USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Fazla monitör arkasında olmak yetişkinlerde depresyona, çocuklarda musahabe geriliğine sebep olabiliyor

Uzmanlar, göstergeç izleme oranının artmasının yetişkinleri ve evlatları hem ruh bilimi bununla birlikte fiziki yerine aksi yönde etkileyebildiğini belirtiyor.

Fazla monitör arkasında olmak yetişkinlerde depresyona, çocuklarda musahabe geriliğine sebep olabiliyor
11-12-2021 11:24
Istanbul

Dünyada televizyon izleme ortalaması günce ad başı 2 dakika 54 dakika iken devletimizde bu müddet 4 dakika 33 dakika şekilde ölçüldü. Uzmanlar, monitör başlangıcında müşterek tomar saat geçirmenin hem ruh bilimi hem de fiziki manada aksi etkilerinin olabildiği uyarısında bulunuyor.

"Televizyon izleme süresi günce azami 2 yahut 3 dakika olmalıdır

Uzman Klinik Psikolog Dilara Boztepe, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Türkiye'de akıbet zamanlarda monitör izleme sürelerinin arttığını söyledi.

İçerik izleme platformlarının artmasıyla seçeneklerin çoğaldığını ve şahısların da bu nedenden bu cins platformlara da yöneldiğini tamlayan Boztepe, "Evde etkinlik dendiğinde evvel akla mevrut bilinçlilik monitör boğunuk olmak oldu. Pandemide monitör izleme süresi ağır miktarda arttı. İnsanlarda kaygı, pandeminin evvel başladığı dönemlere mucibince azalmasına karşın hala pandemi öncesindeki beledi tavırlar oluşmamıştır. Bu nedenle dışarıdaki toplumsal izolasyona ilişkin şekilde ev ortamında aktiviteler arttı." sanarak konuştu.

Boztepe, monitör izlemekle ve monitör bağımlılığı ortada ayırt bulunduğunu anlatım ederek, şöyleki bitmeme etti:

"Fazla monitör izlemenin, insana hem ruh bilimi hem fiziki aksi art dönüşleri vardır. Çok müşterek tomar monitör boğunuk olmak bizim toplumsal yaşama karışamamamıza, toplumsal izolasyona, kendimizi daha da çirkin hissetmemize, kendimizi geliştiremememize etken olmaktadır. Bu nedenden monitör izleme süresi günce azami 2 yahut 3 dakika olmalıdır."

Televizyon izleme oranındaki ağır artıştan çevre familya içerisindeki ilişkilerin de zedelenebildiğine dikkati çekici Boztepe, "İnsanlar, hem yetişkinler hem de füru ve akil baliğ grubu da monitör izlemekten çevre sorumluluklarını görevlerini alegori getirememektedir. Bunun yanı sıra anne, ağababa ve bebek arasındaki ilgiler de bozulmaktadır. Bunu engel olmak alegori ev ortamında işaret kıraat saatleri düzenlenmeli. Bir çocuğa 'kitap oku' eyitmek alegori ana babanın kendilerinin bu davranışı yapması gerekmektedir. Çünkü füru gösteriş manken alarak öğreniyorlar. Müze, zamanı bölgeler üzere bölgeleri aileler bu arada görüşme edebilir, online eğitimlere katılabilirler. Televizyon boğunuk olmak alegori müşterek lisan bellemek de iyi müşterek alternatif olabilir." değerlendirmesini yaptı.

"İzlediğimiz izlence dair seçici olmalıyız"

Televizyondaki içeriklerin niteliğinin ehemmiyetli bulunduğunu özetleyen Boztepe, platformlarda hem programların hem de dizilerin sayısının arttığını dile getirdi.

Boztepe, hüküm sahneleri, birey görüntüler ve ilkin bu günlerde ruh bilimsel dizilerin enine boyuna müşterek tomar bulunduğunu aktararak, "Bu ferdin vakaları daha da içselleştirmesine etken oluyor. Bu vaziyette familya içerisindeki ilgiler daha da yıpranıyor. Televizyon izlerken, seyrettiğimiz izlence dair seçici olmalıyız." dedi.

Hem yakınma edilen hem de izlenilen programların akilane mütenasip olduğunu, bu programları izleyen bazısı insanların aksi etkilendiğini tamlayan Boztepe, "Kişiler vakaları ruh bilimsel şekilde içselleştirdikleri düşüncesince ruh bilimsel şekilde depresyon, anksiyete üzere aksi dönüşleri vardır." sanarak konuştu.

"Ekran maruziyetlerinden en giriş döndürücü 0-3 gözyaşı grubu etkileniyor"

Pedagog Seda Kurt ise ekranın çocuklarda müzakere geriliğine etken bulunduğunu anlattı.

Ekranın ilkin 0-3 gözyaşı grubunu etkilediğini tamlayan Kurt, bu gözyaşı grubunun ekrana giriş döndürücü sunulan kaldığında, daha konuşmayı da öğrenemedikleri düşüncesince müzakere becerileri geliştiremediklerine dikkati çekti.

Kurt, "Çocuklar görümsetme gibi, çizik film üzere cari ekranda müşterek bilinçlilik izlediklerinde yalnızca neva mevcut ve onunla mevzun dudak hareketleri bulunmadığı düşüncesince bunu imitasyon edemeyip bire müşterek sürede konuşmayı da öğrenememiş oluyorlar. Özellikle 0-3 gözyaşı grubunun konuşmayla ilişik giriş döndürücü ağır külfet yaşadığını gözlemliyoruz. 0-3 gözyaşı grubunda ilkin nörolojik sorunlara, alttaki yatan işlemeyen müşterek altyapı, yeti mevcut ise bunun da tetiklenmesine tarz açabiliyor. O nedenden görüntülük maruziyetlerinden en giriş döndürücü 0-3 gözyaşı grubu etkileniyor." ifadelerini kullandı.

Kurt, evlatların monitör izleme sürelerinin ve ne devir aralığında izlediğinin de ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayarak, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Mesela füru vazife yapmadan evvela televizyon, görüntülük izliyorlarsa vazife yapmada ağırlık yaşıyorlar. Yatma saatlerinden hoppadak evvela füru ekrana sunulan kalıyorlarsa bu hab sürelerinde gecikmeye yahut daralmaya etken olabiliyor. 0-3 gözyaşı grubunun ekrana on paralık sunulan kalmaması nörolojik ve lisan gelişiminin aksi etkilenmemesi düşüncesince önemli. Televizyona giriş döndürücü sunulan eğlenmek toplumsal gelişmeyi aksi etkiliyor. Aileler, 3 gözyaşı sonrası düşüncesince günde gayrisıhhi saat, 6 gözyaşı derhal sonra günce gayrisıhhi saatle 1 dakika aralığında monitör izletebilir. Bu gidiş yaz tatilinde ve meslek zamanına mucibince farklılık gösterebilir. 5 gözyaşı derhal sonra mümkünse vazife saatlerinden evvela değil, vazife saatlerinden sonraları izletilmesini kaynak ediyoruz. Çünkü füru ekrana sunulan kaldıktan sonraları tam oturmakta güçlü külfet yaşıyorlar."

"Ekran başlangıcında etraflıca müddet saat buyurmak evlatların toplumsal ve enformasyon becerileri zayıflatıyor"

Ekran süresi ve sunulan kaldıkları içeriklerin evlatları müşterek numara derecede aksi yönde etkilediğini tamlayan Kurt, bu durumun evlatların davranışlarına ve duygularını yönetebilme becerisine direkt yansıdığını kaydetti.

Kurt, monitör başlangıcında müşterek tomar devir harcamanın çocuğun ana ve babasından görmesi müstelzim uyanıklık ve sevgiyi de azalttığını vurgulayarak, "Ekran başlangıcında etraflıca müddet saat geçirdiğinde evlatların toplumsal ve enformasyon becerileri kilo vermeye başlıyor. Bu gidiş anne babasıyla ilişkisinde de aksi el yaratıyor. Çocuk en kıymetli, en şefkatle geçireceği vakitleri bu defa görüntülük başlangıcında bekâr başına ve edilgin müşterek konumda geçirmiş oluyor. Özellikle edilgin konumda tığ ekrana bakıyoruz. Hiçbir bilinçlilik yapmıyoruz ve monitörü kapattıktan sonraları çocuklarda müşterek hareketlenme oluyordur. Bu hareketlenme olduğunda evladı o müşfik konuma, şu demek oluyor ki ilkin hab önceleri pozisyona geçirebilmek giriş döndürücü daha zorba oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Pandeminin arkası sıra çocuklarda endişe sorunu arttı"

Seda Kurt, evlatların pandemi devrinde televizyona daha müşterek tomar sunulan kaldığının altını çizerek laflarını şöyleki tamamladı:

"Şu anda mevrut vakaların hakkıyla giriş döndürücü iri müşterek payı pandemi devrinde sunulan kaldıkları ekrandan kaynaklanıyor. Aileler genel anlamda online düzene intikal icra ettikleri düşüncesince onlar da evde eskimiş oldular ve çocukla giriş edebilmek ve bire müşterek sürede toplantıya girebilmek yahut ev işlerini yönetebilmek için, az buçuk daha evlatları ekrana sunulan artırmak mecburiyetinde kaldılar. Tabii meslek bile görüntülük olduktan sonraları az buçuk daha zorba evet evlatları ekrandan ırak tutmak. Pandeminin arkası sıra çocuklarda endişe sorunu giriş döndürücü koyu gelmeye başladı. Ekranla bu arada hiperaktivite ve öğrenmede güçlük, giriş döndürücü müşterek tomar karşılaştığımız mesail arasında. Küçük gözyaşı grubunda da dilde gecikme, enformasyon bozuklukları, toplumsal bozukluklar en giriş döndürücü çalıştığımız alanlar ortada olmaya başladı."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler