USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Deniz kirliliğini ölçen kurnaz şamandıralı cümle Fethiye'de devreye alındı

Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri çeşidinden geliştirilen zeki şamandıra ürünü Smartium Blue Deniz Suyu Kalitesi Ölçüm Sistemi, Fethiye Körfezi’nde faaliyete geçti.

Deniz kirliliğini ölçen kurnaz şamandıralı cümle Fethiye'de devreye alındı
05-11-2021 12:12
Muğla

DenizTemiz Derneği/ TURMEPA ve Fethiye Belediyesi desteği ile Fethiye Körfezi’nde faaliyete geçen, İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinin de paydaşları ortada arazi almış bulunduğu Smartium Blue Deniz Suyu Kalitesi Ölçüm Sistemi lansmanı, Fethiye Beşkaza Meydanı’nda yapıldı. Pilot uygulaması 2020'de Fethiye Limanı Aksazlar mevkisinde meydana getirilen dü zeki şamandıra kalımlı kendisine denize bırakıldı.

Törende mütekellim DenizTemiz Derneği/ TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu, Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri çeşidinden geliştirilen zeki şamandıraları denize indirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Sistemin denizdeki kirliliği başlangıçta görüp çözümleme ederek tılsım alınmasını sağlayacağını tamlayan Kaptanoğlu, "Ülkemizin en iyi kıyılarına ev sahipliği fail Fethiye'de yaşama geçirilen cümle sebebiyle lehçe kendisine bahir kirliliğinin ve su kalitesinin tespiti sağlanacak. Kirliliğe aceleci karışma edilerek Fethiye’nin kalkmak maviliklerinin korunmasına da katkıda bulunulacak." dedi.

"Milli ve yerel mahsulat geliştiriyoruz"

KoçSavunma Yönetici Direktörü Hakan Öktem ise taşınmazlar defans sanayisinin yenilikçi damarı bulunan KoçSavunmanın taşınmazlar süresince bulunduğu üzere taşınmazlar haricinde da çelimli projelerle 2021’de ağır birlikte yükseliş eğrisi çizdiğini dile getirdi. Ülke savunmasına müteveccih teknolojileri baş döndürücü boyutlu geliştirerek çevresel sürdürülebilirlik alanındaki emekleri da bu kapsamda değerlendirdiklerini özetleyen Öktem, şu biçimde konuştu:

"Biz ulusal ve yerel mahsulat geliştiriyoruz. Onlarca ürünümüz Deniz Kuvvetlerimizin halihazırda kullanımında. Burada edindiğimiz bilim birikimi ve tecrübelerimizi birlikte süredir de kamunun başka sahalarına ilkin mahal duyarlılığı ve bahir temizliği sahalarına yönlendirip icraat yapıyoruz. Gelişmiş teknolojileri birlikte arada bulunduran Smartium Blue Deniz Suyu Kalitesi Ölçüm Sistemi geliştirdik. Çok ibdai teknolojiyle donatılmış birlikte cümle oluşturduk. Ürünümüz başlangıçta uyarma mekanizmasıyla mahal sorunlarının hâlâ ortaya çıkmadan öngörülmesini hedefliyor. Sistem sebebiyle bahir suyunun kalitesiyle ait parametreler, meteorolojik bilgiler, denizdeki yankı bilimi nağme gürültüsünün sertliği üzere nice bilim teknolojiyle donatılmış sensörlerle şamandıra sistemimiz çeşidinden insansız birlikte biçimde okunabilen kendisine strateji edilmektedir olacak. Denizlerimize borçluyuz. Biz de farkındalığı çoğaltmak düşüncesince denizlerimiz kirlenmeden, pislik oluşmadan cümle bizlere ön bilim verecek. Ülkemize yararlı olsun."

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca ise ülkenin en iyi kıyılarına ev sahipliği fail Fethiye'nin en giranbaha tabii kaynaklarından birinin denizleri olduğunu, çevresel manada nice ehemmiyetli projeyi halletmeye bitmeme ettiklerini söyledi.

Törende, Fethiye Kaymakamı Eyüp Fırat, TURMEPA ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Başkanı Şaban Arıkan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Tuncay Kuleli ve davetliler katıldı.

Sistemin özelliği

Proje kapsamında marinalar, koylar, balık çiftliği etrafı üzere bahir alanlarının asidifikasyon, bulanıklık, müvellidülhumuza düzeyi, su sıcaklığı, tuzluluk, klorofil üzere sualtı parametreleri ile yel yönü/hızı üzere meterolojik veriler ölçülerek pırtı dibine alınıyor. Sistem, gücünü de üstündeki çağ panelleriyle sağlıyor. Böylece denizin nabzını ölçerken, karbon emisyonu da oluşturmuyor.

Sistem sebebiyle elde edilmiş veriler, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi uzmanlarıyla değerlendirilip Fethiye Belediyesine raporlanacak. Bu biçimde Fethiye Körfezi'nde muhtemel pislik yerinde katılması müstelzim önlemler düşüncesince er harekete geçilecek. Proje kapsamında derinliğine devamlı kendisine Fethiye Körfezi’nden toplanacak verilerle değişik bilimsel nitelikli çalışmaların da önünün açılabileceği değerlendiriliyor.

Smartium Blue Akıllı Şamandıralı Ölçüm Sistemi, müsilaj tehdidine dirlik Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının isteğiyle bu sene süresince Marmara Denizi’ne bırakılarak 1 ay süresince Marmara Denizi’nin müvellidülhumuza oranını kontrol etmek düşüncesince kullanıldı. Toplanan veriler, Bakanlığa enstantane iletildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler