USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Hizbullah Lübnan'ı uyuşturucu merkezine dönüştürmekle suçlanıyor

İddialara uyarınca Lübnan ve Suriye'de elinde tuttuğu alanlarda captagon hapı yapım yazar Hint keneviri eken Hizbullah, Lübnan'ın kâffesi gümrük kapıları ve limanlarını uyuşturucu sevkiyatı düşüncesince kullanabiliyor.

Hizbullah Lübnan'ı uyuşturucu merkezine dönüştürmekle suçlanıyor
25-11-2021 12:40
Beyrut

Hizbullah'ın, talih otoritesinin eneze olması, bedava muvasala sağlamış yer aldığı limanlar ve elinde tuttuğu alanlarda kurduğu tesisler aracılığıyla Lübnan'ı uyuşturucu üretimi ve sevkiyatının merkezine dönüştürdüğü doğacak sürülüyor.

Başta Suudi Arabistan kazanmak neredeyse Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt ve Bahreyn 29-30 Ekim'de Lübnan ile kâffesi diplomatik ilişkileri kestiklerini duyurmuştu.

Körfez ülkelerinin Beyrut ile ilişkilerini kesmesinin peşindeki anne esbap ortada İran-Suudi Arabistan arasındaki lehçe savaşma ve Lübnan'dan bahis konusu devletlere ihraç edilen uyuşturucu arsa alıyor.

Riyad'a gereğince Lübnan'ın kâffesi gümrük kapıları ve limanlarını ele nâkil Hizbullah, istediği halde dünyaya uyuşturucu sevkiyatı yapabiliyor.

AA muhabiri, Körfez ile Lübnan arasındaki ilişkilerin kopmasına sebebiyet sağlayan Hizbullah'a ilgilendiren yer aldığı kanıt edilen ve Lübnan'da yapım edilen captagon hapı ile Hint keneviri ekimi erinç hükümet yetkilileri ve uzmanlarla görüştü.

Uyuşturucu merkezine dönüşen Bekaa Vadisi

Ülkenin mükemmel ılımlı kesiminde arsa meydan Bekaa Vadisi, Baalbek vilayetine değgin müşterek bölge. Çoğunlukta Şii ve Sünni Araplar ile beş on Hristiyan'ın durma etmiş yer aldığı Bekaa Vadisi'nde düzenlilik kontrolü ortada Lübnan ordusu ve polisinde olsa da buradaki en çalışan yan Hizbullah ve onun milisleri.

Bekaa'nın yanı esna Hizbullah'ın uyuşturucu istihsal merkezi yer aldığı kanıt edilen müşterek ayrıksı arsa Hermel bölgesi.

Bu dü bölgedeki çiftçiler, senelerdir rastgele müşterek engellemeye yahut cezai yaptırıma sunulan kalmadan şen müşterek halde uyuşturucuda kullanılmak neredeyse Hint keneviri ekiyor.

Lübnan İçişleri Bakanlığına değgin İç Güvenlik Kurumunda 37 sene fariza yaptıktan sonradan zor bulunan Tümgeneral Naci Malayib, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Bekaa ve Hermel'de imal edilen Hint kenevirinin kimi işlemlerden sonradan Hizbullah çeşidinden uyuşturucu yerine sektöre sunulmuş yer aldığı söyledi.

Hint kenevirinin yanı esna uyuşturucunun anne maddesi bulunan afyon ve "fakirlerin kokaini" yerine deyim edilen captagon haplarının üretiminin de Hizbullah'ın elinde tuttuğu alanlarda yapıldığını tamlayan Malayib, "Devlet güçlerinin oluşturduğu düzenlilik boşluğundan ötürü Hizbullah, ilkin Lübnan ve Suriye sınırı üstünde hem teşrinievvel bununla beraber uyuşturucu ticareti yapıyor." ifadelerini kullandı.

Captagon haplarının Suriye sınırı üstünde Hizbullah'ın elindeki alanlarda ferah ferah yapım edildiğini aktaran Malayib, Hizbullah'ın Suriye'de imal edilen uyuşturucuyu resmi yahut gayriresmi intikal noktalarından Lübnan'a soktuğunu ve arkası esna Beyrut Limanı'ndan mergup ülkeye gönderme ettiğini kaydetti.

Malayib, "Avrupa, Afrika ve Körfez ülkelerine revan hapların depar belgesi noktasının Lübnan yer aldığı aşırı belirgin ve bildik müşterek gerçek." dedi.

Lübnan Tarım Bakanı Abbas Hacı Hasan, 15 Kasım'da AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Bekaa Vadisi'nde imal edilen Hint keneviri düşüncesince "yeşil altın" benzetmesi yaparak vasıtalı yerine kenevirin bu alanda üretildiğini ikrar etmişti.

Hasan, Hint kenevirinin uyuşturucuda değil tababet ve uran sektöründe kullanılması düşüncesince çiftçilere lisans verilmesi emek harcamaları yapıldığını belirtmişti.

Tarım Bakanı'na gereğince Lübnan'da 1 bilyon dolarlık dirimsel getirebilecek müşterek Hint keneviri ekimi potansiyeli yalan konusu.

İsminin açıklanmasını istemeyen Lübnan İçişleri Bakanlığından yukarı dozaj müşterek izinli ise halihazırda kenevirin ağız ağıza haram olduğunu, ekilen kenevirin imha edilmesi gerektiğini, fakat talih otoritesinin olmaması zımnında karışma edilemediğini söyledi.

Bekaa'daki Hint kenevirinin kilosu 400 dolar

Orta Doğu'daki nice diyar derece Lübnanlı çiftçiler de yağışsızlık ve kalan yağışsızlık zımnında az su tüketen ve geliri faziletkâr ekincilik ürünlerinin ekimine yöneliyor.

Bekaa Vadisi'ndeki çiftçilerin verdiği bilgilere gereğince bu alanda en dobra yetişen ekincilik ürünleri ortada kendir de arsa alıyor. Yılda çabucak 3 kez sulanan kendir düşüncesince rastgele müşterek basma de kullanılmıyor.

Vadide cemaat yer aldığı arsa üstünde kendir eken Lübnanlı Hristiyan fellah George Fahuri, "Hint kenevirinin kilosu tarlada sayı farkı 400 dolar fakat emlak dışına çıkınca bu paha 3 bin dolara ulaşıyor." dedi.

Keneviri kime, ne sattıklarına değgin soruya Fahuri, "Uyuşturucu tacirleri, çiftçilerden keneviri uzlaştırıcı kanalıyla alıyor. Kimse onlarla linke geçmiyor." cevabını verdi.

Fahuri, çiftçilere kendir üretimi düşüncesince kanuni müsaade verilmesi şeklinde kilosunun bin dolara yükseleceği, çiftçinin de hem uyuşturucu düşüncesince kendir ekmeyeceği bununla beraber şimdi aşırı dünyalık kazanacağı yorumunu yaptı.

Hizbullah ve Suriye rejimin Captagon tesisleri

Lübnan'da derinliğine senelerdir Hizbullah'ın uyuşturucu ile ilişkisini araştırıp ayrışık makaleler yazan gazeteci Tony Boulos, Hizbullah'ın uyuşturucuyu çabucak Lübnan'da değil Suriye'de elinde tuttuğu alanlarda de ürettiğini söyledi.

Boulos'a gereğince Hizbullah Lübnan'daki kara, kükremek ve iklim limanlarındaki tesirini kullanarak uyuşturucu trafiğinde lehçe yerine ehemmiyetli müşterek biçim oluşturuyor.

Suriye ve Lübnan'da imal edilen yahut yapım edilen uyuşturucunun bedava müşterek halde paketlenip Beyrut Limanı'ndan dünyanın rastgele müşterek noktasına kükremek yolu ile gönderme edilebildiğini tamlayan Boulos, "Lübnan'dan paketlenen uyuşturucu kıyafet yahut ekincilik ürünü yerine limandan yola çıkarılıyor. Lübnan'dan Körfez ülkelerine ihraç edilen ekincilik ürünlerinin takibini yapabilecek müşterek yan yok. Bu gümrükler onların (Hizbullah'ın) denetiminde. Lübnan belirgin müşterek halde uyuşturucu trafiğinin merkezine dönüşmüş vaziyette. Bunun indinde Suriye de var. Suriye diyeti ve Hizbullah bu mevzuda dü ehemmiyetli ortak." ifadelerini kullandı.

Captagon üretimi dair Hizbullah'ın aşırı doğacak müşterek ölçüde bulunduğunu aktaran Boulos, "Hizbullah, çıkar yol yahut ekincilik ürünü ismi altında ithal etmiş yer aldığı kaba konu ile Lübnan'ın değişik bölgelerinde kurduğu denetimsiz tesisler yahut ıvır zıvır işletmelerde hapı üretiyor. Hizbullah, hapın üretimi düşüncesince muktezi bulunan kâffesi işleyim parçalarını da aşırı şen müşterek halde ithal ettirebiliyor." dedi.

Hizbullah'a ilgilendiren komprime istihsal merkezlerinin çabucak Bekaa Vadisi ile sınırlanmış olmadığını kaydede Boulos, "Lübnan'ın yanı esna Suriye'deki kimi bitmiş yerleri de Hizbullah'ın elinde. Bu yerler yöntemince uyuşturucu düşüncesince 'serbest pazar' derece fonksiyon görüyor. Orada imal edilen uyuşturucu rastgele müşterek denetime yayıncı olmaksızın Lübnan'a sokuluyor ve mükemmel tersi müşterek gidiş geliş de yalan konusu." niteleyerek konuştu.

Suudi Arabistan'ın Beyrut Büyükelçisi Velid el-Buhari, Nisan 2021'de icra ettiği açıklamada, akıbet 6 yılda Lübnan'dan 600 milyon uyuşturucu hapının Suudi Arabistan'a yaklaşmak istendiğini belirtmişti.

Lübnan İç Güvenlik Teşkilatından zor Albay Adil Maşmuşi, mayıs ayında katılmış yer aldığı müşterek göstergeç programında, Lübnan'da Hizbullah'ın denetimindeki alanlarda kısaca 20 skor captagon komprime istihsal tesisi bulunmuş yer aldığı bilgisini vermişti.

Hizbullah'ın captagon ile ilişkisinin Suriye'de 2012'de yarık sağlayan iç savaşla başladığı deyim ediliyor.

ABD merkezli belirgin kaynaklara gereğince şimdi geçmiş hiperaktivite bozukluğu ve depresyona erinç müşterek çıkar yol beğenilen hap, Hizbullah'ın 2012'deki Suriye savaşına karışan olmasıyla beraberce imal edilmeye başlandı.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisinden (UNODC) bilirkişi Thomas Pietschmann, 25 Ekim'de BAE merkezi The National News'e icra ettiği açıklamada, Lübnan ve Suriye'nin akıbet senelerde bölgenin en şişman captagon üreticisi durumuna dönüştüğünü söylemişti.

Hizbullah Güney Amerika'daki Lübnan diasporasından yararlanma ediyor

Resmi sıfır verilere gereğince Lübnan asıllı kısaca 5 milyon ad Güney Amerika'daki değişik devletlerde durma ediyor.

ABD ve Avrupa ülkelerinin narkotikle savaşım servislerinin faklı tarihlerde paylaşmış yer aldığı raporlara gereğince Hizbullah'ın çabucak Orta Doğu'da değil Güney Amerika'ya uzanan müşterek uyuşturucu bağlantısı yalan konusu.

Raporlar, Hizbullah'ın "üç sınır" yerine deyim edilen Paraguay-Arjantin-Brezilya derece devletlerde durma fail Lübnan kökenli şahıslar üstünden uyuşturucu sevkiyatı ve ticaretine karışma olduğuna ayraç ediyor.

Lübnanlı gazeteci Boulos da Hizbullah'ın uyuşturucu ağının Güney Amerika'ya denli uzandığı kanaatinde.

Güney Amerika'dan mevrut uyuşturucunun kükremek yolu ile aracısız Beyrut Limanı'na indiğini tamlayan Boulos, "Beyrut Limanı'ndan kolaylık Suriye-Irak ve İran'a vasıl uyuşturucu şimdi sonradan Asya ülkelerine naklediliyor. İran ve Hizbullah düşüncesince uyuşturucunun Suriye ve Irak üstünden gönderme edilmesi enikonu kolay. Irak Hizbullah'ı da bu işin içinde." dedi.

Hizbullah uyuşturucu ithamlarını reddediyor

Hizbullah'ın uyuşturucu ticaretiyle ismi akıbet yerine Haziran 2020'de İtalya'da müşterek limanda ele geçirilen 85 milyon captagon hapı ile anıldı.

İtalyan yetkililer, hapların Suriye kökenli bulunduğunu ve Hizbullah'ın da işin içre arsa aldığını deyim etmişti.

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ise Ocak 2021'de icra ettiği açıklamada, kendilerine yöneltilen suçlamaları reddederek uyuşturucu imalatı, ticareti ve kullanması dair tutumlarının kupkuru bulunduğunu dile getirmişti.

Bununla beraberce Amerika Federal Soruşturma Bürosunun (FBI) 1994'teki Hizbullah belgelerine gereğince dayandırılan raporlarında Hizbullah'ın önde mevrut ilmek adamlarının, milislere, "düşmanlara erinç müşterek savaşın parçası yerine Batılı devletlere uyuşturucunun satılması ahlaki ikrar edilebilir" söylediği savunuluyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler