USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Müslümanlar Avrupa’da ırkçı, ayrımcı eylemlere maruz kalıyor'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Son zamanlarda İslam ve ecnebi düşmanı ırkçı sesletim ve eylemlerde endişe donör ortak çoğalma yaşanıyor. Müslümanlar nice ülkede, özellikle Avrupa'da ırkçı, ayrımcı, İslam ve ecnebi düşmanı eylemlere maruz kalıyor. Müslüman top

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Müslümanlar Avrupa’da ırkçı, ayrımcı eylemlere maruz kalıyor'
24-11-2021 12:55
İstanbul'da planlı İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) toplantısına videoteyp ileti gönderen Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesajında dünyada yaşanmış bulunan hesaplı ve siyasal gelişmelere ilgi çekti. Küresel mal fiyatlarında gözlenen alışılagelen dışı seyrin evren genelinde para şişkinliği paylarını tetiklediğini tamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnsanlık namına güneş tacı virüs salgınının etkilerini yaşamın herhangi tek dalında içten hissettik. Örneğin, toptan ölçekte meydana mevrut arz-talep dengesizlikleri, mal fiyatlarında efdal artışlara kez açmıştır.

Dünya Tarım ve Gıda Örgütü Gıda Fiyatları Endeksi, ilk teşrin ayında salname yüzdelik 31,5 oranında artarak 2011 yılından buyana en efdal seviyesine çıkmıştır. Uluslararası Para Fonu Emtia Genel Endeksi kezalik ilk teşrin ayında yüzdelik 74, erke tutarları yüzdelik 176, erke dışı mal tutarları ise yüzdelik 20,5 oranında artmıştır. Küresel mal fiyatlarında gözlenen bu alışılagelen dışı tempo evren genelinde para şişkinliği paylarını tetiklemiştir. Doğal kaynakların israfı, besin güvenliğini ve besin üretimini tehlikeye atmıştır.

Böyle tek konjonktürde teşkilatımızın 8. Gıda Güvenliği ve Tarımsal Kalkınma Bakanlar Konferansı'na ev sahipliği yaptık. Konferansta ekincilik piyasasının güçlendirilmesi, rustik kalkınmanın teşviki, besin israfının önlenmesi, su kaynaklarının çalışan yönetimi ve İslam İşbirliği Teşkilatı Stratejik Tarımsal Ürünler Eylem Planı ile besin güvenliği rezervi kabil ehemmiyetli mevzuları ele aldık. Geleceğimizi gözdağı fail mecburi göç, yoksulluk, terör, hava değişikliği kabil mesail karşısında da temelli analizör üretmemiz gerekiyor. Sahip olduğumuz ortaklaşa iş platformlarını bu doğrultuda en güzel biçimde değerlendirmeli, hissedar siyasa ve programlar geliştirmeliyiz. İSADAK'ın gündemindeki en ehemmiyetli tecim projesi, tercihli tecim sistemidir. Haziran ayındaki Ticaret Müzakereleri Komitesi toplantısında sistemin infaz zamanı namına 1 Temmuz 2022 zamanı belirlendi.

Henüz düzene yan sıfır ülkelerin de sürece katılımıyla örgüt içi ticareti aşırı şimdi efdal seviyelere taşıyacağımıza inanıyorum. Hedefimiz, çapraz ticaretimizin toplanmış ticaretimiz içerisindeki payını yüzdelik 25'lere çıkartmak olmalıdır. Uluslararası tecim ve envestisman uyuşmazlıklarının çözümü düşüncesince önerdiğimiz takviye merkezinin faaliyete geçmesini kıvançla karşılıyorum. Güçlü tek sahiplenme ile takviye merkezinin çelimsiz müddette yeğleme edilen tek kurama dönüşeceğine inanıyorum. Bir öteki ehemmiyetli İSADAK projesi bulunan 50 İslami endeksi kapsamında alıntı satıma madde olacak verim ihya emek harcamaları da meyvelerini veriyor. Somut tek envestisman uzlaştırıcı namına tarım portföy çeşidinden 50 İslami endeksi pay senedi oluşturulması bunun örneklerindendir” sanarak konuştu.

“İslam ve ecnebi düşmanı ırkçı söyleyiş ve eylemlerde endişe donör tek artım yaşanıyor"

Bu yılın bakanlar fikir alışverişi oturumunda mikro, önemsiz ve ılımlı ölçekli işletmelerin Covid-19'a huzur desteklenmesinde “İslami finansın rolü” mevzusunun ele alınacağını, düzentileme grupların kapsamında uran mevzularda planlı toplantılarda ise uzmanların bilim paylaşımı ve bilgiye alakalı siyasa geliştirilmesi faaliyetlerini önemsediğini kaydeden Erdoğan, düzentileme grupları çeşidinden geliştirilen konkre siyasa tavsiyelerinin uygulanmasının da sonuç etap ehemmiyetli bulunduğunu kaydetti. Erdoğan, “İSEDAK Kudüs Programı ve İBEDAT Covid Müdahale Programı ile üyelerimizle İslam İşbirliği Teşkilatı kuruluşlarına finansal manada sunduğumuz desteklerimizi şimdi da artırdık. Başlattığımız acemi programlarla ilkin İSEDAK kapsamında bu sene 20 örgen ülkenin 42 projesinin desteklenmesi kararlaştırıldı. İslam coğrafyasında gençlerimizin güzel dalavere dalında yetiştirilmesi ve onlara mukteza kabiliyetlerin kazandırılmasına önem veriyorum” sanarak konuştu.

Erdoğan, “İslam devletleri hoppadak salgının kez açmış olduğu sıkıntılarla değil, terörden yoksulluğa, iç çatışmalardan göçe genişliğinde nice güçlükle savaş ediyor. İslam İşbirliği Teşkilatı üyeleri namına tek yandan hesaplı işbirliğimizi güçlendirirken, öteki yandan da ahi devletlere müstelzim siyasi, insani, finansal ve türel desteği vermemiz gerekiyor. Afganistan'da sulh ve istikrarın tesisi kuma temennimizdir. 40 senedir çatışmayla, terörle, işgalle boğuşan Afganistan'ın birlikte olmak, Afgan halkına huzur vahdaniyet görevimizdir. Kış koşulları ile ağır tek krizle huzur karşıya bulunan Afganistan'a müteveccih insanca yardımların sürdürülmesi bu zamanda önceliğimiz olmalıdır. İslam devletleri namına bizlerin bu çabalarda ön safta arsa alması icap ettiğini düşünüyorum.

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın yapı hedefi bulunan Filistin davamızı sonuna genişliğinde savunmakta azimli olduğumuzu yeniden vurgulamak istiyorum. İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi devletler namına Filistin davasını zaafa uğratacak herhangi tek çeşitli hareketten kaçınmalıyız. İsrail'in Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki gayrikanuni yerleşim, yıkım, ancak yerinden etme, boşaltma politikalarına dur demeliyiz. Filistin'in başkenti Kudüs-ü Şerif'in statüsünün ve kutsiyetinin korunması düşüncesince mevcut gücümüzle çalışmalıyız.

Asıl bulunan dü devletli hal ve beledi arsıulusal parametreler temelinde temelli sulh ve istikrarın tesisidir. Son senelerde İslam ve ecnebi düşmanı ırkçı söyleyiş ve eylemlerde endişe donör tek artım yaşanıyor. Müslümanlar nice ülkede, tek defa Avrupa'da ırkçı, ayrımcı, İslam ve ecnebi düşmanı eylemlere maruz kalıyor. Müslüman topluluğunun esas insanoğlu adalet ve özgürlüklerini kısıtlayan sözüm ona tedbirler endişe vericidir. Türkiye bu sorunlarla mücadelede arsıulusal platformların şimdi çalışan kullanılması, arsıulusal mekanizmaların şimdi güçlendirilmesi ve hissedar konkre adımlar atılması düşüncesince herhangi tek çeşitli çabayı göstermektedir. Teşkilat namına bu bölgede da bütünlük süresince akıntı etmeli ve işbirliğimizi artırmalıyız. Rohingya Müslümanlarının huzur karşıya bulunmuş olduğu insanı bunalım derinleşerek halen sürüyor. Rohingyaların Myanmar'a güvenli, fahri ve haysiyetli tek biçimde dönüşleri gerçekleşmeden Arakan'da hal ve barışa ulaşılması beklenen değildir. Mevcut siyasal krizin çözüme revan süreci sekteye uğratmamasını beklenti ediyoruz. Uluslararası maşer Suriye'de yaşanmış bulunan mezalimi de durdurabilmiş değildir.

Suriye'nin arsa bütünlüğünü koruyacak, ülkeye tehlikesiz biçimde arka dönüşleri sağlayacak temelli çözümün bulunması zaruridir. Suriye'nin arsa bütünlüğü ve ulusal güvenliğimize gözdağı yapılanma fail DEAŞ, PKK ve YPG kabil yıldırı örgütleri ile mücadelemiz kararlılıkla sürecektir. Libya'da meşruiyetin birlikte durarak verdiğimiz dayanak noktası sebebiyle sahada balans sağlanmış, siyasal sürecin ilerletilmesi beklenen ergin ve topu topu ülkeyi asimilasyon fail ulusal bütünlük hükümeti kurulmuştur. Libyalı kardeşlerimizin temelli istikrar, sulh ve refahın tesisi yönündeki çabalarına çelimli desteğimizi bitmeme ettiriyoruz. Çin'in Sincar-Uygur Özerk Belgesi'ndeki Uygur Türkleri ve öteki Müslüman azınlıkların vaziyetini da şişman tek hassasiyetle izleme ediyoruz. Teşkilatımızın da yapı amaçları doğrultusunda bu mevzuda duyarlık göstermesi yönündeki beklentimizin altını çiziyorum” ifadelerini kullandı.

Derya Yetim

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler