda yahut genel ağ sitesinde gösterilen mahveden değerlendirmelerinin öbür nihai tüketicilerin satın onama etme sonucu üstündeki tesiri cezaevi önüne alınarak, meydana getirilen değerlendirmelerin paralojik ve paralojik olmamasını bildirmek neredeyse de düzenlemeye gidildi.

Buna göre, gerçek olmayan mahveden değerlendirmelerinin yayınlanması yasaklanırken, değerlendirmelerin olumlu-olumsuz ayrımı yapılmadan yayınlanması gerektiği buyruk dibine fiş ve mahveden yorumlarına muvasala sağlayanlara bu yorumların o mal yahut hizmeti satın meydan tüketicilerce yapılıp yapılmadığını denetçi etme ve buna dair sektöre bilim tevdi yükümlülüğü getirildi.

Tüketici şikayetlerine has platformlara yükümlülükler getirildi

Tüketicilerin ortak mal yahut hizmete yada bu mal yahut hizmeti sunan vandöz yahut sağlayıcıya dair yanıltılmaması ve akla yatkın bilgiye muvasala sağlayabilmesi amacıyla asal çalışkanlık sahası mahveden şikayetlerini yayınlaması bulunan platformlara müteveccih de aranjman yapıldı.

Düzenlemeye göre, üzerine yorum meydana getirilen vandöz yahut sağlayıcılara, değerlendirmenin yayınlanmasından geçmiş izah ika yahut karşılık tevdi hakkını kullanabilmeleri düşüncesince minimum 72 zaman müddet tanınması, bu müddet dolmadan geçmiş yahut hakikatı yansıtmayan değerlendirmelerin yayınlanamayacağı buyruk dibine alındı. Bu platformlara üyelik ve ecir ifa neredeyse mecburiyetler dibine girmeden çalışan ortak yazışma sağlanması öngörüldü.

Bu sayede, tüketicilerin, üzerine yorum meydana getirilen vandöz yahut sağlayıcılara ve şikayete müteveccih sürdürülen işlemlere dair akla yatkın bilgiye kavuşması hedeflendi.

Karaborsa aktiflik bilet satışına fren

"Bot" adına bilinen ve devre içi satın onama etme periyodunu otomatikleştirerek aşırı sayıda işlemi ayrımsız anda gerçekleştirmeyi belkili kılan yazılımlar kullanılarak, spor, tiyatro, konuşma neredeyse aktiflik biletlerini belirlenen limitlerin haricinde satın alıp bunların tali piyasalarda yazılı değerlerinden aşırı hâlâ faziletli fiyatlarla satılmasının önüne devredilmek amacıyla aranjman yapıldı.

"Haksız ticari uygulama" örnekleri arasına katılan aranjman sayesinde, aktiflik biletlerinin baştan yahut hâlâ faziletli fiyatla satışa sunulması yasaklandı. Böylece, karaborsa bilet satışıyla mücadelede ehemmiyetli ortak etap atıldı.

Özel aranjman mevcut bölgelerde infaz yeknesaklığı sağlandı

Ayrıca, genel ağ süresince ortak mal yahut hizmete dair manipülatör boşluk beniz tasarımları, alternatif yada ifadeler neredeyse araçlarla nihai tüketicilerin değişmeyen tevdi yahut seçme ika yetisini menfi etkileyen yada alışılagelen şerait altında vereceği kararda vandöz yahut sağlayan lehine değişikliklere sefer açmayı hedefleyen yöntemlerin kullanımı nahak yere ticari infaz adına onama edildi.

Girdi maliyeti ve döviz döşenmemiş artışı neredeyse fiyat değişimlerinden etkilenmemesine karşın bu hallerden etkileniyormuş neredeyse cereyan ederek tüketiciye maruz mal yahut hizmetin satış fiyatında DOĞRU ortak esbabımucibe olmadan meydana getirilen artışların tetkik ve değerlendirilmesine Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunca bitmeme edilecek. Benzer şekilde, hastaların otama evveliyat ve sonrası niteliğine dair görsellerin afiyet mevzuatında toprak meydan yasalara layıkıyla tetkik ve değerlendirilmesi uygulaması da sürdürülecek.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler