Gündem

Yıllarca kaldığı Fransa'da en çok fakültede doktora yaptı, köyüne dönüp tarıma başladı

14 sene Fransa'da canlı ve dünyanın maksimum üniversiteleri ortada toprak düzlük Paris 1 Üniversitesi Sorbonne Fakültesi Coğrafya Bölümü'nden yetkilendirilmiş bulunan Hava Arslan, site hayatından sıkılıp pandemiyi de okazyon düşünülerek doğduğu topraklar bulunan Elazığ'ı

Yıllarca kaldığı Fransa'da en çok fakültede doktora yaptı, köyüne dönüp tarıma başladı
17-10-2021 09:54

Bir bebek anası Hava Arslan (57), 1986 senesinde Fransa'ya gitti. Fransızca öğrendikten sonraları dünyanın maksimum üniversiteleri ortada toprak meydan Paris 1 Üniversitesi Sorbonne Fakültesi Coğrafya Bölümü'nü elde eden Arslan, eğitimini tamamladıktan sonraları bire müşterek üniversitede doktora ve master çalışmalarını Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) dair tamamladı.

14 sene Fransa'da canlı Arslan, şimdi sonraları Türkiye'ye dönüp Ankara'ya yerleşti ve hususi kurumlarda Fransızca öğretmenliği hazırlamaya başladı.

Pandeminin başlamasıyla beraberce online ibret vermeye başlamış bulunan Arslan, bunu punt bile bile sıkılmış bulunduğu kent yaşamını vazgeçme edip, tarım gerçekleştirmek düşüncesince memleketi Elazığ'ın Karakörk köyüne yerleşti. Geçen sene geçmiş yerine 290 dönüme aspir ekimi eden Arslan, yağışsızlık dolayısıyla istediği verimi alamadı.

Tarım İl Müdürlüğü ile koordineli müşterek halde etkin Arslan, 500 dönüm bölgeye kuraklığa şimdi dayanabilen bulunan ve tıbbi yerine geçer not sütlü kengel ekimine değişmeyen verdi. Aynı sürede sahlep ve badem ekimine de başlamış bulunan Arslan, gününün iri müşterek bölümünü traktör üstünde toprak sürerek geçiriyor. Arslan, günün gayrı saatlerinde ise gene öğrencilerine online yerine Fransızca dersi vermeyi sürdürüyor.

1986 senesinde Fransa'ya gittiğini ve 14 sene orada kaldığını özetleyen Hava Arslan, “İlk 3 yılım Fransızca öğrenmekle geçti. Ardından Paris 1 Üniversitesi Sorbonne Fakültesi'nde coğrafya eğitimimi aldım. Mastır ve doktora çalışmalarımı orada bitirdim. 2000 senesinde yeniden Türkiye'ye devir sonucu aldım. Çünkü tığ buna yurt hasreti diyelim. Geldikten sonraları etraflıca seneler Ankara'da yaşadım. Ankara yıllarında Fransız Büyükelçiliği'nin okuluna canlandırma komitesi yerine kimi aktivedeler düzenledim. Fransız mütalaa merkezim vardı. Fransızca derslerimizi verdim. Daha sonraları bu pandemi sürecinde girdiğimiz devir evde online Fransızca derslerine bitmeme ettim. Bu pandemi süreci bizlere tabiatın ne denli ehemmiyetli olduğunu, toprağa devir kararımın ne denli çabuk gerçekleştirilmesi icap ettiğini bana gösterdi. Mart kocaoğlan itibarıyla köye devir sonucu aldım ve geldim” dedi.

“Türkiye'nin zirai üretimine yardım sunabiliriz”

Köye devir amacının gösteriş manken peydahlamak bulunduğunu aktaran Arslan, “Genç nesillere benzer olmak. Pandemi süreciyle beraberce görüyoruz ki tığ vilayetlerde dört engel ortada sıkıştık kaldık. Kaslarım erimeye başladı. Benim bu gelişimi benzer alıp da köye yetişme umudu haiz akrabalarımız olmaya başladı. Genç arkadaşlarımız gelip burada ev hazırlamaya başladı. Aslında müşterek bilinçlilik şimdi ifşa etmek istiyorum. Köyde kent yaşamından baş döndürücü şimdi fazla ve konforlu müşterek hayat sürerek burada zirai üretime girebilirsiniz. Tarımsal mekanizasyon, traktör az daha gelişigüzel ayrışık aletler, fiziken yorulmadan da tarım yapabileceğimizi gösterdi. Bu da mümkün. Çok yorulmadan baş döndürücü şimdi dörtköşe işler yapabiliriz. Türkiye'nin zirai üretimine yardım sunabiliriz” ifadelerini kullandı.

“Dünyada zirai üretime yardım arz etmek ve benzer olmak”

Dışa basıcı olunduğunu dile getiren Arslan, “Bu beni baş döndürücü üzüyor. Benim amaçlarımdan müşterek tanesi de dünya ekonomisidir. Dünyada zirai üretime yardım arz etmek ve benzer olmak. Toprak anne doğurandır, eş da doğurandır. İki doğuran müşterek araya geldiği devir eş kanalıyla ekilen gelişigüzel fidanın ayrıksı müşterek hazzı ve manası olacaktır. Orman Bakanlığı ile müşterek projem var. Burası orman köyü bulunduğu düşüncesince orman köylerinin baş döndürücü iyi avantajları var. Köyümde aşınmış orman arazisi var. E-Devlet üstünden talepte bulundum. Ardıç ve meşe ormanı bulunduğu düşüncesince orada 30 söndürme badem ekmeyi düşünüyorum” diyerek konuştu.

“Bu alanı sahlep bölgesi yapabileceğime inanıyorum”

Mart ayında ulaştığında geçmiş yerine aspir ekimi yaptığını aktaran Arslan, “290 dönüm aspir ektik. Fakat bu sene 500 dönüm denli araziyi sürüp dair sütlü kengel ekmeyi düşünüyorum. Deve dikeni, uykuluk yağlanması, kolesterin düşürücü etkisi, diyabet iktisap etmek az daha nice faydası var. Tohumlarını ve yapraklarını kullanabiliyorsunuz. Geri kalanı da hayvanlara oyun yerine gidecek. Deve dikeni kuraklığa baş döndürücü dayanıklı. Artık mobilyasız tarım gerçekleştirmek zorundayız. Çevre sonralarına gönül rahatlığı duygulu iktisap etmek zorundayız. Bana en iri faydası da hesaplı yerine basma kullanılmamasıdır. Çünkü tıbbi yerine kullanılacak. Onun dışında müşterek sahlep denemesi yaptım. Bu sene Serapias ile başladım. Daha sonraları bu sahlep vakasını büyütmeyi ve burayı sahlep köyü yapmayı düşünüyorum. Madem tabii yerine var. Salebi onlarca dönüme çıkarmayı düşünüyorum. Çünkü dış alım ve ihracata baktığınız devir sahlep sahası hoppadak gümrüksüz toplayıcılar ile besleniyor. Samsun, Sinop ve Amasya az daha baş döndürücü iyi planlar geliştiren vilayetler var. Bu illeri benzer alıyoruz. Bu alanı sahlep bölgesi yapabileceğime inanıyorum” biçiminde konuştu.

Kamil Can Kılıç
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?