USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Doğum kontrol haplarından gelen kanser tehlikesi

Kadınlarda çoğu kez güzel işkilli namına tanıdık uykuluk tümörünün esas sebebi namına veladet kontrol haplarının gösterildiğini tabir fail Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ender Özer, bu mevzuda ehemmiyetli bulguların bulunduğunu aktardı.

Doğum kontrol haplarından gelen kanser tehlikesi
04-02-2022 10:20

Kimyasal maddeler, alkol, sigara, Hepatit B ve Hepatit C virüsleri üzere etkenler uykuluk kanserinin esas sebepleri ortada gösteriliyor. Ayrıca bu kanser çeşidi sirozlu hastalarda da gelişebiliyor. İyi ve çirkin kuşkulu kendisine vasıflandırılan bu ur çeşidinin yerleşme yerine, sayısına ve ebatlarına ilişkin kendisine otama şekillerinin başkalık gösterdiğini aktaran Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ender Özer, çoğu kez er teşhisle beraberce ameliyat gerekmeksizin otama uygulayabildiklerini söyledi.

İyi kuşkulu tümörlerin elan aşırı eş hastalarda görüldüğünü aktaran Beykent Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ender Özer, Kadınlarda tanıdık uykuluk tümörlerine veladet kontrol haplarının hastalık gösterildiğini belirterek, “Kesin verilerle kanıtlanmadı fakat bu mevzuda ince belirgi var. Bunun dışında birtakımı kalıtım bilimi yatkınlıklar da hastalık olabiliyor. Kötü kuşkulu tümörlere ise umumi anlamda hepatit virüsleri hastalık oluyor. Kullanılan kimyevi maddeler, içki tüketimi ve buna ilişkin siroz gelişimi hepatit kanserlerde ehemmiyetli rol oynuyor” ifadelerinde bulundu.

Sık tanıdık belirtiler

Karaciğer tümörlerinin er etapta belirtke vermeyebileceğini aktaran Ender Özer, “Karaciğer tümörleri uykuluk içinde arazi şamil kütle lezyonlarıdır. Bu kitleler güzel kuşkulu yahut çirkin kuşkulu olabiliyor. Genelde çapına, karaciğerdeki yerleşme hesabına mucibince ayrımlı bulgular verebiliyor. Ancak çoğunlukla karşımıza çıkan bulgular; hastada iştahsızlık, ana rahmi ağrısı, kilogram kaybı, hepatit ve hepatit miktarı artarsa idrarda sararma, ciltte kızarıklık, kaşıntı üzere semptomlarla karşımıza çıkabiliyor. Bu şikayetleri bulunanların umumi dahiliye yada umumi cerrahi bölümlerine başvurmaları gerekir” sanarak konuştu.

“Görüntüleme yöntemleriyle gelecek tanılama yapılabiliyor”

Tanı ve teşhiste görüntüleme şekillerinin ince güzel neticeler verdiğini aktaran Özer, “Tanı ve kişileştirme etabında geçmiş kendisine hastanın hikayesini dinliyoruz. Şikayetler doğrultusunda birtakımı görüntüleme ve laboratuvar yöntemlerini uyguluyoruz. En sade görüntüleme bulunan ultrasonografi ile karaciğerde rastgele müşterek patoloji olup, bulunmadığı ortaya konulabiliyor. Eğer karaciğerle dayalı müşterek şek var ise ilaçlanmış emar (MR) ve tomografi üzere görüntüleme yöntemleriyle gelecek tanılama yapılabiliyor” halinde konuştu.

“Birçok ur çeşidinde cerrahi otama gerekmiyor”

Erken tanının uygulanacak tedavide önemli, bulunduğunu kaydeden Özer, “Karaciğer tümörü umumi kendisine kanser olayları içinde beylerde 5. sıralarda. Diğer tümörlere nispeten aşırı münteşir değil. Ancak banko boşlama edilmemesi müstelzim tümörler. Çünkü aşırı saldırgan seyredebiliyor. Bir an evvela tanısının konulup, akıllıca tedavinin yapılması gerekiyor. Mümkün olduğunca hastalığın başında tanısının yapılıp tedavinin başlaması gerekiyor. Tümörü ne derece geç ayırt edersek uykuluk içinde kapladığı düzlük o derece büyüyecektir. Bazen elden tümörün çıkarılmasıyla hastayı kurtaramayabiliyoruz. Geç kalındığında hastaya uykuluk naklinin yapılması gerekebiliyor” dedi.

“Hastanın karnı açılmadan ur yakılıyor”

İyi kuşkulu tümörlerde cerrahi iş gerekmediğini de tamlayan Özer, “Cerrahi işlemin yapılması tümörün büyüklüğüne, yerleşme hesabına ve sayısına bağlı. Eğer ur şişman ve balast yollarına yakınsa karışma geçirmek gerekir. Ufak tümörlerde geçerli radyofrekans ablasyonu üzere metodlar de var. Bu yöntemle hastanın karnı açılmadan ur yakılıyor. Tedavi yapılmadan evvela hastayı değerlendiriyoruz. Tümörün niteliğine mucibince otama yöntemlerimizi belirliyoruz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler