USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Gizemli hepatit yeni virüs veya mutasyonları hayatımıza katabilir'

Prof. Dr. Onur Yaprak, "Kısa müddet içre 13 ülkeye yayılan esrarengiz hepatit, adenovirüs tip 41 ile ilişkilendirilse de sebebi hâlâ bulunmuş değil. Hepatit A, B, C, D, E virüsleri kabilinden alfabenin yeni müşterek harfini ilişki virüsün keşfedilmeyeceğini kimesne kanıt edemez.

'Gizemli hepatit yeni virüs veya mutasyonları hayatımıza katabilir'
29-04-2022 12:08
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Organ Nakli Bölümü'nden Prof. Dr. Onur Yaprak, İngiltere'de bu senenin Nisan ayının başlangıcında ortaya çıkmasının arkası sıra 13 ülkeye sıçrayan esrarlı hepatit virüsü karşı bilgiler verdi. Dünya Sağlık Örgütü'nün ‘nedeni belirsiz' ve ‘tanımlanamayan' adına nitelendirdiği virüsün nesil ve ergenlerde uykuluk nakline vasıl negatif neticelere kez açabildiğini kail Prof. Dr. Onur Yaprak, “Hastalığın nedenine müteallik konkre müşterek bozukluk bulunamamasına rağmen, akıbet tetkikat rahatsızlığı adenovirüs tip 41 ile ilişkilendiriyor” sanarak konuştu.

Gizemli hepatitin çelimsiz müddette 13 ülkeye yayılmasının düşünce donör bulunduğunu tamlayan Prof. Dr. Onur Yaprak, laflarına şu biçimde bitmeme etti: "Hepatit, uykuluk iltihabı anlamına gelir; virüsler, toksinler, ilaçlar, otoimmun emraz üzere nice nedene müteallik gelişebilir. Karaciğerde yerleşip hepatit karşıcı 5 virüs sırası ile A, B, C, D ve E virüsleridir. Hepatit B ve C bulaşında gerçek intikal yolu koku ve enjeksiyonlarken, hepatit A pis sular ile besin kontaminasyonu, hepatit E ise gine besin kontaminasyonuna ek adına çandır domuzu, geyik üzere hayvanların yenilmesiyle bulaşır".

"5 virüs yılda 1 milyon dirilik alıyor"

Karaciğerde yerleşip hepatit karşıcı A, B, C, D ve E virüsleri zımnında rastgele sene 1 milyon ferdin yaşamını kaybettiğini kail Prof. Dr. Yaprak, “Bu virüslerin haricinde müşterek de karaciğere yerleşmediği biçimde karaciğeri sekunder adına etkileyen virüsler de hepatite kez açabiliyor. Bu virüslere sağlam adına ise herpes, EBV, CMV, adenovirüsler, enterovirüs, influenza üzere çoğu kez fevk teneffüs yolu enfeksiyonu ve gastroenterit karşıcı virüsler verilebilir. Bu virüsler çoğu kez teneffüs yolu ile yahut pis ellerimizden vücuda girer ve koku ve muafiyet sistemi hücrelerini enfekte ederek karaciğeri etkilerler” bilgisini verdi.

"Vakaların yüzdelik 25'inde aktarım gereksinimi doğar"

Prof. Dr. Onur Yaprak, hepatit hastalığının en korkulan sonucunun hastanın iveğen uykuluk yetmezliğine girmesi adına açıkladı. Akut uykuluk yetmezliğini, elan evvel rastgele ne müşterek uykuluk rahatsızlığı sıfır insanda anide gelişen karaciğerin işlevsiz kalma ıssız adına tanımlayan Prof. Dr. Onur Yaprak, bu durumun gerçek sebepleri ortada virüsler, toksinler, metabolizma hastalıkları, ilaçlar ve kimyevi maddelere maruziyetin bulunduğunu aktardı.

Virüslere müteallik iveğen uykuluk yetmezliğinde ahiret yolculuğu oranlarının yüzdelik 30'lara genişliğinde çıkabildiğini tamlayan Yaprak, vakaların yüzdelik 25'inde uykuluk nakli gereksinimi geliştiğini kaydetti. Çocuklarda nice iveğen uykuluk yetmezliği olayından evvel ateş, işkembe bulantısı, gaseyan ve döl yatağı rahatsızlığından oluşan özellikli sıfır müşterek devre olduğuna da ayraç fail Yaprak, “Ebeveynler çocuklarında bu üzere huzursuzluklar olduğunda er canlandırma ve tedavide geç kalmamalılar” uyarısında bulundu.

"Çocuklarda adenovirüs 41 tehlikesi"

Yaprak, çocuklarda iveğen uykuluk gelişimine bozukluk bulunan virüsleri ise şu biçimde sıraladı: "Herpes, çoklukla nesil ve yeni doğanları, EBV ise elan şişman dallar ve ergenleri etkiler. Çocuklarda iveğen uykuluk yetmezliğiyle münasebetli başka virüsler ortada adenovirüs, dang humması, enterovirüs ailesinin üyeleri ve paramiksovirüs bulunur. Gizemli hepatitin virüslerden mi olmadan toksinlerden mi geliştiği, virüs ise ne virüslerin bu hale kez açmış olduğu dair tetkikat sürüyor. İlk bulgular alışılmış hepatit virüslerinden çoğalma müşterek adenovirüs şekli bulunan adenovirüs-41'in bu tabloya kez açmış olduğu ihtimalini güçlendiriyor. Zira 169 çocuğun 74'ünde adenovirüs enfeksiyonu saptanmış durumda. Ancak bildik adenovirüslerin senelerdir dolaşımda bulunmasına karşın bu etap şişko müşterek hepatite kez açmamış olması zımnında elan şümullü araştırmalara gerekseme var. Bu mevzuda parasız ve uykuluk nakli reşit dallar üstünde yapılacak işlemeyen tetkik aydınlatıcı olacaktır".

"Virüs mutasyona yakalanmış olabilir"

Tanımlanamayan hepatitin gizeminin aşırı çelimsiz müddet ortamında çözüleceğini umduğunu açıklanan Yaprak, laflarını şu biçimde tamamladı: "Nasıl onlarca sene evvel hepatit virüsleri bulundukça abc harflerini aldıysa alfabenin yeni müşterek harfini borç virüsün keşfedilmeyeceğini kimesne tez edemez. Bir de pandemide maşer mutasyon kelimesi ile tanıştı. Virüslerin giderek mutasyona uğradıkları bundan böyle her insanın malumu. Konuyu bu biçimde ele alırsak ceninisakıt belki de olsa bildik fakat bigünah seyirli hepatit karşıcı virüslerden birisinin mutasyona evrilmiş olması ihtimalini de menfez gerisi etmemek gerekir".

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler