USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Çavuşoğlu: Asya, en şişman mahveden pazarı kendisine da yükseliyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Asya'nın elden bir istihsal merkezi yerine değil, en şişman mahveden pazarı yerine da yükseldiğini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu: Asya, en şişman mahveden pazarı kendisine da yükseliyor
27-11-2021 13:49
Aşkabat

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda mütekellim Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Aşkabat Zirvesi'nin aşırı ehemmiyetli bir sürede yapıldığını kaydetti.

Çavuşoğlu, kısaca 2 senedir acemi yüz koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla uğraş edildiğini ve global zorluklara huzur gelişigüzel devir çalışan aşırı taraflılık gösterdiklerini belirterek, buna karşın bunu gerçeğe dönüştürmekte çıtırbom kalındığını dile getirdi.

Salgın ve muktezi hesaplı toparlanma kabilinden zorluklara bütünleşmiş bir diyalekt cevaba eş peyda etmek düşüncesince EİT'den yararlanmaları gerektiğine aksan fail Çavuşoğlu, 14. EİT Zirvesi'nde "Kovid-19 sonrası hesaplı iş birliğine" odaklanma sonucu aldıklarını söyledi.

Çavuşoğlu, odaklandıkları bir öbür ehemmiyetli alanın da diyalekt tecim ve linkler olduğuna dikkati çekti.

Küresel hazırlık zincirlerinde zamanı değişimler yaşandığını kaydeden Çavuşoğlu, "Asya, elden bir istihsal merkezi kendisine değil, bire bir sürede en şişman mahveden pazarı kendisine da yükseliyor. Bu biz düşüncesince ehemmiyetli fırsatlar sunuyor. EİT, Asya ve Avrupa ortada bir tecim ve hesaplı teşrikimesai köprüsü kendisine akım etmelidir." dedi.

Çavuşoğlu, bundan dolayı "ulaşım ve geri hizmet koridorlarına" odaklanmaları gerektiğine ayraç ederek, "Küresel ticaretten fakat diyalekt ticareti ve bağlanabilirliği iyileştirebilirsek hâlâ bir tomar faydalanabiliriz." sanarak konuştu.

İslamabad-Tahran-İstanbul Koridorunu kıvançla karşıladıklarını kaydeden Çavuşoğlu, özellikle Zengezur Koridoru peyda etmek üzere, Güney Kafkasya'da karaca ve güçlü yolu bağlantılarının kurulması kararından sevinme duyduklarını tabir etti.

Çavuşoğlu, iş birliğini geliştirmeleri müstelzim bir öbür alanın da gezim olduğuna dikkati çekerek, EİT bölgesinin natürel ve zamanı güzellikleri ile ehemmiyetli bir gezim destinasyonu olma potansiyeline eş bulunduğunu belirtti.

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'de başlatılan "güvenli turizm" girişiminin iyice kalburüstü bulunduğunun altını çizdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Turizm Örgütünün 2023'teki Genel Kurul toplantısının yapılacağı arazi kendisine Semerkant'ın adaylığını da desteklediklerini tamlayan Çavuşoğlu, misyonlara Semerkant'ı desteklemeleri dair yönerge verdiğini ve Semerkant'ın seçilmesinin semt düşüncesince ehemmiyetli bir muvaffakiyet olacağını söyledi.

"EİT'yi akıbet odaklı bir yapıya çevirmek düşüncesince hâlâ aşırı çalışmamız gerekiyor"

Çavuşoğlu, Türkiye'nin başkanlığı boyunca EİT'yi hâlâ çalışan bir organizasyona çevirmek düşüncesince çalıştıklarını, bütçe problemlerini çözmeye ve personel yapısını hâlâ istikrarlı duruma getirmeye odaklandıklarını kaydetti.

Çavuşoğlu, "EİT'yi akıbet odaklı bir yapıya çevirmek düşüncesince hâlâ aşırı çalışmamız gerekiyor. EİT Vizyon 2025'in uygulanması bunun düşüncesince dirimsel ehemmiyet taşımaktadır." dedi.

EİT Vizyon 2025 Ara Dönem Değerlendirmesindeki bulgulara katıldıklarını kaydeden Çavuşoğlu, "Türkiye, kökeninden buyana Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret Anlaşması (ECOTA) kapsamındaki taahhütlerini adına getiriyor." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, anlaşmanın 100 bilyon dolarlık tecim hedefine ulaşmalarına punt bulunduğunu belirterek, her insana buna dayanaklık etmek olma çağrısında bulundu.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Kalkınma Bankasının (ECOBANK) yardıma gerekseme duyan bir öbür ehemmiyetli kasıntı bulunduğunu aktaran Çavuşoğlu, bankanın kurumsal ve finansman kapasitesini artırmaları icap ettiğini belirtti. Çavuşoğlu, hepsi üyeleri bankaya katılmaya çağırma etti.

Çavuşoğlu, mavera taraftan BM Sınai Kalkınma Örgütünün (UNIDO) Küresel Sürdürülebilir Enerji Merkezleri Ağı'nın bir parçası kendisine Azerbaycan'da EİT Temiz Enerji Merkezi'nin kurulması dair varılan anlaşmayı da kıvançla karşıladıklarını dile getirdi.

"Bugün, gelişigüzel zamankinden hâlâ entegreyiz"

Aşkabat Zirvesi'nin 28 Kasım'da yapılacağını kaydeden Çavuşoğlu, "29 sene ilk o gündüz 7 acemi üyeyi ağırladık. Bugün, gelişigüzel zamankinden hâlâ entegreyiz. Kabul edeceğimiz belgelerin entegrasyonumuzu pekiştireceğine inanıyorum." dedi.

Çavuşoğlu, "Tarihi tecim yollarının ve ekin merkezlerinin kalbinde arazi düzlük EİT'nin hâlâ canlı ve ünlü olması gerektiğine inanıyorum. Bunu muvaffak ballanmak düşüncesince hâlâ aşırı çalışmalıyız." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler