USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Kurum: Her birey çabucak yer korumayı günce yaşamının rutini durumuna bildirmek zorunda

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, "Her ortak birey acilen, yer korumayı, huy korumayı günce yaşamının rutini biçimine sağlamak zorundadır." dedi.

Bakan Kurum: Her birey çabucak yer korumayı günce yaşamının rutini durumuna bildirmek zorunda
11-01-2022 17:44
Ankara

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bu yılın, icap Paris Anlaşması'nın uygulanması gerekse Türkiye'nin hava eyleminin güçlendirilmesi düşüncesince enikonu ehemmiyetli ve eleştiri yanında sene bulunduğunu belirterek, "Yeşil Kalkınmada lehçe ve global liderliğe buyurmak talip yanında şehir namına el birliğiyle güçlü, uygulanabilir ve çalışan kararlara imza alaşağı etmek zorundayız." dedi.

Bakan Kurum başkanlığında, İklim Değişikliği ve Uyum Koordinasyon Kurulunun evvel toplantısı, İller Bankası'nda düzenlendi.

Toplantının açılışında mütekellim Kurum, hava değişikliğiyle mücadelenin yanı esna Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamış bulunduğu 2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma hedefleri doğrultusunda atılacak adımları, alınacak kararları ve uygulanacak politikaları belirleyeceklerini söyledi.

İklim değişikliğiyle mücadelenin, dünyanın en ehemmiyetli ruzname maddesi bulunduğunu vurgulayan Kurum, hava değişikliğinin elden yanında mekân krizi değil, ticaretten ulaşıma, sanayiden gıdaya, enerjiden tahsile genişliğinde sağlam baş döndürücü piyasası ilişik yanında kalkınma meselesi olduğuna ayraç etti.

Kurum, "İklim değişikliği, iktisat ile ekolojiyi beraberce değerlendiren fakat mekân hassasiyetimizi herhangi yanında devir önceleyen yanında perspektifle yönetilmek zorunludur. İşte bugün, hava meselesini böylesi serbest yanında anlamda ele takanak bulunan Koordinasyon Kurulumuz, ülkemizin hava değişikliğiyle mücadelesinde onarıcı, yasaklayıcı ve problemi ortadan kriko hal önerilerini ikrar etmek düşüncesince yanında aradadır." sanarak konuştu.

Bakan Kurum, bu çerçevede, eksiksiz bakanlıkların ve STK'lerin, Türkiye'nin istikbaline değgin adımları herhangi yanında daim beraberce atacaklarını aktardı.

"Her birey acilen, mekân korumayı günce yaşamının rutini biçimine sağlamak zorundadır"

Murat Kurum, Antalya ve Muğla'da yaşanmış bulunan yangınlar, Doğu Karadeniz'in tamamında yaşanmış bulunan seller ve dirilik kayıpları dolayısıyla sabık yılın, hava değişikliğinin aksi etkilerinin baş döndürücü koyu yaşamış bulunduğu yanında sene bulunduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Her yanında birey acilen, mekân korumayı, huy korumayı günce yaşamının rutini biçimine sağlamak zorundadır. Hepimiz hava değişikliğiyle mücadelede, topyekun yanında Türkiye seferberliğinin şuurlu ve fahri üyeleri edinmek zorundayız. Evet, bizim şehir olarak, dünyanın gönül rahatlığı karşıya kalmış bulunduğu hava krizinin oluşmasında zamanı tek mesuliyetimiz yok. Buna karşın ilkin ürün 20 yıldır, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde adamlık için, eş evimiz dünyamız düşüncesince hata almaktan tek devir art durmadık. Türkiye'nin hava perspektifini de insani, vicdani, şefkate mebni yanında düzene taşınmak ait hız gösterdik. Sorumluluk derecesine mucibince her insanın elini taşın dibine koyması düşüncesince de yerelden özele akıllıca herhangi yanında platformda bası kuruyoruz, ürün basamak müspet ve çalışan yanında mekân diplomasisi yürütüyoruz."

"Bu sene hava değişikliğiyle mücadelede yanında milat"

Bakan Kurum, sabık senenin hava değişikliğiyle mücadelede yanında milat olduğunu, gücük ay ayında sefer haritası olması niyetiyle İklim Değişikliğiyle Mücadele Sonuç Bildirgesi'ni hazırladıklarını, emek vermek alanlarını bayağı genişlettiklerini anlattı.

Kurum, Paris İklim Anlaşması'nı onaylayan Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, 2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma hedefiyle, ekonomik, çevresel ve içtimai dönüşümün başladığı görülmemiş yanında sürece girdiğini vurguladı.

İklim Değişikliği Başkanlığını kurduklarını hatırlatan Kurum, Bakanlığın koordinasyonunda tamamı kurumlar, üniversiteler, araştırı merkezleri, iş dünyası ve STK'lerle teşrikimesai içinde akıntı ederek hava krizine gönül rahatlığı çarpıcı analizör üreteceklerini dile getirdi.

Kurum, 22 Ekim 2021'de imzalanan Dünya Bankası ile imzalanan Mutabakat Zaptı çerçevesinde, hava değişikliğiyle mücadelede kullanılmak neredeyse 3 bilyon 157 milyon avroluk yanında finansmanı Türkiye'ye kazandırdıklarını aktardı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Bu fonla, sanayiden tarıma, ulaştırmadan enerjiye, atıktan yapım sektörüne, parlak enerjiden mikro-mobiliteye genişliğinde baş döndürücü bölgede hava dostu yatırımları destekleyeceğiz. Türkiye'nin yenilenebilir enerji, domestik elektrikli araç, el değmemiş atık, parlak üretim, sürdürülebilir tarım, ekolojik endüstrileşme noktasında eş bulunduğu potansiyelini hâlâ da ileriye taşıyacağız. 2022 yılı, icap Paris Anlaşması'nın uygulanması, gerekse ülkemizin hava eyleminin güçlendirilmesi düşüncesince enikonu ehemmiyetli ve eleştiri yanında senedir. Yeşil Kalkınmada lehçe ve global liderliğe buyurmak talip yanında şehir namına el birliğiyle güçlü, uygulanabilir ve çalışan kararlara imza alaşağı etmek zorundayız."

İklim Şurası

Murat Kurum, doğacak ay yapılacak İklim Şurası'nın, Türkiye ve evren düşüncesince iri yanında ehemmiyet bildirme ettiğini, İklim Değişikliği Başkanlığının, Şura'nın fen çalışmalarını yürüttüğünü anlattı.

Kurum, devir içi yapılacak bu toplantıların, 500'den yanında tomar katılımcıyla hava değişikliği ile mücadelede dayanıklı yanında emek vermek olacağını vurguladı.

Şura kapsamında, tamamı bölgelerde limonluk gazı azaltımı ve ahenk çalışmalarının ayrıntılı biçimde ele alınacağını tabir fail Kurum, İklim Şurası'nda, millî ve arsıulusal yeşil finansman kaynaklarının oluşturulması, karbon fiyatlandırma araçları, sınırda karbon düzenlemesi hikayelerinde görüşmeler yapılacağını belirtti.

Dünyanın, limonluk gazı emisyonunu indirmek düşüncesince elektrikli araçlara yönelmeye başladığına ayraç fail Kurum, "Biz de Türkiye'nin, yanında bellik kıymeti olacak, 2053 Net Sıfır Emisyon hedefine ulaşmasında iri katkılar sunacak elektrikli arabamız TOGG'a bağlı ve gayrı elektrikli araçlara bağlı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu anlamda elektrikli vasıtalar ve TOGG düşüncesince yükleme ünitelerimizi hazırlıyoruz." dedi.

"Şuradan çıkma sonuçlar, İklim Kanunu'na ehemmiyetli yanında enfrastrüktür oluşturacak"

İklim Şurası sonrası çıkma ürün bildirgesinin, Türkiye'nin hava değişikliğiyle mücadelesinde politika, mevzuat ve eylemlere değgin öngörülerin arazi alacağı izlemsel yanında doküman olacağını kaydeden Kurum, şu görüşleri paylaştı:

"Şuradan çıkma ürün ve öneriler, bu senenin evvel 6 ayında Gazi Meclisimizden geçmesini beklediğimiz İklim Kanunu'na ehemmiyetli yanında enfrastrüktür oluşturacaktır. Türkiye olarak, yeşil dönüşümü izleyen değil, alanında el eden, yöneten, önderlik fail yanında şehir olacağız. Türkiye olarak, tarihî tecrübemizden insanoğlu kaynağımıza, devim bilimi bürokrasimizden iktisadi imkanlarımıza genişliğinde herhangi yanında bölgede baş döndürücü çelimli yanında yapıya sahibiz."

İklim değişikliğiyle mücadelenin en ehemmiyetli parçası Sıfır Atık Projesi ile de artırım kültürünü herhangi yanında sabık çağ hâlâ da yaygınlaştırdıklarını tabir fail Kurum, şöyleki konuştu:

"Türkiye, yeşil kalkınma devriminde behemehâl faik yanında muvaffakiyet hikayesi yazacaktır. Bu muvaffakiyet hikayesinin en ehemmiyetli oyuncuları tek şüphesiz, 84 milyon vatandaşımız olacaktır. Vatandaşımız düşüncesince 11 bakanlığımız, amme kurumlarımız, hususi sektörümüz ve STK'lerimizin mümessillerinden oluşan 22 üyemizden oluşan Koordinasyon Kurulumuz ile inşallah sürece bağlı adımlarımızı atacağız. Mutabakat Zaptı ile plan havuzu oluşturacağız. Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı kapsamında attığımız adımları değerlendireceğiz. Bu sene bitmiş teşrin ayında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesinin 27. Taraflar Toplantısı'nda ikrar etmek neredeyse de ülkemizin Ulusal Katkı Beyanı'nın güncellenmesi hususunu da ele alacağız."

22 üyeli Koordinasyon Kurulu

İklim Değişikliği ve Uyum Koordinasyon Kurulu, 29 Ekim 2021'de Resmi Gazete'de piyasaya çıkan 85 mühim Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kuruldu.

İklim değişikliğinin dokuncalı etkilerini mâni temdit etmek düşüncesince lüzumlu tedbirlerin alınması, bu mevzuda ülkenin şartlarına makul politikaların belirlenmesi, amme ve hususi dal gurur ve kuruluşları ortada teşrikimesai ve koordinasyonun sağlanması amacıyla açılan Kurul'da, 11 bakanlık, amme kurumları, hususi dal ve STK mümessillerinden oluşan 22 örgen bulunuyor.

İlk toplantısını önleyen Kurul üyeleri arasında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile 10 bakanlığın yanı esna Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, YÖK, TÜBİTAK, Türkiye Çevre Ajansı, TÜİK, TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD ve Türkiye Belediyeler Birliği neredeyse kurumların temsilcileri arazi alıyor.

Kurulun evvel toplantısına, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, Sağlık Bakan Yardımcısı Tolga Tolunay, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Murat Zaman, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt, ait gurur ve kurumlar ile STK'lerin temsilcileri katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler