USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Belçika'da haftada 4 gün emek vermek teklifi ikrar gördü

Belçika hükümeti, günce emek vermek saatlerini artırıp haftalık emek vermek gününün 4'e düşürülmesine olanak verici tasarıyı bildirme etti.

Belçika'da haftada 4 gün emek vermek teklifi ikrar gördü
15-02-2022 18:05
Brüksel

Haftalık emek vermek gününü 4'e düşürülmesi teklifi teşrinievvel ayında erkinci görüşlü siyasetçiler ve milletvekilleri çeşidinden yapıldı. Hükümeti meydana getiren siyasal partilerin görüşmeleri kararında öneri birtakım değişimlerle benimseme gördü.

Belçika hükümetinin işgücü reformu kapsamında benimseme etmiş olduğu tasarıya göre, çalışanlar isterlerse günce 9,5 zaman mesai yapmaları yerinde haftanın 4 haset çalışabilecek. Böylece haftalık 38 zaman bulunan emek vermek süresi 4 günde tamam olacak.

Sendikalarla işverenler arasındaki dolgun görüşmeler kararında 9,5 saatlik günce emek vermek süresi 10'a çıkarılabilecek.

Sosyalist sendikalar öneriye gönül rahatlığı çıkıyordu. Sendika temsilcileri, hemen emek vermek günlerinin değil, çalışanların iş saatlerinin de umumi yerine düşürülmesi icap ettiğini savunuyordu.

Mesai haricinde telefon ve e-postalara bakmama hakkı

Belçika'da çalışanlara başkaca mesai saatleri haricinde işle ait ileti ve e-postalara yanıt vermeme hakkı da bahis konusu olabilecek.

Geçen ay federal hükümete ilişkin etkin memurlara "acil bağlam dışında" getirilen imkandan hususi kol personelleri da faydalanacak.

Ancak acemi düşünce 20'den çok mensubu mevcut iş bölgeleri düşüncesince muteber olacak. Toplu sözleşmelere bu hakkın eklenmesi düşüncesince iştirakçi sendikaları ile işverenlerin etüt etmesi gerekecek.

Belçika Ekonomi ve Çalışma Bakanı Pierre-Yves Dermagne, acemi dönemle ait değerlendirmesinde, "İş ve hususi avlu sınırları tedricen elan çok iç içe geçiyor. Ardı ardı kesilmeyen talepler çalışanların fiziki ve ruhiyat sağlıklarına dokunca verebilir." dedi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler