USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İkinci el oto piyasasında galericilerin de kafası karışık

Son senelerde küsurat ikinci el taşıt endüstrisine yetişemeyen galericiler, taşıt bulmada zorlanırken ellerinde mevcut akçe paranın da eridiğini söylüyor.

İkinci el oto piyasasında galericilerin de kafası karışık
20-11-2021 23:29
Son yıllarda çoğalma yayınlayan ikinci el anahtar piyasasında satıcılar vaziyetten mustarip. İkinci el anahtar satışı karşılayıcı esnaf, sattıkları otomobilin adına bire müşterek fiyata anahtar bulamadıklarından şikayetçi. İkinci el araçlarda ki artışın herkesi etkilediğini tabir fail esnaf, yükselişten kimsenin kar edemediğini belirtiliyor. Satılan vasıtaların müşterek birçok çağ ortamında üstüne 10-20 bin liraya denli koyduğunu tez fail esnaf, bu durumun satışları durdurduğunu ve vasıtaların satılmadığını tabir etti. Fiyatları alışılagelen düzeylerde tutulan araçlarda satışların bitmeme edildiğini kail ikinci el anahtar satışı ile uğraşan esnaf, fiyatların şişirilmesi sonrasında vatandaşlarda alıntı gücünün düştüğünü belirtti. Sıfır vasıtaların gelmesinden umutlu bulunan esnaf, fiyatların müşterek hacim düşeceğinden ümitli.

“Kar mı ederiz dokunca mı mahsus değil”

Eskişehir Oto Galericiler Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Kalender Yaşasın, 20 senedir galericilik yapıyor. Piyasa karşısındaki çaresizliğini “20 senedir bu işi yapmama karşın sektörün geleceği ile ilişik tek yorumda bulunamıyorum” laflarıyla tabir fail Yaşasın, alanın da satanın da kıygın bulunduğunu söylüyor. Sattığı otomobilin yerini tüplemek düşüncesince satıştan almış bulunduğu paranın yetmediğini tamlayan Kalender Yaşasın, “Fiyatı yükselmeyen tek bilinçlilik yok. Doğal kendisine anahtar tutarları da yükseliyor. Ve yükselmeye de bitmeme ediyor. Müşterilerimizden mevrut ‘Ne vakte kadar?' probleminin yanıtını bizde bilmiyoruz. Araçları almakta ve satmakta bizde ikircik yaşıyoruz. Aslında almamam gerekiyor fakat alıyorum. Aldığım fiyatın üstüne koyup satıyorum. Ama şimdi sonraları sattığım fiyata kendim de alamıyorum. Biz anahtar alıp satarken yarar ediyoruz. Fakat sattığımız arabanın adına yenisini alamıyoruz. Sattığımız fiyata gene kendimiz alamıyoruz. Durum bundan ibaret. 100'e alıp 105'e satıyoruz. Daha sonraları 115'e alıp 120'ye satıyorsun. Kâr mı ederiz dokunca mı mahsus değil.

Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Yükselmeye de bitmeme ediyor. Vatandaşta alacağı arabayı belirlemeden özlük aracını satmasın. Biz fakat önümüzü gördüğümüz devir rahatlarız. Şuan ne arabayı ne kadara alırız ne kadara satarız bilmiyoruz. Sabit müşterek piyasa yok. Bende 100 teklik bulunan başkasında 120 oluyor. Veya müşterek başkasında 80 oluyor. Daha önceki yakınlarımız araçlarının kısaca fiyatını sorduğunda nicelik söyleyebiliyorduk. Fakat şuan bilmiyoruz. 20 senedir bu işi yapmama karşın sektörün geleceği ile ilişik tek yorumda bulunamıyorum. Yani gelecek ay dövizin nasıl sonuçlanacağını bilmekle anahtar fiyatının nasıl sonuçlanacağını aşina olmak bire müşterek şey. Piyasada arzu mevcut fakat talebi karşılayacak otomobil yok. Herkesin bilmiş bulunduğu üzere el değmemiş otomobil da yok. Sıfır anahtar tüketicilere sürülürse ikinci el otomobil miktarı çoğalır. İkinci el anahtar namevcut şuanda. İnternetteki anahtar adanmış platformlarında bire müşterek bellik ve modeldeki araçlardan sayfalarca vardı. Şuanda 3-5 adet anca var. Gittikçe bu azalıyor. Aralıkta yahut 2022'de ne olabilir fikrimiz yok. Alalım mı, alıp satalım mı yok ise satmayalım mı bilmiyoruz. Bizde kararsızız ve bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Biz de bu vaziyetten kıvançlı değiliz”

Bir ayrıksı galerici Safa Güngören ise piyasadaki yükselişin bitmeme edeceğini belirtirken, bu probleminin el değmemiş vasıtaların satışının başlamasıyla az buçuk olsun düzeleceğini belirtti. Normal koşullarda bulunan fiyatlardaki yükselişin bu defa satıcıyı kıvançlı etmediğini tamlayan Güngören, şu ifadeleri kullandı:

“Şu anda el değmemiş vasıtaların gelişinde maslahat bulunduğu düşüncesince ikinci el vasıtaya arzu artıyor. Talep artınca da fiyatlar yükseliyor. Biz de bu vaziyetten kıvançlı değiliz. Hatta on paralık kıvançlı değiliz. Ama maatteessüf bizim isteğimizin haricinde gerçekleştiği düşüncesince fiyatlar yükseliyor. Bir alıcıya anahtar kabul etmek düşüncesince nicelik verdiğimizde dü çağ sonraları nicelik değişiyor. Yani bizde bu vaziyetten etkileniyoruz. Haziran ayında çıpır krizinin çözüleceği ve el değmemiş vasıtaların geleceği söyleniyor. Sıfır anahtar gelirse ikinci el araçlara talepler düşer. Fiyatların baş döndürücü düşeceğini düşünmüyorum. Fiyatlar baş döndürücü absürt şişti. Geçici kendisine önemsiz müşterek azalış olabilir. Birkaç yıl önceki de bire müşterek problemi yaşamıştık. 1 yılda fiyatlar yükselmişti. Fakat şu geçtiğimiz 2 ayda baş döndürücü müşterek tomar yükseliş oldu. Araç ilişki eşhas beklediği takdirde ellerindeki parayla istedikleri arabayı alamazlar. Fiyatlar arttığı düşüncesince bütçeleri geride kalıyor. Araç edinmeyi düşünenlerin biran önceki almasını başvuru ederim. Şu an anca müşterek piyasa mevcut ki 1 hafta beklendiğinde eder 5 bin teklik yükselebiliyor.”

Ali Furkan Çetiner - Kazım Ulusoy

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler