USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Borsa İstanbul'da ralli vezneci hisseleriyle bitmeme ediyor

Uzun seneler borsanın lokomotifi konumundaki veznedar hisselerinin, sabık sene süregelen ve bu sene ilk teşrin ayına denli bitmeme fail suskunluğunu nakzen baştan dümene geçmesiyle BIST 100 endeksi üstün dereceli hakkında üstün dereceli kırıyor.

Borsa İstanbul'da ralli vezneci hisseleriyle bitmeme ediyor
15-11-2021 16:25
İstanbul

Ekim ayından buyana alıcılı seyreden kasacı hisseleri, dakika Garanti BBVA'nın anne hissedarı Banco Bilbao Vizcaya Argentaria'nın (BBVA) açıklaması sonrası zamanı yükselişlerinden bir tanesini kaydetti.

BBVA'dan Garanti düşüncesince fahri kayar alımı kararı

BBVA'nın, Garanti BBVA hisseleri düşüncesince fahri kayar alıntı teklifinde bulunmaya değişmeyen verdiğini ve alıntı fiyatının, muktezi izinlerin katılması yerinde kayar başı 12,20 liralık olacağını açıklamasıyla kasacı hisselerinin şişman çoğunluğu dakika yüzdelik 10'a DOĞRU bedel hasılatıyla çatı fiyattan prosedür görüyor.

Piyasalar açılmadan duyurulan fahri alıntı teklifi kararıyla Garanti BBVA hisseleri açılışta çatı olurken, çelimli alımlar başka kasacı hisselerinde de tesirini gösterdi ve bankacılık endeksi yüzdelik 9,7 artma ile 19 Eylül 2013'ten buyana en dobra günce performansını kaydetti.

Bankacılık endeksi bu zamanı yükselişine koşut 1.615 benek ile Ocak 2021'den buyana en faziletkâr seviyeye çıkarken, BIST 100 endeksini de tarihinde önceki kat 1.700 puanın dair taşıdı.

Bugünkü yükselişle baş başa kasacı hisselerinin averaj girdisi salname bazda zait tarafa geçerken, kasacı hisselerinin sonuç dönemdeki performansı menfez dolduruyor.

Buna göre, borsada ekimin önceki haftasında başlamış bulunan ve halen bitmeme fail rallide BIST 100 endeksi kısaca yüzdelik 24 repo sağlarken, kasacı hisselerinin averaj girdisi yüzdelik 34 oldu.

Buna rağmen 1.615 benek yöresinde mevcut dolar bazlı bankacılık endeksinin 2013'deki zirvesinden (2.003 puan) kısaca yüzdelik 20 indirimli olması dikkati çekiyor.

Analistler, umumi anlamda Borsa İstanbul'daki ucuzluğun kasacı hisselerinde elan net görüldüğünü kaydederek, bankacılık endeksinin hala zamanı zirvesinden uzakta olduğunu, dolar bazında ise akan fiyatlarla 161 seviyelerindeki bankacılık endeksinin zirvesinin 1.200 puanda bulunduğunu hatırlattı.

"Bunu ortak milat kendisine bildirme edebiliriz"

Vakıf Yatırım, Yatırım Danışmanlığı ve Portföy Yönetimi Direktörü Altan Aydın, konuya bağlı AA muhabirine icra ettiği değerlendirmede, BBVA'nın hamlesinin ortak milat bulunduğunu dile getirdi.

BBVA'nın Garanti Bankası düşüncesince ayırdığı 2,2 bilyon avroluk tutarın ebatlarına dikkati çekici Aydın, bankanın verdiği fiyatın cuma namazı kapanışının yüzdelik 15 yukarısına bedel geldiğini belirtti.

Yabancı yatırımcıların bankalara ilgisinin ne halde bulunduğunun bilinmediği ortak devirde BBVA'nın hakeza ortak izah yapmış olmasının başka ecnebi yatırımcılar gözetiminde de baş döndürücü nazik bulunduğunu kaydeden Aydın, "Bizim 12 maaş amaç fiyatlarımız kısaca yüzdelik 25-30 artma potansiyeline ayraç ediyordu. Dolayısıyla ortak ecnebi ortağın cuma namazı günkü kapanışın yüzdelik 15 üstünde fiyatla kayar alıntı teklifi yapıyor olması, bizim düşüncesince potansiyellerin elan yukarıya gideceği anlamına gelir." halinde konuştu.

Aydın, piyasada ecnebi ortağı bulunan başka bankalar düşüncesince de benzeri beklentilerin doğma olabileceğini anlatım ederek şunları aktardı:

"Ayrıca BBVA Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Torres Villa'nın icra ettiği izahat da baş döndürücü önemli. Başka kapital seçeneklerinin de gündeme gelebileceğinden bahsediliyor. Risklerin fiyatlandığından bahsediyor ki baş döndürücü önemli, zira hem vasıtasız yatırımcı gözüyle meydana getirilen ortak izah aynı zamanda parasal envestisman çekilebileceğinin göstergesi. Bundan ahir proses düşüncesince de ümit oluşturabileceğini düşünebiliriz. Zaten bankalar defter kıymeti yönünden ağırbaşlı iskontoluydu, bunu elhak baştan sona konuşuyorduk. Bahsedilen kayar alıntı teklifinin fiyatı 12,20 lira. Bugünkü fiyata gereğince yüzdelik 5 elan dair ayraç ediyor. Dolayısıyla ferda da yükseliş hevesi bitmeme edecektir."

"Yatırımcı algısı yönünden iyice pozitif"

Aydın, hem BIST 100 endeksinin aynı zamanda Türk kayar senedi fiyatlarının derinliğine süredir ilkin dolar bazında ağırbaşlı bağan seviyelerde seyrettiğine değinerek, bunun ecnebi yatırımcılar gözetiminde de ortak milat kendisine düşünülebileceğini anlatım etti.

Kısa vadede aceleci yükselişin peşi sıra ortak sansasyon olabileceğini ancak gelişmelerin, ölçülü ve derinliğine vadede Borsa İstanbul'un baş döndürücü ehven ve potansiyelli göründüğünün net ortak resmi bulunduğunu bildiren Aydın, "Zaten başka şirketlerle ait de arzu oluşuyor. Bankalar haricinde holdingler de iştirak yapıları zımnında aracısız kendisine etkilendiler ancak onun haricinde parasal kesim dışı Havacılık ve demir-çelik kabilinden sektörlerde de ilginin arttığını görüyoruz." laflarını kullandı.

Aydın, BIST 100 endeksinde başka firmaların de yüzdelik 3-3,5 oranında bedel kazandığını belirterek, bundan ahir cereyan düşüncesince hedeflerinin BIST 100 endeksinde kısaca 2.000 puana karşılama ettiğini kail Aydın, bankalar düşüncesince bu hedeflerin rötuşlu edilerek az buçuk elan artırılabileceğini kaydetti.

Aydın, ecnebi yatırımcı ve borsaya ırak bulunan Türk yatırımcıların algısı açısından bu gelişimin baş döndürücü ehemmiyetli olduğuna değinerek, "Finansal manada bakılınca da ayrılan mal ve teklifin boyutu ruh bilimsel kendisine da piyasayı destekleyecek." dedi.

BBVA'nın ülke haricinde 11,5 bilyon dolarlık ortak servet satışı yaptığını hatırlatan Aydın, kurumun elinde hala kullanabileceği fonların olduğunu, bu nedenle yetkililerin icra ettiği "başka tercihler de var" ifadesinin ehemmiyetli bulunduğunu söyledi.

"Yabancı algısının pozitife döndüğünü söyleyebiliriz"

Işık Menkul Stratejisti Volkan Dükkancık da, sabık hafta Koç Holding'in Yapı Kredi'deki hisselerini UniCredit'ten bildirme etme opsiyonunu kullanmasının peşi sıra dakika de BBVA'nın Garanti BBVA hamlesinin bankaların anne ortaklıklarının tüketicilere bulunan güvenlerini gösterdiğini dile getirdi.

Bu durumun piyasada yanıt bulduğunu kaydeden Dükkancık, "Özellikle BBVA'nın bu sonucu kâffesi bankacılık sektöründeki fiyatlamaların yeniden gözden geçirilmesi yönünden piyasada ortak çıngı oluşturmuş durumda." ifadelerini kullandı.

Dükkancık, bankaların elhak sonuç devirde iyice ehven çarpanlarla prosedür gördüklerini vurgulayarak, sonuç ortak birçok haftadır ecnebi ilgisinin bankacılık sektöründe yoğunlaştığını gördüklerini söyledi.

Bu haberle baş başa ecnebi algısının pozitife dönebileceğini kail Dükkancık, şunları kaydetti:

"Garanti Bankası'na müteveccih haberin bankalar düşüncesince ortak temel oluşturduğu, hem bankaları aynı zamanda endeksi dünkü zirvelere taşıyacağını söyleyebiliriz. Endekste geldiğimiz seviyeler 1.700 benek üstü. Muhtemelen 1.640-1.650'ler üstünde dünkü ortak aya oluşumuyla baş başa sene sonuna denli dünkü zirveleri konuşmaya bitmeme ediyor olacağız. Diğer yandan bankaların bilançoları 3. çeyrekte dobra gelmişti. Özellikle itimat tevdiat oranının bankalar lehine gelişim göstermesi bilançoları ehemmiyetli halde desteklemişti. Bütün bunlar birleşti ve endekste gecikmiş ve bastırılmış arzu çabucak oluştu diyebiliriz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler