USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'1932 yılından beri yürürlükte olan uygulamaya akıbet verildi'

Prof. Dr. Ayşe Nuhoğlu, çocuğun otorite hakkı ve İcra İflas Kanunu'nda arazi meydan bebek teslimi ve zatî ilişkiye bağlı tensikat için konuştu. Nuhoğlu, “Yapılan değişiklikle bundan böyle füru İcra İflas Kanunu kapsamından çıkartılarak, Çocuk Koruma Kanunu kapsamına al?

'1932 yılından beri yürürlükte olan uygulamaya akıbet verildi'
06-12-2021 14:47

İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi kabilinden “İcra ve İflas Kanunu Değişiklikleri Sempozyumu” düzenlendi. Sempozyum kapsamında 2004 izlemsel İcra ve İflas Kanunu'nda yapılacak tebeddülat ele alındı. Çevrim içi strateji edilebilen sempozyumda “Çocuk Teslimi ve Çocukla münasebet Kurulmasına İlişkin Hükümlerdeki Değişiklikler” ile “İcra Teşkilatının Yapısına, Hacze ve Paraya Çevirmeye İlişkin Hükümlerdeki Değişiklikler” başlıklı dü ayrı seans yapıldı. Oturumların başkanlıklarını Adalet Bakanlığı Mevzuat Genel Müdürü Hâkim Niyazi Acar ile Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Öztek üstlendi. Güney Kampüs Konferans Salonu'nda meydana getirilen sempozyuma Adalet Bakanlığı Mevzuat Genel Müdürlüğünden Genel Müdür Yardımcısı Hâkim Dr. Ahmet Hasan Kılıç ile Daire Başkanı Hâkim Ahmet Üstünbaş, Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Daire Başkanı Ramazan Gürkan, İstanbul Medipol Üniversitesinden Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Nuhoğlu, Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Müjgan Tunç Yücel ve Prof. Dr. Serdar Kale ile aşırı sayıda hâkim, savcı, avukat, öğretim üyesi ve mektepli paydaşlık gösterdi.

“11 kanunda fark yapıldı”
Sempozyumun açış konuşmasını oluşturan Prof. Dr. Ayşe Nuhoğlu, 24 Kasım'da ikrar edilen 7343 izlemsel Kanun ile Yargı Reformu Stratejisi Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı'nda arazi meydan hedeflere müteveccih tebeddülat bulunduğunu söyledi. Kanunun 58 maddeden oluştuğunu tabir fail Nuhoğlu şu şekilde dedi: “Toplam 11 kanunda fark oldu. Bu kapsamda İcra ve İflas Kanunu, Çocuk Koruma Kanunu, Türk Medeni Kanunu, Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukuki Yön ve Kapsamına Dair Kanun, Abonelik Sözleşmesinden Kaynaklanan Para Alacaklarına İlişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Kanun, Devlet Memurları Kanunu, Harçlar Kanunu, Adli Personel ile Devlet Davalarını Takip Edenlere Yol Gideri ve Tazminat Verilmesi ile 492 Sayılı Harçlar Kanununun Bir Maddesinin Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Kanun, Hakimler ve Savcılar Kanunu, Avukatlık Kanunu ve Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda tebeddülat yapıldı.”

“1932'den beri yürürlükteydi, sonuç buldu”
Çocuk Koruma Kanunu'nda ehemmiyetli tebeddülat bulunduğunu tabir fail Nuhoğlu, şu şekilde bitmeme etti: “Önceden İcra İflas Kanunu'nda planlı bebek teslimi Çocuk Koruma Kanunu'nda düzenlendi. Hukukumuzda küçüklere ilişikli tamamı hükümlerde ‘çocuğun yüksek yararı' prensibi gereğince cereyan edilmekteyken, bebek tesliminin İcra İflas Kanunu'nda aranje olması haysiyetiyle bazısı hallerde bu ilkeye akla yatkın cereyan geçirmek muhtemel olmuyordu. Çocuk teyit edilirken anne babalar ortada kavgaların çıkması, çocuğun bu kavganın ortasında kalması ve gelişigüzel dü anne-baba arasındaki ihtilafların büyümesi üzere hususlar çocuğun sarsıntı yaşamasına etken oluyordu. Bir apayrı tabir ile, 1932 yılından beri geçerli bebek teslimine yahut çocukla şahsi alışveriş kurulmasına ilişikli bildirme yahut tedarik kararlarının yürütme dairelerince adına getirilmesi uygulamasına sonuç verildi. Bu kararların infazı, yürütme sistemi dışına çıkarıldı. Çocuk teslimine yahut çocukla şahsi alışveriş kurulmasına ilişikli görev, yürütme dairelerinden alınmakta ve Adalet Bakanlığının misyon ünitesi olan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanlığına ilişikli dışarlık ünitesi olan adli dayanak noktası ve kıygın hizmetleri müdürlüklerine verildi.”

Üç maaş dam yalan konusu
Çocuk teslimine yahut çocukla alışveriş kurulmasına ilişikli işlemlerin çocuğun yüksek yararının gözetilerek ruhiyatçı ve terbiyeci aracılığıyla yapılacağını tabir fail Nuhoğlu, laflarını şu şekilde noktaladı: “Çocuk teslimine yahut çocukla şahsi alışveriş kurulmasına ilişikli işlemler çocuğun yüksek yararı dikkate alınarak meslek ve nesil yuvası üzere içtimai mekânlarda gerçekleştirilecektir. Bu kapsamda tamamı amme kaynakları kullanılabilecek. Çocuk teslimine ilişikli bildirme yahut tedarik kararları bakımından, bu kararlar memur kabilinden isteme ile adına getirilmezse bebek nerede bulunursa bulunsun yönetmenlik kabilinden alınarak doğruluk malikine teyit edilecek. Bu şekilde kolluktan iane istenebilecek ve manşet birimleri, çetin istimal derun bu konudaki talepleri hemen adına getirecektir. Çocuk teslimi yahut çocukla şahsi alışveriş kurulmasına ilişikli bildirme yahut tedarik kararının adına getirilmesini engelleyenler, ilgilinin şikâyeti için sıkı düzen hapsiyle cezalandırılacak. Disiplin hapsinin süresi, bebek teslimine muhalefette ve doğruluk sahibinin evladı yükümlüye arka getirmemesi/alıkoymasında 3 aya kadar, şahsi alışveriş kurulmasına muhalefette ise 3 günden 10 güne derece olacaktır.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler