Gündem

Yılda bir kez açıyor, koparılmasının cezası 109 bin lira

Manisa'ya saf bir cins olan, Spil Dağı Milli Parkı'nda yetişen 'Manisa Lalesi' (Tulipa orphanidea), havaların ısınmasıyla beraberce çiçek açtı. Yılda elden bir kez açan siper altındaki Manisa lalesini koparanlara, 109 bin 593 lira yönetimsel mal cezası uygulanacağı bildirildi.

Yılda bir kez açıyor, koparılmasının cezası 109 bin lira
10-05-2022 20:18
Manisa'nın 1517 rakımlı Spil Dağı Milli Parkı esirgeme altındaki Manisa laleleriyle renklenirken, laleleri koparmanın cezası ise 109 bin 593 TL adına belirlendi. Deniz düzeyinden bin 700 metreye derece açık bir irtifa aralığında yayılış yayınlayan Manisa lalesi, ilkbahar aylarında havaların ısınmasıyla beraberce çiçek açmaya başladı. Yaklaşık 20 devir çalışkan kalabilen Manisa lalesi, ilkin huy fotoğrafçılarının uyanıklık odağı oluyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar 4'üncü Bölge Müdürü Adil Şencan, nesli korku altında mevcut Manisa lalesinin korunması düşüncesince 2015 senesinde Manisa lalesi (Tulipa orphanidea) düşüncesince Tür Eylem Planı hazırlatıldığını ve bu çerçevede cins izlem çalışmaların halen Bölge Müdürlüğünce yapıldığını tabir etti.

Manisa Lalesinin baharın da müjdecisi bulunduğunu kail Doğa Koruma ve Milli Parklar 4'üncü Bölge Müdürü Adil Şencan, “Doğa Koruma Milli Parklar Manisa Bölge Müdürlüğü olarak, baharın habercisi bulunan Manisa Lalelerinin doğuşunu inceliyoruz. Manisa Laleleri baharı bizlere bilgi verdiği endemik nebat türlerinden bir tanesi. Sadece Manisa'ya has bir türümüz. 20 günce bir müddet içinde yılda bir kez çiçek veriyor. Bu çiçek bin 517 m. rakımlı Manisa Spil Dağı Milli Parkının endemiklerinden bir tanesi. Bu çeşitler doğada esirgeme altında bulunan türlerdir. Doğada esirgeme dibine mevcut türlerin koparılması doğadan namevcut edilmesinin cezası 109 bin TL. Bu 109 bin TL yönetsel mal cezasına sunulan tükenmek ve doğayı korumak, endemik türlerin gelişimini getirmek düşüncesince herkesi bu mevzuda kırılan olmaya çağırma ediyorum” dedi.

“Manisa Lalesi korunduğu takdirde hâlâ açık alanlara yayılıyor”

Manisa Lalesinin korunduğu takdirde hâlâ açık alanlara yayıldığını gözlemlediklerini tamlayan Şencan, “Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü adına 2015 senesinde tığ Manisa Lalesinin geliştirilmesi, devamlılığının sağlanması ve piyasasının çoğaltılması gibi bir aksiyon planı yaptık. Bu aksiyon planı çerçevesinde değme sene aksiyon planlarının neticelerini da paylaşıyoruz. Burada muştulu adına şurası gördük; Manisa Lalesi korunduğu takdirde gelişimini hâlâ açık alanlara yaydığını gözlemledik. Manisa Lalesi, Spil Dağı Milli Parkı dışında Yuntdağı etekleri, Gölmarmara yakınlarında ve fevk taraflarında gözleniyor. mühim bulunan da bunu korumak” ifadelerini kullandı.

Öte taraftan önceki zamanlarda lalelere dokunca verenlere cezaların kesildiğini hatırlatan Şencan, bu sene daha hiç kimseye ceza kesilmediğini söyledi.

Önder Aydın - Turğay Duyar - Aykut Yeniçağ
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?