Ekonomi

Yurt içi piyasalar TCMB'nin getiri sonucuna odaklandı

AA Finans'ın gerçekleştirdiği ankete dahil olan iktisatçıların tamamı, yöntem faizinin yüzdelik 14'te çakılı bırakılacağını kestirim ediyor.

Yurt içi piyasalar TCMB'nin getiri sonucuna odaklandı
20-01-2022 09:04
İstanbul

Küresel piyasalarda şişkinlik kaygıları, mülk politikalarında henüz çabuk sıkılaşma beklentileri, tahrifat faizlerindeki yükseliş ve küsurat jeopolitik risklerle oynaklık faziletkâr seyrederken, çağ iklim süresince Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) getiri kararı, iklim haricinde Avrupa Merkez Bankası (ECB) güruh tutanakları ile dip data gündemi izleme edilecek.

Merkez bankalarının mülk politikalarında henüz çabuk sıkılaşmaya gideceği beklentileri yatırımcı riziko algısını menfi etkilemeye bitmeme ederken, Rusya ile Amerika ve NATO ortada Ukrayna dolayısıyla küsurat gerginlik de gündemin odağındaki yerini koruyor.

Jeopolitik risklerdeki artışın etkisiyle Brent petrolün varil fiyatı esbak 88,4 dolarla Ekim 2014'ten buyana en faziletkâr seviyeyi görmesinin peşi esna çağ 87,7 dolar seviyelerinden muamelat görüyor. Enflasyon kaygıları ve konuşu aktiviteye bağlı belirsizliklerin bitmeme etmesiyle tahrifat piyasasında ise faizlerdeki fevk cepheli akıntı sürüyor. ABD'nin 10 salname tahrifat faizi esbak yüzdelik 1,90'ı sınav ederek 2 senenin zirvesini görürken, Almanya'da 10 salname tahrifat faizleri 7 Mayıs 2019'dan buyana önce kat fazlalık tarafa geçti. İspanya, Fransa ve İtalya'da da derinliğine vadeli tahrifat faizlerinin çabuk yükselmesi dikkati çekti.

Öte yandan, esbak bilançosunu açıklanan ABD'li Morgan Stanley'in kesin eş sabık senenin akıbet çeyreğinde yüzdelik 9 artarak 3,7 bilyon dolara çıktı. Aynı devirde Bank of America'nın kesin eş da yüzdelik 28 terfian 7 bilyon dolara ulaştı. Beklentilerden dobra mevrut kasacı bilançolarının peşi esna New York borsasında güne yükselişle süregelen endeksler, devir sonuna akıllıcasına tesirini zait satışlarla negatife döndü. Dow Jones endeksi yüzdelik 0,96, S&P 500 endeksi yüzdelik 0,97 ve Nasdaq endeksi yüzdelik 1,15 düşüşle haset tamamladı. Dolar endeksi ise esbak yüzdelik 0,2'lik azalışla 95,5'ten haset tamamlamasının peşi esna çağ ufki seyrediyor.

Avrupa tarafında esbak şeriklik bilançolarının beklentilerin üstünde gelmesi ile kayar bazlı hareketlerin öne çıkmış olduğu görülürken, yükselen tahrifat faizleri kayar piyasalarında adanmış baskısı yarattı. Dün İngiltere ve Almanya'da açıklanan ara kocaoğlan şişkinlik verileri de akıbet 30 senenin en faziletkâr seviyesine ayraç etti. Bu evolüsyon sonrası İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey, faziletkâr saf kavara fiyatlarının fikir deposu bulunduğunu ve şişkinlik baskısının 2023 sonuna denli sürebileceğini belirtirken, izah sonrası bankanın 3 Şubat'taki toplantısında 25 temel puanlık getiri artırımına gideceğine müteallik beklentiler güçlendi.

Bu gelişmelerle esbak Avrupa kayar piyasalarında İtalya dış fazlalık müşterek ilerleyiş izlense de endekslerin devir süresince yüzdelik 1'i aşan kazançlarının, Amerika borsalarındaki aksi havayla kapanışa benzeyen azalması dikkati çekti. Almanya'da DAX 30 endeksi yüzdelik 0,24, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 0,35 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 0,55 bedel kazandı. Avro/dolar paritesi esbak yüzdelik 0,2'lik artışla 1,1346'dan kapanmasının peşi esna çağ ufki seyrediyor.

Asya'da Çin Merkez Bankası (PBoC) ekonomiyi müzaheret etmek neredeyse attığı adımlara müşterek yenisini henüz eklerken, siyaset faizi namına nitelendirilmeye en benzeyen kantite bulunan 1 salname güven kaynak faizlerini beklentiler doğrultusunda yüzdelik 3,80'den yüzdelik 3,70'e düşürdü. Banka, mortgage fiyatlamasında sansasyonel bulunan 5 salname güven getiri oranını da yüzdelik 4,65'ten yüzdelik 4,60'a çekerken, beklentilerin altında küsurat bu indirimin halihazırda akışkanlık zorlukları yaşanmış bulunan oturma sektörüne müteveccih sınırlanmış da olsa müşterek deşarj getireceği belirtiliyor.

PBoC, oturma sektöründeki namus borcu problemleri karşısında 19 ayın peşi esna önce kat sabık ay 1 salname LPR'de indirime gitmişti. Banka ayrıca, pazartesi haset de müşterek sene vadeli güven getiri payı ile yedi devir vadeli elverişsiz ürem anlaşmalarındaki getiri oranını 10'ar temel nokta düşürmüştü.

Öte taraftan Japonya'da çağ açıklanan verilere mucibince ara ayında salname bazda dış satım yüzdelik 17,5 ile beklentilerin üstünde artma kaydetti, dış alım ise yüzdelik 41,1'lik yükselişle etraf öngörülerinin altında kaldı.

Gelişmelerin peşi esna kapanışa benzeyen Çin'de Şanghay birleşik endeksi yüzdelik 0,3, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzdelik 1,3 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzdelik 0,5 artışla, Hindistan'da Sensex endeksi yüzdelik 0,6 düşüşle seyrediyor.

Yurt süresince esbak Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haset yüzdelik 3,14 bedel hasılatıyla 2.042,08 puandan tamamladı. Dolar/TL paritesi esbak yüzdelik 0,7'lik düşüşle 13,4313'ten haset tamamlamasının peşi esna çağ bankalararası bu piyasanın açılışında 13,4650'den muamelat görüyor.

Bu arada esbak TCMB ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarz bankaları ortada 5 bilyon dolarlık düet mülk takası (swap) anlaşması imzalandı. Böylece, TCMB'nin toplanmış swap anlaşmalarının büyüklüğü 28 bilyon dolara ulaştı.

Analistler, şişkinlik ve bu paralelde mülk politikalarında sıkılaşma hızına müteallik kaygıların gündemin odağındaki yerini koruduğunu belirterek, küsurat jeopolitik riskler ve tahrifat faizlerindeki fevk cepheli hareketin sürmesinin kayar piyasalarında oynaklığı artırdığını söyledi.

Bugün iklim süresince TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından çıkma getiri sonucu ve değişmeyen metnindeki değişikliklerin piyasaların yönü üstünde belirleyici olacağını tamlayan analistler, iklim haricinde ise ECB güruh tutanaklarının yanında Avro Bölgesinde enflasyon, ABD'de haftalık aylakçılık başvuruları ve Philadelphia Fed imalat uran endeksinin izleme edileceğini bildirdi.

Analistler, uygulayım anlamda BIST 100 endeksinde 2.050 düzeyinin direnç, 1.970 ve 1950 puanın dayanak konumunda bulunduğunu anlatım etti.

AA Finans'ın gerçekleştirdiği ankete dahil bulunan iktisatçıların tamamı, siyaset faizinin yüzdelik 14'te çakılı bırakılacağını kestirim ediyor.

Piyasalarda çağ izleme edilecek veriler şöyle:

10.00 Almanya, ara kocaoğlan ÜFE

13.00 Avro Bölgesi, ara kocaoğlan TÜFE

14.00 Türkiye, TCMB'nin getiri kararı

15.30 Avrupa, ECB'nin ara kocaoğlan güruh tutanakları

16.30 ABD, haftalık aylakçılık aylığı başvuruları

16.30 ABD, hanuman kocaoğlan Philadelphia Fed İmalat Endeksi

18.00 ABD, ara kocaoğlan 2. el mesken satışları

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?