USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Geçen yıla oranla 30 bin daha çok düzensiz göç tespit edildi

Göç İdaresi Başkanlığının aktüel verileri için değerlendirmelerde mevcut Sosyolog Muhammed Sinan Karabıyık “Aralık kocaoğlan fiktif ile 151 bin 119 düzensiz göç tespit edildi. Bu aynı geçtiğimiz yıla gereğince 30 bin ad daha fazla. Listenin başlangıcında en çok düzensiz

Geçen yıla oranla 30 bin daha çok düzensiz göç tespit edildi
21-12-2021 09:23

Göç İdaresi Başkanlığının 09.12.2021 günlü gündeş verilerine mucibince Türkiye'de Aralık kocaoğlan fiktif ile 151 bin 119 düzensiz göçmenin yakalandığı tespit edildi. 2020 senesinde bu benzer 122 bin 302 yerine kayıtlara geçmişti. Bu yıl düzensiz muhacir sayısında Afganistan 64 bin 301 ad ile önce tam arazi alırken Afganistan'ı 21 bin 869 ad ile Suriye ve 15 bin 368 ad ile Pakistan izleme ediyor. 2017 yılı fiktif ile Afgan göçmenlerin dizelge başlangıcında bulunduğunu dile getiren İstanbul Esenyurt Üniversitesi'nden Sosyolog Öğr. Gör. Muhammed Sinan Karabıyık, “2021 senesinde Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele geçirmesiyle baş başa etraflıca zamandır Türkiye'ye yönelen düzensiz Afgan göçünün dengeli ortak halde bitmeme edeceği ön görülmektedir” dedi.

“Türkiye göç düşüncesince maksat iklim olabilir”

Sırasıyla Afganistan, Suriye ve Pakistan kökenlilerin Türkiye'de yakalanan düzensiz göçmenler zarfında en neşeli önce üç grubu oluşturduğunu aktaran Muhammed Sinan Karabıyık “Genel yerine göç istatistikleri incelendiğinde, etraflıca senelerdir göç açısından transit iklim konumunda mevcut Türkiye'nin yaklaşan gelecekte göç düşüncesince maksat iklim olacağına müteallik fideist arttırmaktadır” dedi.

Karabıyık, ülkeye gayrikanuni yollardan antre karşılayıcı yahut yasalı yollardan girip yasalı süresi bünyesinde çıkmayarak ülkede gayrikanuni ortak biçimde yaşamaya bitmeme fail şahısların düzensiz muhacir yerine tanımlandığını dile getirerek, “Düzensiz göç kaynak, transit ve maksat devletler açısından değişik değerlendirilmelidir. Düzensiz muhacir eşme iklim düşüncesince ülkeyi vazgeçme ederken mukteza yasalı prosedürlere uymayarak iklim haddini güzeşte bireyleri tanımlamaktadır. Transit ülkesi düşüncesince ise eşme ülkeden maksat ülkeye akıllıcasına yasalı yahut yasalı sıfır yollardan ülkeye girip burayı ortak intikal güzergâhı yerine kullandıktan sonradan iklim sınırlarını vazgeçme fail kişilerdir” biçiminde konuştu.

“Salgın sırasında göç isteği dengeli ortak biçimde bitmeme etti”

2020 yılının önce çeyreğinde Türkiye'de ve dünyanın sert aşırı durumunda ortaya çıkan Covid-19 salgını yevmi hayattan iş hayatına, ekonomiden toptan siyasi örgütlenmelere denli sert aşırı endüstrisi tesiri dibine aldığını kail Karabıyık, “Buna karşın Covid-19 salgını boyunca düzensiz göç isteği dengeli ortak biçimde bitmeme etmiştir. Özellikle bahar aylarında koyu yerine başlamış olan düzensiz göç eğiliminin coğrafi koşullarda gözetilerek yaz ayları ve akıbet baharda artarak bitmeme etmiş olduğu düzensiz göçe bağlı istatistiklere yansımakta” sanarak konuştu.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler