USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Afganistan’da kampta hayat savaşı sağlayan aileler çocuklarını satıyor

Afganistan'da nice fasile açlık ve fakirlik dolayısıyla ağır eyyam geçirirken, 16 yaşındaki Necibe Muhammedi, ailesinin barışma rahatsızlığına deva peyda etmek düşüncesince satılmayı bekliyor.

Afganistan’da kampta hayat savaşı sağlayan aileler çocuklarını satıyor
06-11-2021 15:50
Kabil
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Afganistan’da kampta hayat savaşı sağlayan aileler çocuklarını satıyor

Ülkenin batısında mevcut Badgis vilayetinin biçim ilçesi Kale-i Nev'e 8 kilometre mesafedeki alanda onlarca aile, açlık ve fakirlik dolayısıyla yırık ve aşınmış çadırların bulunduğu birlikte kampta berhayat ballanmak durumunda kalıyor.

Kimi fasile fertleri geçimlerini iletmek düşüncesince dilencilik yapıyor, kimisi de çocuklarını feda giyinmek istiyor.

Muhammedi ve Şahid aileleri de bahis konusu ailelerden. Ailelerin yaşamış bulunduğu kampta, elektrik, su ve şebeke denli enfrastrüktür hizmeti bulunmuyor. Akşamları acı yakarak ısınan ve çadırlarını aydınlatan aileler, içmece suyunu ise çevredeki derelerden sağlıyor.

Aile bireyleri, AA muhabirine, günce eşya ekmeklerini bile karşılayamadıklarını, şita aylarının yaklaşmasıyla şartlarının henüz da kötüleşeceğini, arsıulusal kuruluşlardan yardım beklediklerini ve fakirlikten az buçuk da olsa tevlit geçirmek düşüncesince çocuklarını feda giyinmek istediklerini söylüyor.

Aileler, böylecene evlatların henüz dobra birlikte geleceğe cemaat olma ihtimali bulunduğunu anlatım ediyor.

Ülkede satışa çıkarılan küçüklere genel açıdan dü kamet isteyen oluyor. İlk kamet bulunan evladı sıfır aileler, kız-erkek evlatları çocuk peyda geçirmek düşüncesince satın alıyor. Diğer kamet ise kız çocuklarını tezevvüç eylemek amacıyla satın alıyor. Bu vaziyette düzlük adamın yaşı önemsenmiyor.

Eski hükümet devrilmeden geçmiş kampın arsıulusal yardım kuruluşları çeşidinden desteklendiğini tamlayan aileler, Taliban'ın dünya yönetimini devralmasının peşi sıra bu yardımların da kesildiğini anlatım etti.

Necibe, satılmayı bekliyor

Geçim derdine sakıt nice aile, çocuklarını satmaya yöneldi. Bu çocuklardan bir tanesi de 16 yaşındaki Necibe Muhammedi.

Necibe, pedagoji bilimi kabul geçirmek ve gitgide birlikte dizge sahibi ballanmak istiyor fakat ailesinin geçimini iletmek düşüncesince 50 bin afganiye (yaklaşık 550 dolar) satışa çıkarıldı.

Amca Gül Ahmed Muhammedi, Necibe'yi satarken insan ayrımı yapmıyor fakat Necibe'yi onunla evlenecek birlikte bireyin satın almasını arzuluyor. Böylece Necibe'nin evlilik yapan ve "hayatını kurtarmış" olacağına inanıyor.

Babası 2 sene geçmiş göden kanseri dolayısıyla yaşamını kaybetti

Necibe, babası Gülcan'ı 47 yaşlarındayken göden kanseri dolayısıyla 2 sene geçmiş kaybetmiş. Aileye şu an ağababa yarısı Muhammedi bakıyor. Necibe, anası Mestane (38), koca kardeşleri Abdulsamed (8), Razık (6) ve kız kardeşi Melike (4) ile amcası Gül Ahmed (56), benzeri ve kızı Zermine (9) kampta mevcut birlikte çadırda yaşıyor.

Amca Muhammedi şu an işsiz, esas Mestane ise dilencilik yapıyor.

Amca Muhammedi, kardeşi ve Necibe'nin babası Gülcan, başlangıçta kom ve tarlalarda gündelik ile çalışıyorlarmış. Taliban ve geçmiş hükümet ortada kesirler çatışmalar ve yağışsızlık dolayısıyla rastgele ikisi de işini kaybedip, 4 sene geçmiş şu an yaşadıkları kampa yerleşmişler.

Baba Gülcan'ın dü sene geçmiş vefatı üstüne rastgele dü ailenin geçimi de amcanın üstüne kalmış.

Amca Gül Muhammedi şu an çalışmıyor ve arsıulusal yardım kurumlarının kendilerine yardım göndermesini istiyor.

İki sene geçmiş gene açlık ve fakirlik dolayısıyla o devir 12 yaşlarında bulunan kızı Rahime'yi sattığını ve düzlük bireyin onunla evlendiğini tamlayan ağababa yarısı Muhammedi, bire birlikte biçimde Necibe'yi de feda giyinmek istediğini söyledi.

Muhammedi, husus ile ilgilendiren şu ifadeleri kullandı:

"Açlık dolayısıyla mecburen Necibe'yi satışa çıkardım. Çünkü bambaşka çarem yok. Eğer gestalt hakeza bitmeme ederse önemsiz yaşlarındaki öteki kızımı da satışa çıkaracağım. Necibe'nin anası sabahtan akşama denli pazarda dilencilik yapıyor. Biz de istiyoruz Necibe pedagoji bilimi alsa, okusa ve gelecekte birlikte hekim olsa fakat maatteessüf bu durumumuzdan kaygılıyız."

Amca Muhammedi, şu an tek insan veya kurumdan yardım alamadıklarını vurgulayarak, "Eğer gestalt hakeza bitmeme ederse bizim denli nice fasile henüz çocuklarını satışa çıkarabilir. Hatta geceleyin ezanı yiyeceğim döşenmemiş ekmeği bile bulamıyoruz. Çalışmak düşüncesince iş yok, nereden bulacağız parayı." sanarak konuştu.

Çevresindeki bir takım şahısların kendisini Necibe'yi "ucuza satıyor" sanarak eleştirdiğini özetleyen Muhammedi, "Ailemin açlık ve ölümden kurtulması düşüncesince iri kızlarımızı satmaya mecburuz." dedi.

Necibe'nin en ehemmiyetli umudu pedagoji bilimi almak

Necibe'nin en iri umudu ise pedagoji bilimi kabul geçirmek fakat şu esas denli on paralık okula gidememiş. Küçükken kızlar düşüncesince pedagoji bilimi sağlayan birlikte medresede birlikte süre Kur'an ve diyanet derslerimizi eğitimi almış. Bunun haricinde tek resmi eğitimi bulunmuyor.

Necibe, buna karşın okula gidip pedagoji bilimi kabul geçirmek istediğini söylüyor. Okuyup hekim veya hoca ballanmak istediğini kaydeden Necibe, büyüyünce kendileri denli yerinden bulunan fakir ailelere yardım geçirmek istediğini belirtti.

Necibe, "Şu esas denli tek arzum gerçekleşmedi. Okula gidip pedagoji bilimi kabul geçirmek ve gelecekte de bireylere görev geçirmek istiyorum. Ancak fakirlik ve sıkıntı ailemizi maatteessüf beni satmaya âşıklı bıraktı." dedi.

İsteklerine ulaşamayacağını düşünen ve geleceği dirlik nikbin olmadığını vurgulayan Necibe, satılmaması düşüncesince arsıulusal kurumlara kendilerine yardım etmesi çağırısı yaptı.

Şahid ailesi de önemsiz çocuklarını feda giyinmek istiyor

Kampın öteki birlikte sakini ise Şahid ailesi. Baba Muhammed Arif Şahid (58), benzeri ve evlatları Muhammed Akif (12), Nuriye (10), Meryem (8), Şükriye (5), İhsan (1,5) ile birlikte çadırda yaşıyor.

Baba Şahid, 4 sene öncesine denli seyyah satıcılık yapıyormuş. Yaşlandığını ve bu işi meydana getirecek gücünün kalmadığını tamlayan Şahid, kampa yerleştiğini kaydetti.

Ailenin en iri evladı 12 yaşındaki Muhammed Akif, marazlı ve daim yatakta. Baba Şahid, çocuğun vücudunun daim şiştiğini söylüyor fakat tanılama ve otama düşüncesince hastaneye götürecek paraları olmadığını, bu yüzden oğlunda ne hastalığın bulunduğunu bilmediklerini söyledi.

Şahid, çocuklarına bakacak olanağı olmadığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Muhammed Akif isminde birlikte koca çocuğum evde marazlı yatıyor. Onu besleyecek besin ve otama edecek param caba yok. Ben ne yapabilirim biilaç ve rastgele yerden acıklı maktu durumdayım. Allah bana yardım ederse çocuklarımın elimden gitmesini katiyen istemiyorum. Bir taraftan şita geldi, havalar soğumaya başladı. Yakacak kömür odun caba bulamıyoruz. Dün geceleyin ezanı komşulardan dü zerre ekmeği dilencilik yaparak aldım ve getirdim çocuklarıma yedirdim."

Baba Şahid, çocuklarını aşırı sevdiğini fakat onları satmaya âşıklı bulunduğunu söyleyerek, kampta bambaşka ailelerin de kendileri ile bire birlikte kaderi paylaştığını aktardı.

Taliban yetkililerinin kampa geldiğini fakat şu esas denli kimseden yardım görmediklerini tamlayan ağababa Şahid, "Kimse âşıklı eğer olmazsa öz çocuğunu feda giyinmek istemez. Ancak açlık dolayısıyla âşıklı kalır insan. Ben buğulanmış olduğum düşüncesince çalışamıyorum. Ayrıca idman düşüncesince iş de namevcut şu an. Çoğu devir aşındırmak yiyemeden güneş geçiriyoruz." dedi.

Şahid, evlatları Nuriye (10), Meryem (8), Şükriye (5) ve İhsan’ı (1,5) insan başı 150 dolardan feda giyinmek istediğini söyledi.

Uluslararası kurumlardan yardım istem fail Şahid, "Komşularımın caba eşya birlikte şeyi namevcut en azından onlarda olsa da çocuklarımı doyuracak denli onlardan alsak. Çocuklarımı taşınmazlar dışına caba iletmek isterlerse satacağım. Yeter ki birlikte şeyler alabilecek paramız olsun. Çocuklarım açlıktan ölmesin yeter." sanarak konuştu.

Ülkede nüfusun iri birlikte kesimi açlık ile dirlik karşıya

Taliban ile geçmiş hükümet güçleri ortada yazları tırmanan çatışmalar ve Taliban'ın ülkeye bilgili olma sürecinde dünya ekonomisi iri dokunca görmüş, nice iş noktayı faaliyetlerini bloke geçirmek durumunda kalmıştı.

Taliban'ın hükûmet merkezi Kabil'i arama etmesinin peşi sıra arsıulusal yardım kurumlarının bir fazla aşırı ülkeden ayrılmıştı ve Afganistan'a sunulan yardımlar da kesilmişti.

BM ilkin ballanmak neredeyse arsıulusal toplum, şu an ülkede besin temininde yaşanmış bulunan sorunlara dikkati çekiyor. Yaklaşan şita aylarında yaşanması muhtemel besin kıtlığı krizinin derinleşeceği öngörülüyor.

BM verilerine göre, Afganistan'da, doğacak şita aylarında nüfusun yarısından fazlasına istikbal fail 22,8 milyon bireyin ağırbaşlı açıdan besin problemi yaşayacağı kestirim ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler