USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

ABD'de 31 senenin zirvesini gören pahalılık endişeleri artırdı

Ülkede enerjiden gıdaya sonuç çağda çaba ele geçiren eder artışları, Amerikalı son kullanıcıların dirim maliyetinde 1990'dan beri kaydedilen en faziletkâr salname artışa sebep oldu.

ABD'de 31 senenin zirvesini gören pahalılık endişeleri artırdı
11-11-2021 11:30
Washington DC

ABD'de enflasyonun 31 senenin en efdal seviyesine çıkması endişeleri artırırken analistler, efdal enflasyonun beklenenden elan etraflıca müddet çarpıcı olabileceğini ve ABD Merkez Bankasını (Fed) ürem rakamlarını artırmaya elan er yönlendirebileceğini belirtiyor.

Yeni kimse koronavirüs (Kovid-19) salgınından meydana gelen tedbir zincirindeki sıkıntılar, evren genelinde bedel artışlarını körüklemeye bitmeme ediyor.

Salgınının hastalık yer aldığı şokun arkası sıra toparlanmaya bitmeme fail ABD ekonomisinde de efdal şişkinlik en ehemmiyetli özellik başlıklarından birisi olmayı sürdürüyor.

Ülkede enerjiden gıdaya akıbet devirde hızlanan bedel artışları, Amerikalı nihai tüketicilerin hayat maliyetinin kayda bedel miktarda artırdı.

ABD Çalışma Bakanlığının akıbet verileri, ülkede enflasyonun 31 senenin en efdal seviyesine çıktığını gösterdi. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ekimde maaş bazda yüzdelik 0,9 ve salname bazda yüzdelik 6,2 artarak beklentileri aştı.

Yıllık şişkinlik bu zamanda Kasım 1990'dan beri kaydedilen en iri yükselişi gösterdi.


Enerji ve besin fiyatlarındaki artışlar enflasyonu fevk çekmeyi sürdürüyor


ABD'de erke ve besin fiyatlarındaki yükseliş, enflasyonun antipatik güçleri olmaya bitmeme etti.

Bu devirde en efdal artışı yayınlayan erke endeksi, maaş yüzdelik 4,8 artarken, salname yüzdelik 30'luk yükseliş kaydetti. Enerji fiyatlarındaki yükseliş Eylül 2005'ten beri en iri salname çoğalma oldu. Enerjinin ast kalemlerine bakılınca ise süt fiyatlarının maaş yüzdelik 6,1 ve salname yüzdelik 49,6 arttığı dikkati çekti.

Gıda enflasyonu ise ekimde maaş yüzdelik 0,9 ve salname yüzdelik 5,3 namına kaydedildi. Enflasyon hesaplamasında toprak saha marketlerdeki 6 anne besin grubunun tümünde yükseliş sürerken, en baş döndürücü çoğalma yüzdelik 11,9 ile "et, kümes hayvanları, balık ve yumurta" grubunda gerçekleşti. ABD'de market alışverişinin maliyetini en baş döndürücü fazla "et, kümes hayvanları, balık ve yumurta" grubunun altında ise sığır ve dana hitit fiyatlarındaki salname yüzdelik 20'yi aşan çoğalma öne çıktı.

Amerikalıların korunma maliyeti de ayrımsız devirde maaş yüzdelik 0,5 ve salname yüzdelik 3,5'lik çoğalma gösterdi.

Söz konusu devirde bedel artışlarıyla dikkati çekici birlikte öbür kalemse ikinci el vasıtalar oldu. Ülkede ikinci el anahtar tutarları maaş yüzdelik 2,5 artarken, salname yüzdelik 26,4 yükseldi.


Enflasyon beklentileri yükselişte


Analistler, akıbet verilerin, toptan tedbir zincirindeki sıkıntıların yaşandığı birlikte ortamda, bedel baskılarının ekonomide beklenenden elan etraflıca müddet çarpıcı olabileceğine bağlı endişeleri artırdığını belirtti.

Son namına New York Fed'in verileri, Amerikalı nihai tüketicilerin 12 kocaoğlan havi endamsız vadeli medyan şişkinlik beklentilerinin ekimde 0,4 nokta artışla yüzdelik 5,7'ye terfian dünkü zirveye ulaştığını ortaya koydu. Piyasaların teşrinievvel ayında 2022 enflasyonu düşüncesince medyan beklentisi de yüzdelik 3,3'e çıktı.

Yüksek enflasyonun ecir artışlarını aşındırdığını tamlayan analistler, Amerikalıların tutum üstüne elan telaşlı bir duruma geldiğine dikkati çekti.

ABD Başkanı Joe Biden ise şişkinlik verisinin arkası sıra icra ettiği açıklamada şişkinlik eğilimini bilakis çevirmenin kendisi düşüncesince en ehemmiyetli evleviyet bulunduğunu vurguladı. Fiyat artışlarında en iri payın erke fiyatlarında olduğuna ayraç fail Biden, Ulusal Ekonomi Konseyi'ni bu maliyetlerin elan da düşürülmesi üstünde idman düşüncesince yönlendirdiğini, Federal Ticaret Komisyonu'ndan ise erke sektöründeki rastgele birlikte pazar manipülasyonuna yahut fahiş bedel uygulamasına dirlik harekete geçmesini istediğini bildirdi.


Veriler enflasyonun "geçici" yer aldığı görüşüne saha okuyor


Politika yapıcılar enflasyonun "geçici" yer aldığı görüşünü savunmayı sürdürürken, 31 senenin zirvesine çıkan şişkinlik verisi bu görüşe saha okumaya bitmeme etti.

Fed, el âlem malı alımlarının hızında azalmaya gitme sonucu tahsil edilen Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) akıbet toplantısının arkası sıra icra ettiği açıklamada, enflasyonun iri seviyede eğreti olması muhtemel faktörleri yansıtacak biçimde yükseldiğini belirterek, müstevli ile ekonominin baştan normalleşmesiyle ilişik bildirme ve istem dengesizliklerinin birtakım sektörlerde ehemmiyetli bedel artışlarına katkıda bulunmuş yer aldığı kaydetmişti.

Son veriler, efdal enflasyonun Fed'in ürem tasarruf planını kesinlikle etkileyeceğine değgin istifham işaretlerini de artırdı.

Fed Başkanı Jerome Powell akıbet namına ürem oranlarının artırılmasında götürümlü olabileceklerini fakat enflasyondaki gelişmelere birlikte karşılık verilmesi icabında duraksama etmeyeceklerini anlatım etmişti.

Analistler, ülkede enflasyonun efdal seyretmeye bitmeme etmesi şeklinde Fed'in akçasal genişlemesinde ehemmiyetli birlikte miktarda daralmaya ve ürem rakamlarını artırmaya gerekseme duyabileceğine dikkati çekti.


"Yakın vadeli hızlılık yüzdelik 7'nin olasıdır bulunduğunu gösteriyor"


ING Uluslararası Başekonomisti James Knightley, ABD'de enflasyonun gine beklentilerin açıkça birlikte farkla üstünde gerçekleştiğini belirtti.

Manşet ve atom çekirdeği oranların 30 senenin en efdal seviyelerinde olduğuna dikkati çekici Knightley, andıran vadeli momentumun yüzdelik 7'nin gibi bulunduğunu gösterdiğini anlatım etti.

Knightley, "Sıralı bedel baskıları azalmaya değgin baş döndürücü az ayraç gösteriyor ve şişkinlik beklentileri de tırmanıyor, bu da akçasal genişlemenin azalmasının hızlanacağı ve ürem artışlarının elan er geleceği kararına varmamıza hastalık oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

Enflasyonun Fed'in yüzdelik 2 hedefinin üstünde seyrettiğini tamlayan Knightley, "Enflasyon elan da artacak ve bu aşamada konut, enerji, ikinci el araba fiyatlarındaki gelişmeler menfez önüne alındığında önümüzdeki beş altı ay düşüncesince salname yüzdelik 7'lik birlikte kıraat olasılığını menfez gerisi edemeyiz." ifadesini kullandı.

Knightley, Fed'in tedbir zinciri sıkıntılarının doğacak senenin ikinci ve üçüncü çeyreklerinde gevşemesini beklediğini anımsatarak, fakat görünümün belgisiz olduğunu, bunun birlikte "kanıdansa" birlikte "umut" yer aldığı için şüphelendiklerini aktardı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler