USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: 'Savaşın kazananı, barışın kaybedeni yoktur'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, er uyarı, çatışmanın önlenmesi, stabilizasyon ve arabuluculuğun kesinlikle kendine toprak bulması icap ettiğini belirterek, "Savaşın maliyeti gelişigüzel devir barışın bedelinden hâlâ büyüktür. Çünkü savaşın kazananı, barışın

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: 'Savaşın kazananı, barışın kaybedeni yoktur'
10-03-2022 20:07

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'nın Belek Turizm Merkezi'ndeki NEST Kongre Merkezi'nde, ‘Değişen barış ortamınca arabuluculuk kontak lens altında' temasıyla planlı 8. İstanbul Arabuluculuk Konferansı'na katıldı. Çavuşoğlu, 10 yılda İstanbul Arabuluculuk Konferansı'nın fevk düzem murahhas ve uzmanlarla arabuluculuk çabalarının araştırma edildiğini ve anadan görme eş ortam biçimine geldiğini belirtti. Bu yılki konferansın Antalya Diplomasi Forumu'ndan elden önceki düzenlendiğini ayraç eden Çavuşoğlu, "Bunun amacı, dü iri aktiflik ortada eş görevdaşlık kurmaktır. Antalya Diplomasi Forumu'nun bu yılki teması, 'diplomasiyi baştan kodlamaktır'. Diplomasi barışçıl analizör bulma yeteneği ve gücü dizginleyebilme sanatıdır. Barış ve istikrarın sürmesini sağlamanın, arbede olmayacağı değil çatışmayla uğraş edebilmek ve alternatifleri ihya anlamına gelir. Bunu yapabilmenin en güzel yolu arabuluculuk ve uzlaşmadır. Gelecek 3 devir içre diplomasiyi toy sınamalarla ahenkli duruma iletmek düşüncesince kesinlikle baştan kodlayabileceğimizi tartışacağız. Değişim, arsıulusal politikaların ana sabitesidir. Yapmamız müstelzim obje değiştirmek ayırt etmek ve kendimizi buna uyarlanmış etmektir" ifadelerini kullandı.

"2 MİLYAR İNSAN ÇATIŞMA BÖLGELERİNDE YAŞIYOR"

Soğuk Savaş periyodunun etraflıca müddet önceki bittiğini ve demincek baş döndürücü kutuplu eş dünyanın mevcut olduğuna yer veren Bakan Çavuşoğlu, “Rusya'nın, Ukrayna'ya saldırısı yalnızca Avrupa'da değil dünyada baş döndürücü şeyi değiştirecek. Çatışmalar evren genelinde yükselişe geçti. Yaklaşık 2 bilyon insanoğlu arbede bölgelerinde yaşıyor. Çatışmalar anbean elan ağdalı eş çözüm alıyor. Maalesef arsıulusal manzume toy sınamalar ve mütebeddil düzenlilik etrafına ahenk sağlayamıyor. Bunu birlik yerine Ukrayna'daki silahlı arbedede eş kat elan görüyoruz. Çatışmalar insancasına trajediye bozukluk oluyor, arsıulusal istikrara dokunca veriyor ve arsıulusal düzene güvensizliği artırıyor. Yine eş sanki dondurulmuş arbede patladı ve fenalık ile ahiret yolculuğu getirdi. O devir biz sormalıyız, barışın bulunmadığı eş devirde mı yaşıyoruz? Gücün üstünlüğü, dünyada hukukun üstünlüğü ve global normlara galip mi gelecek? Bundan elan iyisini yapabiliriz. Krizleri yönetiyor yahut neticelerini frenlemeye çalışmaktan elan iyisini" diyerek konuştu. "Erken uyarı, çatışmanın önlenmesi, kararlılık, arabuluculuğun burada kesinlikle kendine toprak bulması gerekiyor” diyen Çavuşoğlu, “Çünkü savaşın maliyeti değme devir barışın bedelinden elan büyüktür. Çünkü savaşın kazananı, barışın kaybedeni yoktur. Bu tatlılıkla 2010'da Birleşmiş Milletler'de (BM) 'Barış İçin Arabuluculuk' girişimini duyurduk ve BM Arabuluculuk Dostlar Grubu'nu kurduk. Türkiye'nin BM, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, İslam İşbirliği Teşkilatı'nda (İİT) arabulucu yâran grubunun kurucusu olması ve bire eş anda bu gruplara reislik etmesinden alım çalım duyuyoruz” diyerek konuştu.

"ARABULUCULUK FARKINDALIĞI"

Bu grupların, arabuluculuk mevzusundaki farkındalığı artırdığını ve 4 BM Genel Kurulu sonucu ve 3 İİT Bakanlar Konseyi sonucuna makul zemini hazırladığını kaydeden Çavuşoğlu, “Bu ay böylece İslamabad'da bizim öncülümüzde İİT Dışişleri Bakanları, İİT'nin bu bölgede kapasitesinin elan eş tomar güçlendirilmesi düşüncesince bambaşka eş değişmeyen alacak. İstanbul Arabuluculuk Konferansı'ndaki danışmalar bu bölgede kavramsal çerçevenin büyüme göstermesine iri katkıda bulundu. Arabuluculuğun başarısı düşüncesince anahtar ciddiyete cemaat obje kapsamıdır. Kadınlar ve gençlerin güvenliğin sağlanması ve barışın sürdürülmesi mevzusundaki muktezi rollerini cedelleşmek düşüncesince hususi eş açık oturum yapacağız. Dünyanın değme yerinden diplomatları, öğrencileri, politik liderleri, fikir kuruluşlarını eş araya getirmekten sevinme duyuyoruz. Sizin tartışmalarınız elan barışçıl, muvazeneli ve gönençli eş dünyayı düz yazı etmemize iane edecek. Güçlerimizi birleştirerek diplomasiyi baştan kodlamanın yüksek istikbaline eminim. Çünkü doğacak bugün yaptığımız şeylerle şekillenecek" ifadelerine toprak verdi.

"FIRSATLARI BULMALIYIZ"

Konferansa videoteyp mesajla eklenen BM Genel Sekreteri Guterres, akıbet haftalarda Ukrayna'da ortaya çıkan trajedinin arsıulusal barış ve güvenliği sarstığına nazarıitibar çekerek, Ukrayna engelleme iktisap etmek neredeyse evren genelinde silahların etmen bulunduğu bu katlanılamaz acıların sona erdirilmesi düşüncesince eş arabuluculuk çabalarının elan eş tomar devreye sokulması icap ettiğini tabir etti. Barışın sağlanabilmesi düşüncesince diyalekt mekanizmaların öneminin altını çizen Guterres, "Ortaya çıkan menfi koşullara yanıt verebilmek düşüncesince tetikleyici ve azimli olmalı, çatışmaları diyalog ve arabuluculukla çözebilecek fırsatları bulmalıyız. Birlikte çalıştığımız unsur devletler, diyalekt organizasyonlar ve çıplak maşer kabil ortaklarımızla çalışmaya bitmeme etmeliyiz. Arabuluculuk da başarı, fakat arsıulusal yardıma ve politik birliğe bağlıdır" dedi.

İsa Akar - Ertuğrul Gün
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler