USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Büyüklüğü 7 trilyon dolara vasıl helal ekonomisinin paydaşları İstanbul'da buluştu

Büyüklüğü 7 trilyon dolara vasıl helal ekonomisinin paydaşları, 7. Dünya Helal Zirvesi ve 8. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Helal Expo'da müşterek araya geldi.

Büyüklüğü 7 trilyon dolara vasıl helal ekonomisinin paydaşları İstanbul'da buluştu
25-11-2021 18:09
İstanbul

Anadolu Ajansı'nın (AA) toptan haberleşme ortağı olduğu, İslam Ticareti Geliştirme Merkezi (ICDT) ile İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) iş donanmasında planlı şahika ve expo başladı.

Açılışına, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın katılmış yer aldığı organizasyon, bu sene "Yeni Çağın Yeni Normalleri: Helal Üretim ve Tüketimin Vazgeçilmezliği" temasıyla İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştiriliyor.

Etkinliğin açılışında konuşan, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, gıdadan turizme, ilaçtan giyime sağlam baş döndürücü endüstrisi içerisinde barındıran helal alanının herhangi müşterek sabık güneş büyüdüğünü, bu ekonominin 2 milyara benzeyen Müslüman nüfusun arzu ve davranışlarıyla doğacak çağda baş döndürücü hâlâ ayrımlı noktaya ulaşacağını söyledi.

İslam dünyası şekilde bu ekonominin yönetilmesi ve geliştirilmesi düşüncesince ehemmiyetli icraat yürüttüklerini dile getiren Yavuz, bu icraat yardımıyla sonuç 10 yılda bayağı inkişaf kaydettiklerini bildirdi.

Türkiye'nin helal gezim mevzusundaki çalışmalarından ve bu alandaki ilerlemeden bahseden Yavuz, Müslüman popülasyon sayısının 2030'da 2,2 milyara, 2050'de 2,8 milyara ulaşacağını, bu artışın helal turizmin aceleci ilerlemesini sağlayacağını söyledi.

Yavuz, evren gezim pazarının salname yüzdelik 3,8 büyürken, helal turizmde bu oranın yüzdelik 4,8 olduğunu, helal gezim ve seyahatin güneş geçtikçe hâlâ iri dikkat çektiğini dile getirdi.

"7 trilyon dolarlık ekonomiden payımızı açık açık çoğaltma dair kararlıyız"

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yavuz, helal gezim fırsatlarını gören baş döndürücü sayıda ülkenin bu bölgeye hususi icraat yaptığını anlattı.

Türkiye'nin bulunmuş yer aldığı coğrafi vaziyet bakımından bu bölgede ehemmiyetli müşterek avantaja ehil bulunduğunu kail Yavuz, "Öyle ki ülkemize 21 milyonu AB devletlerinde 30 milyonu ise Rusya Federasyonu'nda edinmek neredeyse 400 milyonluk Müslüman popülasyon elden beş altı saatlik pervaz mesafesinde yaşıyor. Ayrıca türkiye dünyada belli faktörlere gereğince belirlenen helal gezim endeksinde de herhangi müşterek sene ince faziletli nokta alıyor. Türkiye şekilde İİT üyesi devletler ortada Müslümanların yolculuk etmesine en akla yatkın diyar şekilde herhangi müşterek devir geçmiş 3 diyar destinasyonu ortada arazi almaktan alım çalım duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Helal konseptte dünyanın en dobra otellerinden bazılarının Türkiye'de bulunduğunu, İstanbul, Antalya, İzmir ve Aydın'daki tesislerin sene süresince bu manada iri beğenme gördüğünü dile getiren Yavuz, "Müslüman turistlerin beklentilerini, helal gezim konseptine en akla yatkın düzeye haiz tesislerle karşılamaktayız. Otellerimizde araç ve helal hizmetinin yanı esna günce ihtiyaçlara müteveccih herhangi müşterek muhtelif faaliyetimiz de mevcut." niteleyerek konuştu.

Özgül Özkan Yavuz, Türkiye'nin evren helal ekonomisinin ve helal konseptli turizmin ehemmiyetli müşterek aktörü olduğunun, bu bölgede ehemmiyetli icraat hazırlamaya bitmeme edeceklerinin altını çizdi.

Yavuz, "7 trilyon dolarlık bu ekonomiden aldığımız oranı önümüzdeki çağda de bırakmak dair kararlıyız ve bu bölgede Müslüman ülkelerle aramızdaki iş birliğini bırakmak niyetindeyiz. Üretimden fariza sektörüne ve turizme ehil olduğumuz hepsi olanakları ve değerleri iri müşterek Müslüman diyar olarak, Müslüman dünyasını takdim etmek ve beyan geçirmek dair ağırbaşlı müşterek efor içerisindeyiz." açıklamasında bulundu.

KKTC'den Müslüman devletlere teşrikimesai ve envestisman çağrısı

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da Müslüman devletlerin et ithalatının 10 bilyon dolar yöresinde olduğunu, bu ithalatın genel manada Brezilya, Avustralya, Hindistan, Fransa ve Çin neredeyse Müslüman sıfır ülkelerden yapıldığını söyledi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İslam ülkeleriyle tecim hazırlamaya itina gösterdiğini tamlayan Atun, "Katılımcı İslam devletleri ile hâlâ güçlü, hâlâ temelli ve hâlâ sürdürülebilir sosyal, kazançlı ve ticari bağlar ihdas yapmak istiyoruz." dedi.

KKTC'de en çelimli sektörlerin sırayla turizm, terbiye ve ekincilik bulunduğunu özetleyen Atun, şu anda keyif ve uran sektörlerinin güçlendiğini bildirdi.

Atun, "Gelişen ve geleceğe aydınlıkla icra vekili Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti; herhangi müşterek muhtelif teşvikle ve destekle sizlere müstelzim kolaylığı arz geçirmek arzusunda ve kararlılığındadır." ifadesini kullandı.

"Nüfusun yarıdan dahası Müslüman bulunan devletlere 10 ayda 46 bilyon dolarlık ihracat"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ise Türkiye'nin, nüfusunun yüzdelik 50'den dahası Müslüman bulunan 46 ülkeye ihracatının 2021'in 10 ayında sabık senenin ayrımsız zamanına gereğince yüzdelik 28 artarak 46 bilyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini bildirdi.

Bu devletlerin yekûn ihracattan yüzdelik 25 hisse aldığını dile getiren Gülle, "Çoğunluğu Müslüman bulunan Balkanlar, Kuzey Afrika, Kafkasya, Orta Doğu ve Orta Asya bölgelerinin merkezinde mevcut Türkiye düşüncesince bu rakamın ve bu oranın baş döndürücü hâlâ faziletli olması gerektiğine inanıyoruz. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz fuar ve şahika neredeyse organizasyonlarla İslam dünyasındaki ticaretin önü hâlâ baş döndürücü açılacaktır." niteleyerek konuştu.

"İslam devletleri helal standartlarında kuma akım etmeli"

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı ve SMIIC Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adem Şahin de Müslümanların azınlıkta yer aldığı alanlarda ve devletlerde emin ve helal besin ile hizmete erişebilmesinin öneminden bahsetti.

TSE'nin, SMIIC'nin yayımladığı hepsi standartları bildirme ettiğini dile getiren Şahin, bu standartların tamamını totaliter müşterek yaklaşımla uyguladıklarını bildirdi.

Şahin, şunları kaydetti:

"Dünya genelinde helal belgelendirme hesabına düzentileme işleyen azamet ve firmalar baş döndürücü karışık çalışıyor, kuma müşterek paydada buluşulamıyor. Bu karışıklık sonuç kullanıcılar ile istihsal işleyen kuruluşlarda ve firmalarda da müşterek emniyet sorunu doğurmaktadır. Bu çerçevede insanlığın menfaati doğrultusunda akım edebilmek hesabına İslam ülkelerinin müşterek tane müşterek bina şekilde toplanarak standartları bildirme etmesi ülkemizin en iri temennisidir."

"Kovid-19 zamanında helal besin üretimini artırmalıyız"

İslami Gıda Güvenliği Teşkilatı (IOFS) Direktörü Yerlan A. Baidaulet ise, dimdik ve helal besin üretmenin öneminden bahsederek, tedbir zincirinde toy insan koronavirüs (Kovid-19) dolayısıyla yaşanmış bulunan sıkıntıları anlattı.

Baidaulet, "Salgın zamanında kâmilen manada besin güvenliğinin ne denli ehemmiyetli olduğu, helal besin tüketiminin önemi hâlâ da ortaya çıktı. Bu sebeple hassaten helal besin üretimindeki potansiyelimizi en fevk düzeye çıkarmalıyız." niteleyerek konuştu.

İslam İşbirliği Teşkilatı üyelerinin kuma müşterek ortam geliştirmeleri gerektiğine yer veren Baidaulet, besin güvenliği dair standartların oluşturulması noktasında kazanım sağlayacak müşterek platformun helal gıdanın üretimini ve alışveriş payını artırabileceğini söyledi.

Dünya Helal Zirvesi Organizasyonu Başkan Yardımcısı Emre Ete de organizasyonu, hepsi Müslümanların kuma müşterek gayede buluşmasına fariza geçirmek hesabına herhangi müşterek sene müşterek aşama hâlâ öteye taşıyacaklarını söyledi.

Ete, "Helalin esasen sıhhat, afiyet, namus ve büyüklük olduğunu, helalin yer aldığı herhangi müşterek yerde emeğin, karşı terinin bulunduğunu baştan sona beraberce hepsi dünyada temsile bitmeme edeceğiz. Yaklaşık 2 bilyon Müslümanın yaşamış yer aldığı evren genelinde Müslümanların kazançlı manada birbirini desteklemesi, 7 trilyon dolarlık helal alanının büyümesi ve helal farkındalığının çoğalması düşüncesince çalışmaya bitmeme edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Helal Expo 25'ten müşterek tomar ülkeden murahhas ağırlıyor

Alınan bilgiye göre, dünyanın en iri "helal organizasyonu" şekilde bildirme edilen etkinlik, helal belgeli tecim kütlesinin artırılması, toy pazarlara erişim sağlanması ve sektörel gelişmelerin yakından izlem edilmesi amacıyla düzenleniyor.

Bu sene "Yeni Çağın Yeni Normalleri: Helal Üretim ve Tüketimin Vazgeçilmezliği" temasıyla ICDT ve SMIIC iş birliğiyle planlı 7. Dünya Helal Zirvesi ve 8. İİT Helal Expo, 25'ten müşterek tomar ülkeden ulusal ve ferdî katılımlarla gerçekleştiriliyor.

Fuar, ilkin besin edinmek neredeyse kozmetik, para ve gezim neredeyse alanlardan nice dal temsilcisini müşterek araya getiriyor. Ayrıca, lojistik, yayıncılık, ambalaj, terbiye neredeyse ayrımlı sektörlerden de firmalar da arazi alıyor.

Fuarla senkronik şekilde SMIIC anne paydaşlığında, Ticaret Bakanlığı ve Helal Akreditasyon Kurumundan (HAK) ilkin edinmek neredeyse ülkenin ilgilendiren azamet ve kurumlarının katkılarıyla planlı 7. Dünya Helal Zirvesi'ne de dünyanın ciharıyek yanından sahalarında hevesli akademisyenler, araştırmacılar, iş müşterilerini ve dal öncüleri katılıyor.

Çevrim içi de izlem edilebilecek etkinlikle İİT üyesi devletler arasındaki el donanması ve iş birliğini artırmanın yanı esna teşkilata uzuv sıfır devletlerde de helal sektörüne müteveccih farkındalığı artırıp ilişkileri takviye etmek amaçlanıyor. Organizasyon, 28 Kasım'da sona erecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler