USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Büyük lider Atatürk, ebediyete irtihalinin 83. senesinde KKTC'de anıldı

Büyük lider Atatürk, ebediyete irtihalinin 83. senesinde KKTC'de anıldı
10-11-2021 13:40
Lefkoşa

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Şef Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete irtihalinin 83. yılı zımnında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) genelinde törenler düzenlendi.

Lefkoşa'daki Mustafa Kemal Atatürk Anıtı'nda meydana getirilen önceki törene, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Faiz Sucuoğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Şef Sennaroğlu, bakanlar, milletvekilleri, KKTC'nin İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu, çalım ve firmaların temsilcileri ile yurttaşlar katıldı.

Saygı duruşu, bayrakların göndere çekilmesi ve yarıya indirilmesiyle başlamış bulunan tören, seremoni düzeni sırasına mucibince anıtlara çelenk bırakılmasıyla bitmeme etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Anıt hususi Defteri'ne şunları yazdı:

"Türk milletinin yetiştirdiği şişman reis Mustafa Kemal Atatürk, seni sonsuzluğa uğurladığımız bu günde sevgi, hürmet ve özlemle yad ediyoruz. Bedenen aramızdan ayrılsan da bıraktığın savaş ruhu ile, eserlerinle ve ilkelerinle içimizde her daim yaşayacaksın. Ve inanıyorum ki doğacak nesiller de ayrımsız hissiyatla bu minvalde yürümeye bitmeme edecektir. Sevgin kılıç Kıbrıs Türklerinin süresince sönmez birlikte ateş, şişman birlikte volkandır. Vasiyetin bulunduğu üzere, Türkiye’nin ve Türk milletinin bekası düşüncesince Kıbrıs’a özen edecek ve aşırı çalışacağız.

Ey Büyük Atatürk! Naçiz bedenin aşırı sevdiğin yurt topraklarının kollarında yatmakta; düşüncelerin ilkelerin tamamen personeli olmakla alım çalım duyduğun Türk Milletinin alternatifini aydınlatmakta ve 'en şişman eserim' niteleyerek tamamen övündüğün Türkiye Cumhuriyeti dosdoğru ayakta durmaktadır. Ruhun neşeli olsun!"

"İlkeleriniz, Türkiye ve KKTC'nin alternatifini aydınlatmakta"

Büyükelçi Başçeri de Anıt hususi Defteri'ne Atatürk'e ithafen, "Aziz milletimiz, önderliğinizde nehiy kuvvetlerine huzur aynısı benzer yepyeni birlikte halas ve istiklal savaşı vermiş, vatanımızı işgalin hunriz pençesinden kurtarmıştır. Sizin liderliğiniz şişman birlikte milletin uyanışını ve boyunduruktan kurtulmasını gerçekleştirme etmiştir." ifadelerini kullandı.

Şimdi beniz salname kebir birlikte çınar bulunan Türkiye Cumhuriyeti'nin kalkınma hamlesini Atatürk'ün belirledi ilkeler doğrultusunda hâlâ da ileriye çalmak düşüncesince inançla çalıştıklarını vurgulayan Başçeri, şunları kaydetti:

"Sizden aldığımız azim ve feyzle memleketimiz dünyada ve sahasında sağlam aşırı sorunla giriş etmekte, çelimli ve haysiyetli duruşunu pekiştirmektedir. İlkeleriniz, eskiden bulunduğu bugün de ayrımsız direnerek Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin alternatifini aydınlatmakta; ayrımsız sürede dünyada sağlam aşırı ulusa delalet etmektedir. Şanlı Türk Milletinin Büyük Evladı, sizi saygı, minnet, korkunç ve dualarla anıyoruz. Ruhunuz neşeli olsun."

Lefkoşa'daki ikinci merasim AKM'de yapıldı

Başkent Lefkoşa'daki ikinci merasim Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) yapıldı.

Cumhurbaşkanı Tatar, burada icra ettiği konuşmada, Atatürk'ün vefatının 83. senesinde kendisini rahmet, minnet, yârenlik ve özlemle andıklarını söyledi.

Atatürk'ün ömrüne nice muvaffakiyet ve savaş sığdırdığını tamlayan Tatar, "Kıbrıs'ta baktığımızda, Türkiye'nin halas savaşları, karşılama savaşları, nehiy kuvvetlerine huzur sunulan dış mücadele, Atatürk'ün tabanca dostlarıyla gösterdiği cesurluk ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu, Kıbrıs Türk halkının direnişinde bizlere esin deposu ergin ve kuvvet vermiştir." dedi.

Tatar, Kıbrıs Türk halkının Atatürk'ün çevrilme ve devrimlerini önceki uygulayanlardan bulunduğunu vurgulayarak, Atatürk'ün sorun arkadaşlarına herhangi birlikte devir "Kıbrıs Ada'sına özen edilmesi" anlamında telkinde bulunduğunu hatırlattı.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu ise "Bugün, karaları putrel haset değil, bugün, O'nu hâlâ güzel anlama, izlem edebilme ve O'nun kabil müterakki görüşlü birlikte yurtsever olma günüdür. Bugün, Mustafa Kemal Atatürk'ün ermiş anısı uğrunda ulusça hürmet ve gönül borcuyla eğildiğimiz, O'nun gençliğe hediye etmiş bulunduğu Cumhuriyet ve bağımsızlığı, hâlâ yukarılara taşımak, öge ve hedeflerine hâlâ aşırı eş çıkacak günüdür." sanarak konuştu.

Amcaoğlu, Atatürk'ün yegâne birlikte reis olmasının beraberinde topu topu dünyanın hürmet duyduğu talih adamı, şişman birlikte eş ve bile bulunduğunu söyledi.

AKM'de 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü zımnında liet ve şiirler okundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler