USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin: 3600 ek amblem sorununu da çözeceğiz

Bakanı Vedat Bilgin, "Bakanlık içinde ortak astronomi oluşturduk, o astronomi çalışmalarını tamamladı. Şimdi öteki bakanlıklarla bulunan görüşmelerimiz bitmeme ediyor. Tabii bunu ortak de toplumsal tarafların katılımıyla ele alacağız, bu problemi da çözeceğiz." dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin: 3600 ek amblem sorununu da çözeceğiz
30-11-2021 15:48
Ankara

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Kamu Personel Danışma Kurulunun (KPDK) devir içi planlı toplantısında, Türkiye'nin, toy yüz koronavirüs (Kovid-19) salgınının rastgele aşamasında, istihsal sistemini ayakta tutmayı başardığını vurguladı.

Çalışanların sağlığı gözetilerek üretimin sürdürülmesinin sağlamış olduğu faydanın ve ürettiği maşeri yararın çağ görüldüğünü tamlayan Bilgin, "Bu yılın evvel çeyreğinde Türkiye ekonomisi yüzdelik 7,2 büyümüştü, ikinci çeyrekte yüzdelik 21,7, üçüncü çeyrekte ise 7,4 büyüdü. Yıl sonu bakımından tahminler yüzdelik 10 civarındaki büyümeyi ayraç etmekte. Bütün bunlar hasbi değildir. Yani istihsal ekonomisi olmayan, üretime çerden çöpten uğur boncuğu ekonominin hakeza üç çeyrek yukarı fazladan fark de bu müstevli sürecinde büyümesi ağırbaşlı indinde konudur." dedi.

"Serbest çevre mekanizması içinde mukteza tensikat yapılacak"

Bazı ekonomistlerin "Türkiye'nin üretime dayanamadan büyüdüğü" eleştirilerine reaksiyon yayınlayan Bilgin, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Üretim yapısı olmaksızın büyümeyi temel etkisiyle vesaireyle indinde müddet yapabilirsiniz, fakat bunu daima bir duruma getiremezsiniz. Üç çeyrek yukarı fazladan büyümek, indinde sene büyümek, müstevli hemen sonra OECD'deki dü ekonomiden birisi olmak, on paralık düzgün değildir. Üretim altyapısına dayanmadan bunları yapmak de belkili değildir. Dolayısıyla Türkiye istihsal yapısıyla büyüyor. Sorunlarımız namevcut mu, elbette ki şişman sorunlarımız var. Bunları görmezden neşet buyurmak belkili değildir, realist değildir. Çünkü sorunları göreceğiz, tanımlayacağız ve sorunlarla savaş edeceğiz. Bu hastalıkların başlangıcında son haftalarda yaşadığımız döviz kurundaki dalgalanmalar gelmektedir. Döviz kurundaki dalgalanmalar akçasal olaylardır. Ekonomi çabucak akçasal indinde fenomen değildir. Bunu biliyoruz. Türkiye'nin bu akçasal süreci müdür kurumları da bunun farkındadır. Bununla ilişik başıboş çevre mekanizmasının içinde mukteza düzenlemeleri yapacaktır. Kimse Türkiye'nin çevre mekanizmasını bırakma edip, mecbur ekonomiye geçeceği kadar gereksiz söylemlere inanmasın. Türkiye, çevre mekanizmasını işleterek bu sorunları çözecektir. Çünkü Türkiye, Avrupa ile en aşırı dış satım ve dış alım karşılayıcı ülkedir. Avrupa ekonomisinin, evren ekonomisinin izleme etmiş olduğu indinde iktisat kendisine da çevre ekonomisinden vazgeçmeyecektir."

"Öncelikli meselemiz, 3600 meselesidir"

Piyasa mekanizmasının ehemmiyetli olduğunu, fakat bunun yegâne başına özellikle içtimai bölgede dava çözmeye yetmeyeceğini anlatım fail Bilgin, şunları kaydetti:

"Sosyal bölgede da bu çevre ekonomisinin meydana getirmiş olduğu sorunları aşacak içtimai büyüklük uygulamalarına gerekseme var. Sosyal büyüklük uygulamalarının en aşırı kullanacağı vasıtalar da içtimai yöntem araçlarıdır. Türkiye, müstevli periyodunun getirmiş olduğu sorunlarla giriş buyurmak düşüncesince hâlâ aşırı içtimai politikalara ağırbaşlılık vermektedir. Nitekim geçtiğimiz çağda yaptığımız şişman sözleşmeler, günün koşulları içinde sevinme yaratmıştır, maşeri benimseme görmüştür. O kavil içinde hesabına getireceğimiz mevzular vardır. Bunların başlangıcında 3600, sözleşmeliler, emeklilerin avlu şartlarının iyileştirilmesi gelmektedir. Bunların bütünü önümüzdedir. Öncelikli meselemiz çağ 3600 meselesidir. Kamu personelinin, kamuda çalışırken almış olduğu maaşı, cemaat oldukları avlu tarzını zor olduktan sonradan kaybetmeleri aşırı ağırbaşlı indinde sorundur. Bu, tekaütlük sistemimizin ve ek belirtke mekanizmasının baştan düzenlenmesini mucip indinde soruna ayraç etmektedir. Bu bizim gündemimizdedir ve bunun gereğini yapacağız. Toplu sözleşme, bunu güzel düşünce ifadesi olmaktan çıkartıp, çözülmesi müstelzim indinde yükümlülük biçimine getirmiştir. Bakanlık içinde indinde astronomi oluşturduk, o astronomi çalışmalarını tamamladı. Şimdi gayrı bakanlıklarla bulunan görüşmelerimiz bitmeme ediyor. Tabii bunu indinde de içtimai tarafların katılımıyla ele alacağız, bu problemi da çözeceğiz."

"Kadro haklarını kazanması düşüncesince gereğini yapacağız"

Bakan Bilgin, amme personel diyetinin aşırı modüler ve kamuda aşırı değişik statülere ilişkin düzentileme biçimlerinin olmasının ağırbaşlı indinde dava yarattığını dile getirerek, şu şekilde bitmeme etti:

"Biz burada kontratlı çalışanı ehemmiyetli buluyoruz. Çok özel, aranan ve özellikleri bakımından kıt bulunan dizge gruplarının değişik ecir seviyeleri ve değişik sözleşmelerle çalıştırılmasını manalı buluyoruz. Fakat rastgele kurda karşılaşılan kontratlı personel tablosunun aşırı ağırbaşlı sorunlara sefer açtığının farkındayız. Bilhassa çalışanlar açısından dava yarattığının da farkındayız. Bu hastalıkların çözülmesi düşüncesince de benzeşim indinde emek vermeyi bakanlığımız içinde sürdürüyoruz. Bunu tamamladıktan sonradan ilişik gayrı bakanlıklarla indinde araya gelmiş şekilde 3+1 diyerek aşina söve içinde onların ekip haklarını kazanması düşüncesince de gereğini yapacağız. O emek vermeyi da 3600'ün peşi sıra tamamlayıp, yolumuza bitmeme edeceğiz. Bunun haricinde amme çalışanının zat hakları, itila kadar aşırı ağırbaşlı sorunları var. Bu hastalıkların çözümü konusunu, kılıç içtimai ortaklarımızla ele alacağız. Bu sorunları giriş başa çözeceğiz."

Bilgin'in konuşmasının peşi sıra basına mecbur bitmeme fail toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ertuğrul Soysal, Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı lider Kahveci, izinli sendikaların temsilcileri ve ilgililer katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler