USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Hakkari'de 24 acemi çekirge çeşidi kayıt dibine alındı

Zengin nebat örtüsü, endemik çeşitler ve dirim bilimsel çeşitliliği ile öne çıkan Hakkari'nin efdal rakımlı bölgelerinde planlı çalışmalarda 3 yılda belirleme edilen 24 acemi çekirge şekli kayıt dibine alındı

Hakkari'de 24 acemi çekirge çeşidi kayıt dibine alındı
14-11-2021 12:29
Hakkari

Hakkari Üniversitesi'nin kentteki nebat ve aktif türlerinin ortaya çıkarılması şartıyla uyguladığı "Hakkari ili Orthoptera Faunasının Tespiti Projesi" kapsamındaki icraat bitmeme ediyor.

Üniversite içerisinde mevcut Biyolojik Çeşitlilik Araştırma ve Uygulama Merkezinde memur Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sait Taylan, efdal rakımlı bölgelerde yürüttüğü 3 salname incelemelerde 69 çekirge şekli belirleme etti.

Bunlardan 24'ünün site düşüncesince dünkü tür bulunduğunu belirleyen Taylan'ın yürüttüğü çalışmayla dayalı hazırladığı makale, efsanevi sınıflandırılması hesabına ilmî neşriyat karşılayıcı arsıulusal hakemli Zootaxa Dergisinde yayımlandı.

Taylan, AA muhabirine, şehirde biyoçeşitliliğin araştırılması şartıyla Rektör Prof. Dr. Ömer Pakiş'in yardımı ile Biyolojik Çeşitlilik Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin kurulduğunu söyledi.

Bu kapsamda emek vermek örümcek dalında bilirkişi tedrisat üyelerinin projelerinden neticeler almaya başladıklarını tamlayan Taylan, "Daha geçmiş hem sürüngenler hem çekirgeler aynı zamanda böğlerle dayalı dünkü çeşitler tanımlandı. Akrepler, kuşlar, nebatat ve mantarlarla dayalı emek vermek ve planlar de bitmeme ediyor. Son devirde Hakkari'de mevcut Orthoptera faunası hesabına emek vermek yaptık. Bunlar müteaddit türdür, nerelerde yayılış göstermektedir, ekincilik sahalarına hasarlarının olup olmadığını inceledik. Yaptığımız araştırı kararında 69 tür bulduk ve bunların 24'ü Hakkari düşüncesince dünkü kayıt." ifadelerini kullandı.

Endemik türlerin korunarak doğacak kuşaklara bırakılması hedefleniyor

Taylan, "Uvarovistia" cinsine ilişik "zebra" ve "Satunini" türleri ile "Bradyporus latipes" türünün Durankaya beldesi, Bağışlı, Üzümcü, Kırıkdağ, Bay köyleri ve yöre köylerde başta mayıs, orak ayı ayları ortada tarımsal bölgelerde ağır hasara sebep bulunduğunu belirleme ettiklerini aktardı.

Bu türlerin sebep bulunduğu zararın engellenmesi düşüncesince mayıs ayından itibaren tarımsal uğraş yapılması gerektiğine ayraç fail Taylan, şunları söyledi:

"Hakkari'nin efdal kepez silsilelerine cemaat olduğu, baş döndürücü değişik ekosistem ve yerleşme tiplerini ihtiva ettiği ve levent boylu müddet buralarda dirim ilmi çeşitliliğe müteveccih araştırmanın yapılmadığı, literatürden bilinmekteydi. Bu yıldan itibaren yaptığımız çalışmalar, Hakkari'de hala incelenmesi müstelzim nice eskimemiş alanın bulunduğunu ortaya koydu. Aynı biçimde başta endemik türlerin baş döndürücü bulunduğu ve korunması gerektiği zahirî oldu. Yeni türleri, kayıtları hatırlamak ehliyetli değil. Bunları koruyarak doğacak kuşaklara en tabii haliyle elbette bırakırız, gerçek derdimiz bu. Bu bağlamda Hakkari Valiliği, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğümüz ile üniversitemizin teşrikimesai ve çabalarıyla bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Endemik türlerin oranının efdal olmasının sebebi başta soğuğu yeğleme fail formların yükseklerde izole kalması. Buralarda yaptığımız çalışmalarda bunu belirleme ettik."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler