USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

2021'de kahveden yatırımcısına 'hatırı sayılır' kazanç

Emtia piyasasında sabık sene yatırımcısına en çok kazandıran mahsul yüzdelik 76,3 ile kahve oldu.

2021'de kahveden yatırımcısına 'hatırı sayılır' kazanç
05-01-2022 12:14
İstanbul

AA muhabirinin emtia piyasasında prosedür gören 18 ürünün hediye hareketlerinden derlediği bilgilere göre, 2021'de 13 verim yatırımcısına kazandırırken, 5'i kaybettirdi.

Geçen sene ABD'deki hesaplı dayanak noktası paketine bağlı gelişmeler, mal istihsal tahminlerindeki düşüşler ve ekonomilerin toparlanmasıyla baş başa toptan talepte tanıdık artım mal fiyatlarını umumi adına müspet etkiledi.

Altyapı ve yeşil enerjiye müteveccih yatırımların artacağına müteveccih beklentiler de mal fiyatlarındaki artışı destekleyen gayrı ehemmiyetli müşterek ilke oldu.

Analistler, ekonomilerde kısıtlamaların kalkmasıyla baş başa bilhassa Çin'in talebinin artmasının da mal fiyatlarını müspet etkilediğini belirtti. Bunun indinde mal ihracatında tanıdık artışla baş başa bildirme tarafında tanıdık endişeler de tutarları fevk cepheli etkiledi.

Emtia piyasasında güzeşte sene yatırımcısına en müşterek tomar kazandıran verim yüzdelik 76,3 ile kahve oldu. Kahveyi, yüzdelik 50,8 ile Brent petrol, yüzdelik 46,4 ile pamuk, yüzdelik 41,9 ile alüminyum, yüzdelik 40,8 ile doğalgaz izledi. Geçen sene tutya yüzdelik 31,9 ürem sağlarken, bakır yüzdelik 26, nikel yüzdelik 25,5, darı yüzdelik 22,6, diyabet hastalığı yüzdelik 21,2, buğday yüzdelik 20,3, mermi yüzdelik 18,4 bedel kazandı. Emtia yatırımcısı güzeşte sene minimum ateşçi yüzdelik 2,2 ile soya fasulyesi fasulyesi fasulyesinden sağladı.

Kahve fiyatı küsurat istem ve arza müteveccih endişelerle yükseldi

Ekonomilerdeki kısıtlamaların kaldırılacağı beklentisi ile küsurat istem beklentileri güzeşte sene kahve fiyatlarını müspet etkiledi. Kahve zincirleri ve gezim sahasının açılmasının kahve taleplerine müspet yansıdı.

Dünyanın en iri kahve üreticisi bulunan Brezilya'daki susuzluk endişeleri de kahve fiyatlarını fevk cepheli etkiledi. Ülkede düşüt yağışlar bildirme sıkıntılarına ve kahve ihracatında gecikmelere hastalık oldu.

Brent petrolün yükselmesinde de güzeşte sene dondurucu soğukların kaba arazi yağı arzını sekteye uğratması ehemmiyetli faktörlerden müşterek tanesi oldu. Yemen'de İran destekli Husilerin dünyanın en iri arazi yağı ihracatçısı Suudi Arabistan'ın arazi yağı limanı ve tesislerine düzenlemiş bulunduğu saldırılardan sonraları meydana mevrut bildirme kaynaklı endişeler, ABD'nin en iri arazi yağı borazan hatlarından birinin siber saldırıya uğraması, ABD'nin ticari kaba arazi yağı stoklarındaki düşüşler, dölleme programlarının mücahede kazanması ondan sonra yolculuk engellemelerinin kalkması ve yaz zamanında seyahatlerin artışa geçmesi hasebiyle arazi yağı talebinde oluşan nikbin görünüş fiyatların yükselişinde gösteriş oynayan gayrı ehemmiyetli esbap ortada toprak aldı.

Pamuk, şeker, darı ve buğday neredeyse ekincilik emtiaları da ilginin artmasına rağmen istihsal tahminlerindeki azalış, ihracatın artması, arza müteveccih endişeler ve aksi iklim koşularının üretimi etkilemesiyle güzeşte sene yükseliş kaydetti.

Çin'de ilginin artmasıyla alüminyum ve bakır ilkin iktisap etmek neredeyse metaller de yatırımcısının yüzünü güldürdü. Analistler, bakırın bilhassa toptan hesaplı toparlanmanın tavsiye emtiası adına onama edildiğini vurgulayarak, ekonomilerin toparlanması ondan sonra üretimin canlanmasıyla küsurat ilginin bakır fiyatlarının yükselmesini sağladığını söyledi.

Alüminyum fiyatlarında da bilhassa Gine'deki askeri darbenin arzda yarattığı endişeler ve istem artım neredeyse nedenlerle kaba yükselişler görülmüştü.

Doğalgaz tutarları da bilhassa Rusya'yla Avrupa devletleri ortada teslimata ve arza müteveccih yaşanmış bulunan sıkıntılarla artım kaydetti.

En müşterek tomar paladyum bedel kaybetti

Emtia piyasasında güzeşte sene en müşterek tomar yüzdelik 22,3 ile paladyum bedel kaybetti. Paladyumu yüzdelik 11,9 ile gümüş, yüzdelik 9,9 ile platin, yüzdelik 3,8 ile altın, yüzdelik 3,2 ile hint bademi izledi.

Küresel otomotiv üretiminde tanıdık yonga kriziyle baş başa ilginin azalması bilhassa paladyum ve platin fiyatlarını aksi etkiledi.

Analistler, kaslı iklim tarz bankalarının şahinleşen servet politikaları, Amerika Merkez Bankası (Fed) Başkanlığına Jerome Powell'ın esasen sözlü gösterilmesi sonrası mütenakıs belirsizlikler ile yatırımcıların emin limanlardan infirak şevki neredeyse faktörlerin altının güzeşte sene bedel kaybetmesinde ehemmiyetli gösteriş oynadığını aktardı.

Vadeli prosedür ve mal piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, AA muhabirine meydana getirdiği değerlendirmede 2021 yılına müstevli krizi ve Amerika Merkez Bankası (Fed) kararlarının mühür vurduğunu belirtti. Yıla önceden sınırların kapanması ve dünkü değişke endişeleri sansasyonel olurken, senenin sonuna akilane ise Fed kararlarının öne çıktığını tabir fail Ergezen, "Tabii ki yegâne sansasyonel bulunan mevzular bunlar değildi fakat en etkilileri oldu. Bunun dışında gelişigüzel emtianın kendine katışıksız değişkenleri mevcuttu." dedi.

Ergezen, müstevli krizi hasebiyle tarz bankaları çeşidinden sağlanan likiditenin eksiksiz hesaplı dengeleri belirlemeye bitmeme ettiğini aktardı.

Likiditenin kalık olmasının müstevli hasebiyle tedbir zinciri sıkıntıları ile birleşince, mal tarafında aceleci değerlemelerin gerçekleştiğini dile getiren Ergezen, kimi ürünlerde yaşanmış bulunan aceleci hediye artışlarının buhran durumunda endişelere etmen bulunduğunu vurguladı.

Ergezen, burada bilhassa erke fiyatlarındaki artışın senenin ikinci yarısında nice dengeyi muhavvil vakalardan biri bulunduğunu kaydetti.

Yüksek likiditenin büyümeyi desteklediğini kail Ergezen, "Yüksek repo ise enflasyonda artışa kez açıyor. Dolar endeksi güçsüz kalıyor, mal tutarları artıyor. Bu etkiye, müşterek de müstevli hasebiyle oluşan tedbir zinciri hüzünlerini eklediğimizde, mal fiyatlarındaki artışın boyutu da artıyor. Yılın ikinci yarısında ise Amerika Merkez Bankası’nın servet alımlarını azaltacağı endişeleri ve ürem artırımlarının başlamış olacağı beklentisi sansasyonel olmaya başladı. Bunun kararında ise dolar endeksinde kıymetlenme görmeye başladık. Dolar endeksindeki kıymetlenme emtialar üstünde adanmış baskılarının artmasına kez açtı. 2021 yılını hakeza icmal etmek mümkün." niteleyerek konuştu.

"Endüstriyel metallerde fevk cepheli beklenmeyen hediye hareketleri görüldü"

Ergezen, bilhassa sınai metallerde efdal likidite-yüksek repo denklemi hasebiyle fevk cepheli beklenmeyen hediye hareketleri görüldüğünü belirtti. Artan büyümenin küsurat talebi baş başa getirdiğini tabir fail Ergezen, küsurat ilginin ise müstevli sürecinde oluşan tedbir zinciri sıkıntıları hasebiyle mükemmel anlamıyla karşılanamadığını bildirdi.

Bunun da talebi efdal bulunan emtiada fevk cepheli beklenmeyen hediye hareketleri görülmesine kez açtığını aktaran Ergezen, bu proses içinde navlun tutarları çabucak artarken, taşımalık maliyetlerinin de bire müşterek halde yükseldiğini dile getirdi.

Ergezen, bunun kararında ise toptan müşterek tedbir zinciri sorunu kaynaklı, mal fiyatlamaları görüldüğünü vurguladı.

Bakır, dik cevheri, alüminyum neredeyse emtiada bunun örneğinin yaşandığını kail Ergezen, senenin ikinci yarısında kısıtlamaların müşterek hacim azalmasıyla baş başa bu ürünlerde kar satışları ve dun cepheli fiyatlamalarda oluştuğunu kaydetti.

Ergezen, ekincilik emtiasında da fevk cepheli fiyatlamaların görüldüğünü belirterek, efdal akışkanlık ve efdal büyümenin ekincilik emtiasına da istem adına yansıdığını tabir etti.

Bunun yanı esna müstevli hasebiyle kimi mal gruplarında talepte düşüşün on paralık görülmediğini, kimi emtiada ise aşırı sansasyonel bulunduğunu bildiren Ergezen, "Ama umumi adına ekincilik emtiaları düşüncesince zait müşterek sene oldu. Yılın sonuna akilane ise müşterek tarafta erke fiyatlarındaki artış, gayrı tarafta basma fiyatlarındaki artış, ekincilik emtialarında fiyatlamaların yükselmesine kez açtı. Bunun kısaca esna darı ve diyabet hastalığı neredeyse arazi yağı tutarları ile korelasyonu efdal bulunan emtialarda da fevk cepheli tempo izledik. Ekonomik gelişmelere duyarlı, hav ve kahve neredeyse emtialarda ise bilhassa müstevli tesirinin azalıyor bulunduğu beklentisi yükselişlere etmen olmuştu. Yeni varyantlar çıksa fark hesaplı aktivitelerin durmuyor olması, bu mal grubunda art çekilmeler olsa fark fiyatlamaların çelimli kalmasına kez açtı." niteleyerek konuştu.

Enerji tarafında da 2021 senesinde aşırı çelimli fiyatlamalar görüldüğünü tamlayan Ergezen, şunları kaydetti:

"Bunun en iri sebebi müstevli etkilerinin azalmasıyla baş başa istem tarafında tanıdık diriliş idi. Bu diriliş Brent arazi yağı fiyatının 80 dolar düzeyinin üstünde çıkmasına kez açtı. Doğal saf taş yağı lambası fiyatı ise müşterek yandan talepte meydana mevrut canlanma, gayrı yandan bilhassa Rusya kaynaklı bildirme endişeleri hasebiyle aceleci yükseliş gösterdi. Bunun toptan açıdan nice aksi tesiri oldu. Doğal saf taş yağı lambası fiyatlarındaki artım hasebiyle nice şeriklik faaliyetlerine boşluk özgülemek mecburiyetinde bırakıldı yahut fiyatlarını yükseltti. Bunun kararında pahalılık endişelerinin artmasına kez açtı. Diğer yandan ise efdal tabii saf taş yağı lambası maliyetleri hasebiyle nice şirket, seçenek adına arazi yağı kullanımına yöneldi. Fakat kemiksiz adına gerçekleşen müşterek nesne varsa, o da erke fiyatlarındaki artışın nice emtiada maliyet artışına kez açtığını gördük ve enflasyonu aksi etkilediğine tanık olduk."

2022 senesinde ise mal piyasasını ağır müşterek sene bekliyor

Ergezen, 2022 senesinde ise mal piyasasını ağır müşterek sene beklediğini aktardı. Bir tarafta istihsal maliyetlerindeki artım ve enflasyon, gayrı tarafta ise ürem artırımı ile artacak hediye baskısının toprak aldığını dile getiren Ergezen, 2022 yılını idrak etmek düşüncesince ilk önce esas dinamiklere beslemek icap ettiğini söyledi.

Ergezen, "Merkez bankaları ürem artırıyor. Bu halde hesaplı büyümenin aksi etkilenmesi beklenir. Aynı sürede dolar endeksi bedel kazanır. Büyümenin azalması, ilginin azalmasına kez açacak. Dolar endeksinin artarak çoğalması ise fiyatı dolar bazlı belirlenen emtialarda, maliyet düşüşüne ve hasebiyle hediye baskısına kez açması beklenir. Bu halde tarz bankalarındaki ürem artışına paralel, emtiaların genelinde de adanmış baskısının arttığını görmemiz ince muhtemel görünüyor." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler