Teknoloji

Yerli imkanlarla üretilecek 'oksijenli ferdi kurtarıcılar' madencilere soluk olacak

Yerli ve milli imkanlarla üretilecek oksijenli ferdi kurtarıcılar ile hassaten madenler hassaten iktisap etmek kadar ayrımlı endüstrilerde ve defans sanayinde, oksijen miktarının tam bulunmadığı ortamlarda kullanıcıya tam soluma havası sağlanacak.

Yerli imkanlarla üretilecek 'oksijenli ferdi kurtarıcılar' madencilere soluk olacak
25-11-2021 18:55
Zonguldak

Zonguldak'ta, düz havasında zehirli gazların bulunmuş yer aldığı yahut oksijen miktarının ehliyetli olmadığı durumlarda, aceleci kaçış esnasında kullanıcıya ehliyetli soluma havasının sağlanması düşüncesince yerli ve milli imkanlarla aceleci boyut kaçış maskeleri ve oksijenli ferdi kurtarıcılar üretilecek.

2012'den buyana iklim tecdit ve hayat dayanaklık etmek sistemleri dair çalışan, Soma faciasından sonraları aceleci boyut kaçış maskeleri ve oksijenli ferdi kurtarıcıların yerli imkanlarla üretilmesi düşüncesince lazım Ar-Ge emek harcamaları meydana getiren TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), oksijen yetiştirici kimyasalların üretimine müteveccih Ar-Ge çalışmalarını başarıyla sonuçlandırdı.

Bu kapsamda TÜBİTAK MAM ile şehirde 2008'de teneffüs maskesi tesisi kurarak başladığı üretimini diyar içi ve diyar dışına satı yaparak sürdüren, beyaz zehir ocaklarından çıpa polat fabrikalarına denli nice sektöre teneffüs maskesi üreten MFA Maske ortada "Oksijenli Ferdi Kurtarıcının Geliştirilmesi" projesi imzalandı.

Tamamen yerli ve milli imkanlarla üretilecek ergonomik, hareketli ve çağcıl ferdi kurtarıcılar ile kullanıcıya ehliyetli soluma havasının sağlanması amaçlanıyor.

Projeyle Türkiye'nin bu yöndeki gerekseme açığının kapatılması hedefleniyor.

"Oldukça izlemsel ve ehemmiyetli mahsulat kategorisinde"

MFA Genel Müdürü Fatih Furtun, AA muhabirine, oksijenli ferdi kurtarıcı denilen Türkiye'de ağırlıklı madencilerin kullandığı kaçış maskeleriyle ait müşterek düzentileme başlattıklarını söyledi.

Yaklaşık 18 ay sürmesi planlanan bu anlaşmayla uygulayım bilimi transferi yöntemiyle bu ürünü yerli ve milli imkanlarla üretmek, makul fiyatlarla madencilerle buluşturmak istediklerini özetleyen Furtun, "Şu anda bu ürünü dünyada 3-4 yetiştirici üretiyor. Oldukça izlemsel ve ehemmiyetli mahsulat kategorisinde. Oksijenin olmadığı patlama anlarında 30 ve 60 dakikalık versiyonları bulunan ve çalışanların bulundukları ortamdan sakıncasız ortama kaçmalarını sağlayıcı müşterek maşa bu. Bu aleti inşallah 18 ay böylecene Avrupa C belgeleri de edilgin biçimde sektöre sunmayı hedefliyoruz. Bizim düşüncesince de ince coşku verici." dedi.

Furtun, Soma beyaz zehir faciasında nice beyaz zehir işçisinin martir bulunduğunu hatırlatarak, şöyleki bitmeme etti:

"Hemen ondan sonra TÜBİTAK müşterek düzentileme yaptı. 'Bunu yerli ve milli imkanlarla nite üretebilir, madencilerin güvenliğini nite sağlayabiliriz?' diye. Yıllar içinde icra ettikleri çalışmalarla içindeki kimyevi düzeneğin çalışmasını laboratuvar içinde tamamladılar. Daha sonraları bizimle meydana getirilen görüşmelerde bundan böyle bunun sonuncu mahsul biçimine geçmesi, meydan çalışmalarının yapılmasıyla ait neler yapabileceğimiz dair görüştük ve kuma müşterek anlaşmaya imza attık. TÜBİTAK'ın geliştirmiş yer aldığı bu teknolojiyi tığ bundan böyle hızlı mahsul bazında nite yapabiliriz, bunun çalışmalarına başlamış durumdayız."

Hava beslemeli sistemlerin herhangi müşterek ortamda kullanılabilecek mahsulat olmadığına dikkati çekici Furtun, "Örneğin madende, uçakta, derya altında yada değişik bölgelerde oksijenin bittiği anda riske girebileceğiniz yerlerde iklim beslemeli sistemleri kullanamıyorsunuz. Bu teknolojilerin ise kişi içindeki kimyasaldan kaynaklı oksijen ürettiği düşüncesince asayiş yönünde henüz yukarı kurda güvenliği mevcut ve hıfız ömrü kendisine 10 yıla denli süren, kenarda bekletebileceğiniz müşterek oksijen deposu kendisine kullanılıyor. Dolayısıyla tasarruf alanları baş döndürücü geniş. Sivil kullanımda, beyaz zehir kullanımında, defans sanayinde baş döndürücü değişik bölgelerde kullanması bulunan izlemsel müşterek ürün." dedi.

Furtun, TÜBİTAK ile henüz önceki nanofiber metodik süzek istihsal sistemleri dair düzentileme yaptıklarını anlatarak, "Bu bizim ikinci iş birliğimiz. Bundan sonraları da ilkin bu uygulayım bilimi temelinde değişik alanlara müteveccih baş döndürücü değişik mahsulat geliştireceğimizi düşünüyoruz. Bu teknolojileri üretebilir şeklinde olmamız ülkemizin endüstri yönünde geldiği yeri da yayınlayan müşterek işarettir." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?